Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Subwoofer bose - Jak podlaczyc subwoofer pod fabryczne radio

zupens007 13 Nov 2015 16:32 15492 20
    zupens007
    Level 9  
    Witam serdecznie, jestem uzytkownikiem toyoty avensis t25 i chcialbym wzbogacic ja o subwoofer z mazdy bose gj5a 66960 ktory jak doczytalem jest aktywny wiec ma wzmacniacz. Do suba wchodza 4 przewody. W mojej toyocie jest radio fabryczne toyota w58831 ktore z tego co wiem nie ma wyjscia na suba. A teraz moj plan, chcialbym kupic suba, podlaczyc plus z aku mase z nadwozia a jako sygnal sterujacy zmostkowalbym plusy ( lewe i prawe drzwi) i minusy z glosnikow z tylnych drzwi. Prosze mi tylko napisac czy bedzie to dzialac i czy jest to prawidlowy sposob podlaczenia. Wiem ze istnieja adapter ktore z kabli glosnikowych dadza wyjscie obnizone na sub w koncowkach chinch ale co mi z tego jak przy subie mam gole kable. Jesli istnieje podobny temat to prosze p link. Jestem swiadomy ze nie bedzie to odsluch estradowy, zalezy mi tylko na delikatnym podbiciu basu.
    Ponizej zdjecia suba i radia:

Nie posiadam polskich znakow.
  • Helpful post
    sosarek

Level 43  
    zupens007 wrote:
    jako sygnal sterujacy zmostkowalbym plusy ( lewe i prawe drzwi) i minusy z glosnikow z tylnych drzwi. Prosze mi tylko napisac czy bedzie to dzialac i czy jest to prawidlowy sposob podlaczenia.

Nie i nie.
    zupens007 wrote:
    Wiem ze istnieja adapter ktore z kabli glosnikowych dadza wyjscie obnizone na sub w koncowkach chinch ale co mi z tego jak przy subie mam gole kable

Konwertery HI-LOW, dorobić odpowiednie końcówki.
    zupens007
    Level 9  
    Sosarek napisz czy dobrze kombinuje. Kupic kowerter, wpiac sie tylko w jeden glosnik, kupic wtyczke chinch w celu podlaczenia sie pod konwerter (do suba wystarczy jedna ?) do pierscienia wtyczki dolutowac kabel i podpiac do suba jako sygnal minus, do bolca wtyczki dolutowac kabel i podlaczyc do suba jako sygnal plus. Do tego prad i masa i powinno dzialac.
    sosarek

Level 43  
    zupens007 wrote:
    wpiac sie tylko w jeden glosnik

Pod oba, na wyjściu możesz założyć prosty sumator i podłączyć sygnał do subwoofera.
    zupens007
    Level 9  
    Podpinajac pod oba efekt bedzie lepszy?
    sosarek

Level 43  
    zupens007 wrote:
    Podpinajac pod oba efekt bedzie lepszy?

Nie lepszy, ale będzie prawidłowo podłączone i będzie grało jak powinno. A sumator to raptem kilka elementów.
    zupens007
    Level 9  
    Moge zrobic taki sumator sam ze starego kabla 2 x rca? + do + masa do masy? Czy to raczej wyzsza szkola jazdy i lepiej kupic w sklepie?
  • Helpful post
    sosarek

Level 43  
    zupens007 wrote:
    Moge zrobic taki sumator sam ze starego kabla 2 x rca? + do + masa do masy?

Tak nie, poniżej masz schemat
    sztormik20
    Level 2  
    Hej.
    Udało Ci się podłączyć tego suba??
    Zakupiłem taki i nijak nie mogę go zmusić aby zagrał... może on potrzebuje jakiegoś specjalnego poziomu sygnału wejściowego???
    pozdrawiam
    Tomek.
    Jarzabek666
    Level 38  
    sztormik20 wrote:
    może on potrzebuje jakiegoś specjalnego poziomu sygnału wejściowego???

A jak myślisz skoro sygnałowy idzie zwykłym kablem bez ekranu to raczej to nie jest tradycyjny 2-4V sygnał.
    sztormik20
    Level 2  
    Udało się. W domu podłączałem go pod zasilacz który okazał się zbyt słaby. W aucie było już wszystko ok.Przewód sygnałowy do suba jest ekranowany tylko ekran nie jest do niczego podłączony więc go dolutowałem do masy RCA. Sub wysterowany z wyjść RCA sub-out z Pioneera.. bardzo poprawił audio w aucie. Polecam bo cena nie jest duża w stosunku do możliwości.
    pozdrawiam i dzięki za odpowiedź
    kamilm20
    Level 10  
    Hej mam pytanie. Mam zamiar podłączyć ten subwoofer do Focusa 3 - radio nie ma wyjścia RCA.

1. Czy podłączając wejścia konwertera muszę odłączyć głośniki i wpiąć się bezpośrednio do radia czy mogę połączyć równolegle/szeregowo?

2. Czy podłączając się zgodnie z poniższym rysunkiem - L/P łączę w obydwu stykach cinch równolegle? Plus to wiadomo - są 2 żyły to 2 wtyki.

3. Czy warto dopłacać do konwertera np. HOLLYWOOD HLC-2 czy kupić najtańszy za 20 zł?

zupens007
    Level 9  
    Glosnikow odlaczac nie musisz, wpinasz sie w kable pod jeden glosnik ( u mnie tylny) i jezeli bass bedzie Ci za mocno lupal to radiem zmniejszasz moc grania tylnych glosnikow . ja kupilem kobwerter za 35 zl i dziala.

Dodano po 4 [godziny] 1 [minuty]:

W moim przypadku (Bose model GJ5A 66 960) przyłącze wyglądało następująco

Czarny przechodzący w Czarny -12V
    Niebieski z czerwonym paskiem przechodzący w pomarańcz +12V
    Żółty przechodzący w żółty sygnał +
    Brązowy przechodzący w fiolet sygnał -

a mój konwerter jest identyczny jak z aukcji poniżej:
    http://allegro.pl/konwerter-poziomu-sygnalu-audio-rca-adapter-hi-low-i6769614761.html

i powiem CI ze warto w taki sub zainwestować co prawda nie gra to nie wiadomo jak ale niskie tony świetnie podbija i co było dla mnie najważniejsze nie zajmuje miejsca w bagażniku.
    krs_51
    Level 9  
    Witam podepnę się to tematu :) a jak z zasilaniem ? jest tam stałe +/- 12V nie ma żadnego kabla wzbudzającego czyli sub będzie cały czas pod napięcie będzie pobierał i czy to nie rozładuje akumulatora ?
    darens
    Level 22  
    krs_51 wrote:
    Witam podepnę się to tematu :) a jak z zasilaniem ? jest tam stałe +/- 12V nie ma żadnego kabla wzbudzającego czyli sub będzie cały czas pod napięcie będzie pobierał i czy to nie rozładuje akumulatora ?

Dlatego musisz zastosować przekaźnik który poda +12V na zasilanie subwoofera wraz z włączeniem radia, sygnał REMOTE. Jeżeli Twoje radio nie posiada takiego wyjścia to możesz zastosować konwerter HI-LOW który ma funkcję AUTO REMOTE, po wykryciu sygnału audio podaje +12V na przewód REMOTE.
    zupens007
    Level 9  
    Ja suba podlaczylem pod zapalniczkę i zasilanie pojawia się po wlaczeniu zaplonu. Zawsze jeżdżę z wlaczonym radio więc mi to jak najbardziej odpowiada.
    darens
    Level 22  
    zupens007 wrote:
    Ja suba podlaczylem pod zapalniczkę i zasilanie pojawia się po wlaczeniu zaplonu. Zawsze jeżdżę z wlaczonym radio więc mi to jak najbardziej odpowiada.

Jeżeli nie pojawiają się stuki w subwooferze przy odpalaniu auta to jak najbardziej jestem za.
    zupens007
    Level 9  
    Nic takiego nie zauważyłem a jeżdżę z tym juz kilka lat.
    krs_51
    Level 9  
    moje radio posiada sygnał remonte , jaki model przekaźnika będzie dobry i może jakiś schemat połączenia
    baarabasz97
    Level 1  
    Witajcie
    Wybaczcie za odkop ale bez sensu zakładać nowy temat
    Mam radio 2 din Teyes cc3. Mam wszystkie kable RCA oraz remote. Jest ktoś mi w stanie wytłumaczyć jak to podłączyć do radia żeby bez problemu działało?