Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

citroen xantia 1.8 16v - brak mocy na pb szarpie na lpg

maciek2212 16 Nov 2015 10:44 2850 13
    maciek2212
    Level 10  
    Witam mam problem z citroenem na pb jak zimny po odpaleniu próba jazdy konczy sie tym że jak dodajesz gazu to silnik sie dusi a jak juz uda sie rozpedzic go do 2500 3000rpm to jest lepiej. Kontrolka check engine czasami sie zapala i gaśnie nie zależnie od tego czy jazda jest eco czy pedał w podłoge. Wczesniej przed wymiana przepustnicy podczas odpalania rano zanim sie wypoziomował to potrafił zgasnąć kilka razy, a jazda na pb to bardzo cieżka sprawa jak juz silnik złapie temp. to jest lepiej ale za to jedzie jak by chciał a nie mógł. A co do lpg jak sie przełączy to chodzi w miare ładnie od 2000rpm idzie oki czasami szarpnie a poniżej tych obrotów jak jedziesz to trzeba delikatnie z gazem bo zaczyna szarpać kichać a nawet i strzeli. Wymieniłem pompe paliwa na sprawna z drugiego citroena i jest to samo listwa wtryskowa też zmieniona na druga brak zmian przepustnica wymieniona jest trochę lepiej bo nie gasnie na zimnym silniku. Silnik był zmieniony bo w poprzednim pasek klinowy dostał sie pod obudowe rozrządu wiadomo czym to się skończyło. Na starym silniku bylo to samo. silnik 1.8 16v psa sterownik silnika sagem psa
    Golf90
    Level 23  
    Prawdopodobnie masz źle ustawiony potencjometr przepustnicy. Jedź do mechanika żeby ci to sprawdził i ustawił.
    maciek2212
    Level 10  
    Jutro podjade😊 mam jeszcze takie pytanie co do potencjometru bo przepustnica byla z jeżdżącego auta i przy wymianie trzeba ustawiać to czy jak. Bo w tamtym aucie jak jeździłem to było dobrze
    Golf90
    Level 23  
    Trzeba adaptować ,ustawić pod drugi silnik, sterownik.
    maciek2212
    Level 10  
    Kolego, jak zrobić adaptację w Citroenie?
    Golf90
    Level 23  
    Jedz do mechanika. Można to zrobić manualnie , ale lepiej sprawdzić komputerem parametry, może wyjdzie że to coś innego.
    maciek2212
    Level 10  
    A panowie czym to zdiagnozować pas zlacze 30pin.odwiedzilem wszystkich magików w Siemiatyczach, bielsku podlaskim i w boćkach i nikt nie moze sie połączyć
    tomiok
    Level 33  
    Czy świece i przewody zapłonowe sprawdzone?
    Cewkę zapłonową też bym testowo podmienił.
    Sprawdź jeszcze czujnik temperatury, ten co podaje dane na komputer.
    maciek2212
    Level 10  
    Próbowałem się połączyć testerem na lm i nie daje żadnych kodów. Próbowałem przez diodę led tez nic tylko swieci
    pepe150
    Level 36  
    Nie ma, ta jasne...
    Z 10 aukcji znalazłem....
    maciek2212
    Level 10  
    Uszkodzony komputer i sonda lamlbda. Po wymianie ok zamykam temat