logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wytrawianie PCB w domu: ocet, wodorotlenek sodu czy inne domowe metody?

strikexp 14 Lis 2015 14:44 3027 7
REKLAMA
  • #1 15150131
    strikexp
    Poziom 27  
    Ocena: 104
    Dziś sobota i wszystko zamknięte do poniedziałku, a mi przydałaby się własna płytka PCB. Czy są komuś znane sposoby wytrawiania za pomocą domowej chemi? Czytałem że można wytrawiać np perhydrolem z kwaskiem cytrynowym ale ja nie mam żadnego z nich. Jedyne co przychodzi mi do głowy to ocet lub tzw kret (wodorotlenek sodu). Czy ktoś próbował za ich pomocą wytrawiać płytki PCB? A może ktoś zna inny sposób?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15150159
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2480
    Sól i elektroliza ale podżera ścieżki :-(
  • REKLAMA
  • #3 15150176
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1531
    Może akurat masz w domu kwas azotowy?

P. S. Ocet i kret (wodorotlenek sodu) nie trawi miedzi.
  • #4 15150231
    strikexp
    Poziom 27  
    Czyli wynika na to że jednak trzeba wybrać się do sklepu elektronicznego... Chyba że ktoś ma jakiś inny pomysł.

A z kwasem cytrynowym to jak to działa? Mogę kupić ewentualnie jak on sam zadziała bez perhydrolu.
  • REKLAMA
  • #5 15150402
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 15150428
    strikexp
    Poziom 27  
    Sprawdziłby się, ale juz łatwiej podjechać do elektronicznego. Liczyłem że dam radę to wytrawić w niedzielę ale chyba nie ma w domach żadnego środka chemicznego do tego.

A jak to jest z elektrolizą, jaki prąd i gdzie elektrody? Zgaduję że jedna do płytki a druga jako kawałek miedzi, tylko w którym kierunku powinien płynąć prąd?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 15150532
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1928
    Drugą elektrodą może być coś stalowego, np. gwóźdź. Plus do płytki. Zasilić to można z jakiegoś zasilacza kilku lub kilkunastowoltowego.
  • Pomocny post
    #8 15155360
    Jar-Woj
    Poziom 26  
    Ocena: 313
    Do wytrawiania obwodów drukowanych można wykorzystać 10% ocet spirytusowy i 3% wodę utlenioną . Bierzemy równe objętości octu i wody utlenionej i mieszamy bezpośrednio przed użyciem. Roztwór ten wytrawia stosunkowo wolno , w celu przyspieszenia trawienia można go podgrzać do ok. 40 - 50°C.

Reakcja przebiega zgodnie z równaniem:
    2 CH3COOH + H2O2 + Cu => (CH3COO)2Cu + 2 H2O

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy domowych metod wytrawiania płytek PCB, w szczególności z użyciem octu, wodorotlenku sodu oraz innych dostępnych substancji chemicznych. Użytkownicy podają różne propozycje, w tym wykorzystanie 10% octu spirytusowego zmieszanego z 3% wodą utlenioną, co przyspiesza proces wytrawiania, zwłaszcza po podgrzaniu roztworu. Inne metody obejmują elektrolizę z użyciem soli, jednak ta metoda może uszkodzić ścieżki. Wskazano również na możliwość użycia kwasu siarkowego jako elektrolitu oraz kwasu azotowego, chociaż nie są one powszechnie dostępne w domach. Użytkownicy podkreślają, że najskuteczniejsze metody wymagają zakupu odpowiednich chemikaliów w sklepach elektronicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA