Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Merkury DSH-303 - Dioda stereo świeci przy włącząnym trybie mono

greglow 15 Lis 2015 14:46 1989 23
  • #1 15 Lis 2015 14:46
    greglow
    Poziom 16  

    Borykam się z "małym" problemem z diodą stereo. Oto na czym polega problem:
    Dioda stereo przy silnym sygnale stacji zaświeca się i świeci bez względu na to czy włączony czy wyłączony jest przełącznik mono/stereo. Jeśli chodzi o sam dźwięk to przycisk działa prawidłowo tzn. jak jest wyłączony to dźwięk jest mono a gdy jest włączony jest stereo. Gdy sygnał stacji jest słabszy dioda stereo nie zapala się.
    W odbiorniku zamontowany jest stereodekoder MC1310. Na nodze 6 jest sygnał sterowania diodą. Gdy sygnał jest mono na nodze mam ok. 14V gdy jest stereo napięcie na nodze wynosi ok 0,7V. Wygląda na to że działa. Switch filter czyli noga 8 też reaguje prawidłowo: stereo jest - U=2,5V, brak stereo - U=0,3V. Gdzie szukać przyczyny a może tak ma być(haha)?
    Aha najważniejsze na T206 mam nieprawidłowe napięcia: K=13V, B=2,5V, E=1,8V.

    Merkury DSH-303 - Dioda stereo świeci przy włącząnym trybie mono

    0 23
  • #3 15 Lis 2015 17:43
    wkj
    Poziom 35  

    greglow napisał:
    Na nodze 6 jest sygnał sterowania diodą. Gdy sygnał jest mono na nodze mam ok. 14V gdy jest stereo napięcie na nodze wynosi ok 0,7V. Wygląda na to że działa.
    Czyli wszystko wskazuje że jest ok. Przy stereo złącze półprzewodnikowe w układzie zwiera do masy a 0,7v to spadek napięcia na nim, przy mono odłącza od masy. A może sama dioda jest podpięta gdzie indziej? Sprawdź podłączenie diody.

    0
  • #4 15 Lis 2015 17:52
    greglow
    Poziom 16  

    Wszystkie elementy wyglądają na oryginalne a sprzęt ma "oryginalny kurz i pajęczyny". Co do diody to śledziłem kable i dochodzą odpowiednio do bolców 15 i 16. Napięcie na tych bolcach (ale nie do masy tylko między bolcami czyli zasilanie diody) wynosi ok 2,2V i dlatego dioda świeci. Już myślałem żeby przeciąć jeden kabel i puścić go przez 2 nieużywane łącza na przycisku mono/stereo;)

    0
  • #6 15 Lis 2015 18:36
    wkj
    Poziom 35  

    Potencjometrem było kręcone?

    0
  • #7 15 Lis 2015 19:18
    greglow
    Poziom 16  

    Moim celem jest wyłączenie świecenia diody gdy jest wyłączony przycisk stereo i gdy faktycznie gra mono, a nie jego sztuczne regulowanie dlatego tego nie robię.
    Co do potka to był kręcony ale jest ustawiony prawidłowo: dźwięk stereo pojawia się przy silnym sygnale i lampka świeci się. Gdy sygnał jest silny a klawisz stereo nie jest wciśnięty (faktycznie gra mono) to lampka i tak świeci więc to nie ma z potencjometrem nic wspólnego.

    ps. czy ktoś może mnie nakierować czy dobrze myślę: gdy sygnał jest mono napięcia na nogach 15 i 16 powinno być równe - lampka gaśnie. Gdy pojawia się sygnał stereo powstaje różnica napięcia na nogach 15 i16 - lampka świeci. Jeśli tak ma być to może tu tkwi problem. A że napięcie na nodze 14 i 15 jest stałe (16,5V) tzn. że winne jest u mnie napięcie z nogi 16.
    Jeśli jest sygnał stereo - noga 16 = 14,5V
    sygnał mono - noga 16= 15,9V (a chyba powinno 16,5)
    Nie wiem dokładnie co to jest to napięcie z nogi 14 i 15 ale może można by je trochę obniżyć i wtedy mono=stereo= lampka zgaśnie?

    0
  • #8 16 Lis 2015 17:01
    ml
    Poziom 26  

    A nie jest tak jak w Zodiaku i Tosce że przycisk mono zwiera jedynie wejścia prawego i lewego kanału a nie wpływa na działanie samego stereodekodera?

    0
  • #9 16 Lis 2015 17:39
    aaanteka
    Poziom 38  

    Dokładnie tak sygnał jest zwierany sekcją nr 6 przełącznika na wejściach tranzystorów T302 i T303.

    Autor tematu trochę nieprecyzyjnie określił zagadnienie o jakie mu się rozchodzi.

    Dioda D5 to sygnalizator pilota sygnału stereo jaki dociera do odbiornika, nic więcej.

    Zmiana pracy stereo dekodera następuje po podaniu masy na pin 8 MC1310 .

    Odpowiedzialny za to jest tranzystor T204 sterowany sygnałem z układu pośredniej częstotliwości HA 1137W (OS201).

    Przy bardzo słabym sygnale to normalne ,że układ "szaleje".

    Propozycja:
    - usuniecie tranzystora T 204 i załączanie na krótko masy do pin 8 dekodera( czy sekcja 5 wyłącznika stereo/mono nie jest wolna?) .

    0
  • #10 16 Lis 2015 19:16
    greglow
    Poziom 16  

    No niestety nie potrafiłem dokładniej sprecyzować o co mi chodzi. W każdym innym znanym mi sprzęcie unitry (radmor, elizabeth, amator) włączenie mono powoduje gaśnięcie diody i włączenie dźwięku mono.
    W związku z tym proszę o jednoznaczną informację że ten typ tak ma...

    Jeśli chodzi o szybkość działania to rzeczywiście ok 2s trwa zanim dioda stereo się włącza po ustawieniu stacji. Wylutuję tranzystor i się odezwę.

    Tranzystor wylutowany, pin8 zmostkowany z masą gasi diodę i dźwięk zmienia się na mono.
    Tranzystor sprawdziłem voltomierzem i wygląda na sprawny (zresztą wlutowany też działa w zależności od sygnału mono/stereo zmienia się napięcie na nodze.

    Właśnie zauważyłem że mój tranzystor to chyba BC307 zamiast BC149...

    0
  • #12 17 Lis 2015 07:51
    greglow
    Poziom 16  

    Tranzystor wygląda na oryginalnie wlutowany! Dziś go zmienię na BC149 i zobaczymy...

    Hmm chyba trochę mnie poniosła wyobraźnia... ten BC307 to chyba jednak coś w co zaczyna się na BC30? lub BC39?. Tak czy siak podmieniłem tranzystor na BC549 ale bez oczekiwanego efektu...
    Zresztą: przełącznik mono/stereo nie powoduje żadnych zmian napięcia na nogach T202 (jeśli chodzi o świecenie diody) natomiast powoduje zmianę samego dźwięku.

    0
  • #14 18 Lis 2015 18:32
    greglow
    Poziom 16  

    Słaby sygnał chodzi oczywiście o sygnał radiowy? U mnie jest silny sygnał (wskazówka dochodzi do pola max) i stabilny, stacje nie pływają.

    0
  • #15 18 Lis 2015 18:45
    wkj
    Poziom 35  

    Ustaw stację z włożoną anteną, zmierz napięcia, wyjmij antenę, dioda stereo powinna zgasnąć, wtedy też pomierz napięcia w tych samych pkt. Będziesz miał porównanie.

    0
  • #16 19 Lis 2015 09:58
    aaanteka
    Poziom 38  

    Kolego masz do zestrojenia cały tor pośredniej częstotliwości i pewnie głowicę UKF.

    A co wskazuje wskazówka ,to może być tylko wynikiem ragulowania potencjometrem regulacyjnym wskaźnika.

    Istnieje jeszcze opcja ,że mieszkasz tuż przy nadajniku i sygnał faktycznie jest nawet za duży.
    Chociaż w obecnych czasach zaawasowanej realizacji nadajników nie powinno tak być.

    Kiedyś produkowane były nawet przez Polkat zamiast anteny tłumiki sygnału antenowego-terminatory :D.

    0
  • #17 20 Lis 2015 14:16
    Andrzej L.
    Poziom 26  

    Jakie masz napięcie na 13 nóżce HA1137W przy tym tzw. silnym sygnale?
    Czy max sygnału pokrywa się z zerem dostrojenia na drugim wskaźniku?
    Zaskakiwanie stereo z opóźnieniem może się wiązać z rozstrojeniem generatora 76kHz stereodekodera - odpłynął w wyniku starzenia się elementów. Ale zanim zakręcisz interesuje mnie jednak napięcie na wskazanej 13 nóżce demodulatora FM. Jak nie masz częstościomierza to po dostrojeniu się do stacji przekręcasz podkówkę R241 w skrajne lewe położenie - dioda pilota powinna zgasnąć. Pomalutku kręcisz i łapiesz punkt zaskoku stereo - dioda się zapala.
    Zapamiętujesz ten punkt. Ustawiasz teraz podkówkę w skrajne prawe położenie i wracasz suwakiem podkówki, szukają punktu zaskoku stereo "z drugiej" strony.
    Zapamiętujesz ten punkt. Ustawiasz suwak podkówki na środku między zapamiętanym lewym i prawym punktem zaskoku stereo.
    Punkt łap zawsze na zaskok, a nie zerwanie stereo, bo zerwanie jest rozstawione szerzej na lewo i prawo i daje mniejszą precyzję wstrojenia.

    0
  • #18 22 Lis 2015 00:13
    ArMi Si
    Poziom 11  

    Mam Merkurego 303A kupionego w 1979.

    Od początku ta dioda zawsze swieciła(chyba że tuner odbierał w mono).

    Ta lampka jest niezależna od wciśnięcia klawisza STEREO.

    A w tym amplitunerze odwrotnie-ciśnięcie klawisza odpowiada pracy w stereo.

    0
  • #19 26 Lis 2015 06:26
    greglow
    Poziom 16  

    Myślę że odpowiedź ArMi Si jest w tym temacie wystarczająca i rozwiewa moje wątpliwości. Tak jak pisałem wcześniej przy słabym sygnale dioda stereo się wygasza a przy silnym włącza. Chodziło mi tylko o to że w tradycyjnych odbiornikach Unitry mechaniczny przełącznik działał również na diodę a w tym modelu nie. Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za pomoc.

    0
  • #20 27 Lis 2015 03:49
    aaanteka
    Poziom 38  

    ml napisał:
    A nie jest tak jak w Zodiaku i Tosce że przycisk mono zwiera jedynie wejścia prawego i lewego kanału a nie wpływa na działanie samego stereodekodera?


    Pomijając moja wypowiedź, to w tym poście miałeś już wyjaśnione,ale ty szukałeś innego rozwiązania technicznego ,wyraźnie wskazywałeś na przerobienie układu.

    greglow napisał:
    Moim celem jest wyłączenie świecenia diody gdy jest wyłączony przycisk stereo i gdy faktycznie gra mono, a nie jego sztuczne regulowanie dlatego tego nie robię.

    0
  • #21 27 Lis 2015 17:35
    greglow
    Poziom 16  

    nie czepiajmy się słówek, Twoja wypowiedź zawierała nutę niepewności czy tak ma być a moja chęć przeróbki związana była wyłącznie z faktem że mylnie sądziłem iż tak ma być

    0
  • #22 27 Lis 2015 18:48
    aaanteka
    Poziom 38  

    Nikt tu nie przejawia ,żadnych nut. Moja wypowiedź tylko potwierdza rzeczowo fakty dotyczące poruszanego tematu i co najwyżej pokazuje brak precyzji w twoich wypowiedziach.
    Elektronika jest działem dość precyzyjnym .

    I znowu twoja wypowiedź jest niezbyt precyzyjna, dwuznaczna :
    - jak ma być?

    Tak jak wykonał to producent ,czy tak jak ty uznałeś za celowe?

    0
  • #23 27 Lis 2015 20:34
    wkj
    Poziom 35  

    Proponuje zakończyć topic, do niczego to nie zmierza.

    0
  • #24 27 Lis 2015 20:48
    greglow
    Poziom 16  

    Temat można zakończyć a problemu nie było. W odróżnieniu od np Elizabeth czy Radmor-a gdzie przełącznik mono wyłącza również diodę stereo w radioodbiorniku Merkury (jak i innych) przełącznik mono wyłącza stereo nie wyłączając diody.
    Serdeczne podziękowania wszystkim udzielającym się w temacie. Temat do zamknięcia

    0
  Szukaj w 5mln produktów