Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Panasonic CX700 50" brak dźwięku z dekodera

NuMarks 15 Lis 2015 20:24 5160 11
  • #1 15 Lis 2015 20:24
    NuMarks
    Poziom 6  

    Witam
    Zakupiłem dzisiaj telewizor Panasonic CX700 50 cali lecz po podłączeniu dekodera sagemcom wifi box przewodem HDMI wyświetla się tylko obraz. Pierwsza myśl uszkodzony telewizor lecz podłączyłem komputer tym samym przewodem HDMI i dźwięk był. Dekoder sprawny ponieważ na innym telewizorze wszystko działa .
    Co może być przyczyną braku dźwięku ?

    2 11
  • #2 15 Lis 2015 20:31
    sosarek

    Poziom 43  

    Sprawdzałeś w ustawieniach dekodera czy nie masz możliwości zmiany wyjścia dźwięku?

    1
  • #3 16 Lis 2015 12:41
    NuMarks
    Poziom 6  

    Jest tylko możliwość ustawienia Stereo lub Ac3 .

    0
  • #4 16 Lis 2015 17:54
    sosarek

    Poziom 43  

    Więc ustaw stereo i sprawdź.

    0
  • #5 16 Lis 2015 21:39
    NuMarks
    Poziom 6  

    Dalej nie ma dźwięku .

    0
  • #6 16 Lis 2015 21:50
    sosarek

    Poziom 43  

    Sprawdź na innym gnieździe, w tv wyłącz funkcję typu Any Net, Viera Link itp.

    0
  • #7 17 Lis 2015 09:39
    Polon_us
    Poziom 41  

    W dekoderze dźwięk jest ustawiony na wyjście HDMI?

    Ten dekoder - to jaki to model?

    1
  • #8 17 Lis 2015 20:21
    NuMarks
    Poziom 6  

    Sosarek na innym gnieździe jest to samo. Viera Link jest wyłączony.

    Polon_us Tak w dekoderze dźwięk jest ustawiony na HDMI.
    Dekoder to Sagemcom DSIW74

    0
  • #9 18 Lis 2015 05:30
    Polon_us
    Poziom 41  

    Niech kolega spróbuje:

    - w dekoderze przywrócić ustawienie AC3 dla cyfrowego dźwięku

    - w telewizorze mając wybrane wejście HDMI gdzie podłączony jest dekoder, przejść do menu "Zaawansowane ustawienia". Tam wybrać "Preferencje cyfrowego audio" i ustawić "Dolby Digital" dla tej opcji.

    Może to wyglądać tak -> "Ustawienia" -> "Dźwięk" -> "Zaawansowane" -> "Preferencje .." -> wybrać "Dolby"

    Nie udało mi się znaleźć opisów menu w wersji polskiej, także moje opisy mogą nie być dokładnie tym, co kolega zobaczy na ekranie telewizora.

    Powodzenia :)

    0
  • #10 20 Lis 2015 15:46
    NuMarks
    Poziom 6  

    Problem w tym że nie ma w telewizorze takich opcji.
    Już na samym początku szukałem wszędzie opcji dotyczących Dolby Digital ale nigdzie ich nie znalazłem.

    0
  • Pomocny post
    #11 21 Lis 2015 06:51
    Polon_us
    Poziom 41  

    Proszę przejrzeć załączoną poniżej instrukcję - str. 288

    - zmienić opcję "Wybór SPDI/F" na -> Auto
    - również można poeksperymentować z opcją "Preferencje dźwięku" -> np. "Wielokanałowo" lub "Stereo"

    0
  • #12 22 Lis 2015 12:40
    NuMarks
    Poziom 6  

    Problem rozwiązany.
    Coś było poprzestawiane w dekoderze. W punkcie nc+ wszystko ustawili tak jak ma być.

    0