Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

IBM G50

24 Mar 2003 20:03 1112 5
  • Poziom 34  
    Cześć
    IBM G50 - Miga dioda (nie daje się uruchomić), zaniżone napięcia wyjściowe głównie te wyższe (75V do 64V, 15V do 11V)- tak jakby coś obciążało zasilanie, ele nie mogę znaleźć co.
    Może ktoś z Kolegów miał podobny problem? (Tranzystory O'K, Trafo również - podstawiane z innego).
    Będę wdzięczny za pomoc.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 25  
    Witam ,kondensatory el.str.wtórnej sprawdzone ? sprawdź dokładnie całą
    strone pierwotną zasilacza.Pozdr.
  • Poziom 26  
    Wymien C162=470uF/25V i C164=1000uF/25V bez sprawdzania i daj znac.
  • Poziom 34  
    Cześć.
    Eugene Miałeś 100% racji. Monitor zaczą działać, ale pojawił się inny problem - drżenie obrazu (delikatnie w poziomie) napięcie 45V - jest 42V i podstawienie 1000uF/63V nie wprowadza żadnych zmian.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 26  
    Napiecie jest OK. Poszukaj zimnych lutow ,obejrzyj sterowanie H, podmien TDA4855 i sprawdz czy pion i trafo nie grzeja sie nadmiernie.

    PSJeszcze jedno przy kondensatorach zostaw 4cm nozki, bo po roku znowu wrocisz do tematu(wada konstrukcyjna plyty)
  • Poziom 34  
    Cześć.
    Układ podstawiłem, elektrolity przy nim też, elektrolity w zasilaniu po stronie wtórnej i pierwotnej również. Sterowanie wygląda normalnie (tak mi się wydaje). To wszystko nie dało rezultatu - przynajmniej nie taki jak spodziewany. Jednak gdy pokręciłem regulacją napięcia w skrajnych położeniach potencjometru jest dobrze (potencjometr też wymieniłem), tj przy napięciach 39V i 47V - oczywiście podaje wartości jednego z napięć wyjściowych przetwornicy. Cy może ktoś wie czym może to być spowodowane?
    A jeszcze jedno przy rozdzielczościach 800x600 i 72Hz w górę oraz przy rozdzielczościach 1024x 760 obraz zmienia jaskrawość (pulsuje) czy to normalne?
    Będę wdzięczny za zainteresowanie.
    Pozdrawiam.