Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Instalacja satelitarna a kablówka

mt.elektronika 15 Nov 2015 13:43 1851 13
    mt.elektronika
    Level 11  
    Witam,
    Tytuł tematu może trochę nie jasny, ale postaram się nakreślić stan rzeczy w miarę dokładnie.
    Wynajmuję mieszkanie w domu wielorodzinnym. Mamy w tym domu instalację antenową.
    Zwykłym kablem koncentrycznym dostarczany jest sygnał od dostawcy i jest to telewizja, internet i telefon. Dostawcą jest KabelDeutschland. Tak mieszkam w Niemczech.
    Na strychu tegoż domu jest umieszczony multiswitch ze wzmacniaczem który rozdziela sygnał od dostawcy na wszystkie mieszkania i pokoje w domu.
    Każdy pokój ma co najmniej jedno gniazdo antenowe.
    Na przykład w moim mieszkaniu są 2 gniazda antenowe, u 2 sąsiadów również po dwa, właściciel domu ma tych gniazd 6.
    Jak wynika z rachunku, multiswitch ma 1 wejście (od dostawcy) i 16 wyjść. Kilka wyjść multiswitcha jest wolnych.
    Teraz tak.
    Właściciel domu chce zainstalować telewizję satelitarną.
    Antena satelitarna ma być wyposażona w 2, może 4 konwertery do odbioru sygnału z kilku satelitów. Astra, HotBird, Turksat, i coś jeszcze... do tego ma być dołożona antena do odbioru DVB-T i zwykła antena radiowa ze wzmacniaczem.
    Z tym nie ma problemu to już mam zrobione. Anteny są już na dachu, multiswitch jest zamontowany pod dachem w sąsiedztwie z multiswitchem od kablówki.

Pytanie moje dotyczy tego, jak połączyć oba systemy, tj. Satelitę i Kablówkę...
    Czy jest to możliwe? Jak to zrobić?
    Układanie nowych kabli, czy budowa nowej/dodatkowej instalacji antenowej nie wchodzi całkowicie w grę.

Dodam, że system kablowy działa w ten sposób iż:
    Jeśli użytkownik ma zwykły telewizor (np. starszej daty CRT) to normalnie podłącza go do gniazda antenowego i ogląda kanały TV analogowej.
    Jeśli użytkownik chce mieć TV cyfrową, internet i telefon zamawia u dostawcy ruter. Ruter "rozdziela" sygnał cyfrowy z kablówki na internet i telefon, ale TV jest normalnie podłączony do gniazda antenowego i odbiera już telewizję i cyfrową i analogową. Gniazdo SAT (z wtykiem F) jest zajęte przez ruter.
    Kacu5000
    Level 9  
    Chodzi ci o to aby finalnie z jednego gniazda dostępne były telewizje od różnych dostawców ?

Regulamin p. 3.1.11.
    maksar
    Level 33  
    mt.elektronika wrote:
    multiswitch jest zamontowany pod dachem w sąsiedztwie z multiswitchem od kablówki.

Co to za typy, to nie gra w ciemno.
    mt.elektronika
    Level 11  
    Kacu5000 wrote:
    Chodzi ci o to aby finalnie z jednego gniazda dostępne były telewizje od różnych dostawców ?

Tak.
    maksar wrote:
    Co to za typy, to nie gra w ciemno.

Multiswitch od anteny satelitarnej to: Fuba FMQ 1716
    Multiswitch od kablówki to jakaś własna konstrukcja dostawcy. przed nim jest jeszcze wzmacniacz sygnału.
    Anonymous
    Anonymous  
  • Helpful post
    Darek.S
    Level 34  
    Rok temu miałem podobne zlecenie, by ożenić kablówkę ( a konkretnie sam internet z kablówki) i antenę satelitarną w jednym mieszkaniu. Zastosowałem prosty mikser i zdało to egzamin. Coś podobnego proponuje "mihal"
    mihal2002 wrote:

Trzeba kablówkę wpiąć do wejścia terra. Tylko sam nie wiesz co to jest.

I być może ma to szansę, nie wiem tylko jak multiswitch ( satelitarny ) poradzi sobie z internetem kablowym ( a może być problem). Jeszcze większy problem widzę w dopakowaniu do tego DVBT bowiem jego pasmo może kolidować ( i zapewne będzie) z kablowym. Przeprowadziwszy stosowną analizę widma być może udałoby się za pomocą specjalnych zwrotnic jakoś to pogodzić. Ale jeśli nawet byłoby to możliwe najprawdopodobniej trzeba by zrezygnować z części pasma bądź kablowego bądź DVBT ( lub po części obydwu). Jeśli pasmo internetu kablowego będzie pokrywało się z pasmem DVBT to czarno to widzę ( z internetu rozumiem zrezygnować nie można). Należałoby zacząć od zapoznania się co nadaje w jakim pasmie.
    mt.elektronika
    Level 11  
    Kombinuję jak koń pod górę i próbuję wyważyć otwarte drzwi.
    Nic nie będę kombinował. Rozmawiałem z gospodarzem i wymyśliliśmy inną konfigurację.
    1. Kablówka zostanie zakończona na strychu a ruter który "robi internet i telefon" z kablówki zostanie przeniesiony na strych.
    1.1. Internet będzie rozsyłany bezprzewodowo na cały dom. Gdzie będzie możliwe będzie podciągnięta skrętka. Przez kablówkę idzie 100Mb/s... także w zupełności wystarczająco, to aż za dużo...
    1.2. Ruter ma dwa porty telefoniczne - z dwoma numerami stacjonarnymi - kable zostaną zastąpione telefonami bezprzewodowymi. Jak będzie potrzeba więcej to się wymieni ruter na większy.
    2. Gniazda antenowe, które do tej pory były podłączone do kablówki przez rozdzielacz, teraz będą podłączone do multiswitcha od anten satelitarnych. Multiswitch od kablówki - likwidacja, ewentualnie zostanie jako rezerwa - jakby coś się z anteną na dachu działo.

Z kablówki w podstawowym pakiecie (bez dodatkowych opłat) dostępnych jest 30 kanałów.
    Z anteny satelitarnej która odbiera sygnał z 4 satelitów (2 x Astra, HotBird, Turksat) jest tych kanałów kilkadziesiąt razy więcej... na moją niekorzyść dostępne są polskie kanały...
  • Helpful post
    Darek.S
    Level 34  
    No i chyba słuszne rozwiązanie. Z kablówki zostawicie tylko internet z dystrybucja po WiFI ew. skrętce. Zastąpi ją Sat i DVBT
    mt.elektronika wrote:
    na moją niekorzyść dostępne są polskie kanały...

Rozumiem, ze kablówka dostarcza niektóre kanały polskie kanały które są kodowane. Z Hotbirda jest ich kilka niekodowanych ale te podstawowe już FTA nie są. Ale jest rozwiązanie i to wcale niedrogie a nazywa SMART HD+
    mt.elektronika
    Level 11  
    Nie, właśnie z kablówki nie ma nic polskiego.
    Abonamenty i tak trzeba płacić, tak przynajmniej odpadnie abonament za telewizję z kablówki, a będzie się płacić za telewizję którą się ma.
    Do tej pory płacę abonament za telewizję której nie odbieram :D... Niemcy...
    Darek.S
    Level 34  
    mt.elektronika wrote:
    na moją niekorzyść

No to chyba się przejęzyczyłeś bo ta zmiana będzie chyba właśnie na korzyść skoro będą polskie, choćby ta garstka niekodowanych. Swoją drogą to administracja dba o tych "Niemców". Mam na myśli Turksata i tą drugą Astrę2a :|
    mt.elektronika
    Level 11  
    Darek.S wrote:
    No to chyba się przejęzyczyłeś bo ta zmiana będzie chyba właśnie na korzyść skoro będą polskie

Zamiast uczyć się języka to będę np. "M-jak miłość" oglądał... :D

Temat na off top wchodzi...
    Jeszcze jedno pytanie... Bo do tych satelitów zastosowałem toroidalną antenę 90cm...
    nie za duża, nie za mała?
    Anonymous
    Anonymous  
  • Helpful post
    Darek.S
    Level 34  
    To ja za pięć dwunasta :D . Toroid to dobry wybór do tego celu i na pewno nie będzie za duża. Szczególnie jeśli zamierzasz odbierać Astre 2a. Bo po ostatnich reorganizacjach z sygnałem u nich gorzej W Polsce do odbioru BBC One wystarczała antena 180cm. A teraz potrzeba 3m :cry:.