Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Binatone x430 - brak mapy/błąd instalacji?

bakahan 14 Nov 2015 17:38 1083 6
  • #1
    bakahan
    Level 9  
    Witam!

    Ostatnio moja szwagierka postanowiła zaktualizować sama mapy do nawigacji. Wykupiła więc aktualizację do MapaMap wpisując numer seryjny z karty SD, zainstalowała zgodnie z przesłaną instrukcją i tu pojawił się problem. Zniknęła dawna mapa jak i nie pojawiła się najnowsza do odblokowania :).

    Niestety nie był robiony wcześniej backup...



    Przeszukałem starsze tematy, ale nie natrafiłem na nic odpowiedniego. Podam parę informacji, więc może ktoś znajdzie rozwiązanie. Nigdy nawigacjami się tak nie bawiłem, więc nie chce kombinować za bardzo by czegoś bardziej nie zepsuć.

    Karta SD pierwotnie miała wgraną MapaMap Easy, jednak na pamięci, nie wiem jakim sposobem znajduje się też katalog IGO. Usunąłem go (wcześniej kopiując na komputer), ale wtedy w nawigacji pojawił się jakiś błąd, więc wróciłem do stanu wyjściowego. Następnie, w ResidentFlash znalazłem plik IGOPATH z odwołaniem do IGOPNA.exe. Myślałem, że wystarczy podmiana na mobilenavigator.exe, lecz to też nic nie zmieniło.

    Poniżej wstawiam zrzuty z pamięci. 1 od lewej to zawartość ResidentFlash, potem zawartość karty, a ostatni to katalogi na SDMMC. Myślę, że powstał (przypadkiem czy też nie) bałagan w plikach i pewnie wystarczy coś usunąć. Pytanie tylko: co? :D

    Binatone x430 - brak mapy/błąd instalacji? Binatone x430 - brak mapy/błąd instalacji? Binatone x430 - brak mapy/błąd instalacji?
  • #2
    _Olivka
    Level 25  
    Jaki program nawigacyjny się uruchamiał przed aktualizacją, MapaMap, czy iGO ?
  • #3
    bakahan
    Level 9  
    MapaMap, ale dokładnej wersji nie jestem w stanie podać. Na pewno 6 coś tam ;)
  • #4
    _Olivka
    Level 25  
    Skopiuj na PC pliki z ResidentFlash, potem je usuń z pamięci urządzenia, wklej do ResidentFlash katalog MobileNavigator, a katalog MapaMap na kartę SD. Reset urządzenia i uruchom.
  • #5
    bakahan
    Level 9  
    Quote:
    _Olivka

    Czasem jednak zdarza mi się nie myśleć :D . Wczoraj po zmianie ścieżki w pliku IGOPATH na mobilenavigation.exe zapomniałem zrobić reset, a jedynie wyłączyłem i włączyłem urządzenie :P. Reset pokazał mapę do odblokowania.

    Obecnie plik IGOPATH wygląda tak:

    Quote:
    Settings = "icons/settings.bmp", "settings", 1
    Navigation = "icons/logo.bmp", "\\SDMMC\\MobileNavigator\\mobilenavigator.exe"


    Teraz pytanie: zostawić tak, czy robić wg. Twoich wskazówek?

    I jeszcze jedno. Po każdym uruchomieniu cofa się data i rok. Nie znam się na budowie nawigacji, ale w kompie bym powiedział, że to wina baterii BIOS. Czy w tym urządzeniu da się to jakoś ustawić na stałe bez grzebania w "bebechach"?
  • Helpful post
    #6
    _Olivka
    Level 25  
    Skoro działa to zostaw, tak jak jest.
    bakahan wrote:
    cofa się data i rok
    W niektórych urządzeniach program MapaMap przestawia czas, akurat trafiło na Twoje.
  • #7
    bakahan
    Level 9  
    Póki co, wszystko działa, więc temat można zamknąć ;).

    Dzięki za pomoc :D