Niniejszy wzywam wszystkich posiadaczy pieca Ecocondens Gold w wersji software'u b101 do udania się do serwisu w celu naprawy.
Objawy:
W trybie CWU piec grzeje wodę z mocą, ktora nie jest mocą ustawioną w parametrze P03. Efektem są kłęby pary w kominie i wysokie zużycie gazu.
W celu samodzielnego sprzawdzenia, czy Wasz piec ma ten problem, należy:
Ustawić maksymalną moc grzewczą CWU na 0 ( piec grzeje wtedy z mocą mnimalną). Dokonać pomiary, jak poniżej ( lub cut -> paste -> e-mail do serwisu)
Pomiaru dokonywałem na tradycyjnym gazomierzu stosowanym w instalacja domowych. Gazomierz ten posiada rozdzielczość odczytu zuzytego gazu do 3 miejsc po przecinku.
Przed włączeniem pieca w tryb grzania CWU, były nastepujące nastawy:
1. moc pieca w trybie CWU 0
2. Temperatura wody (mierzona w zbiorniku 26stC)
3. Temperatura zadana (35stC)
W momencie włączenie pieca licznik wskazywał ....9,127 m3
Po jednej minucie licznik wskazywał 9.162m3
Obliczenia:
Zużycie gazu w ciągu 1 minuty 0.035m3
Wspólczynnik konwersji gazu (kWh/m3): 11.302 - odczytany z faktury
Tak więc, przy obliczonym zużyciu minutowym,zużycie energii godzinowe wynosi:
0.035[m3/min]*60[min]* 11.302[kWh/m3] = 23,73kWh
Jak rozumiem więc w ciągu 1ej minuty moc pieca wynosi 23,7kW.
Moim zdaniem piec jest uszkodzony, ponieważ nastawa mocy 0 oznacza pracę pieca z mocą minimalną (czyli ok 3kW)
Moim celem nie jest grzanie wody najszybciej, jak to możliwe, lecz grzanie wody ekonomicznie. W sytuacji, gdy zaraz po włączeniu pieca z komina bucha nieskroplona para oznacza,że piec jest wadliwie zaprogramowany.
Oczekiwałem,że nastawa mocy CWU oznacza dokładnie to samo,co nastawa mocy CO. Tutaj bowiem piec zachowuje się logicznie: większa wartość mocy - szybsze nagrzewanie kaloryferów
Jestem z tego pieca bardzo, bardzo zadowolony. Z wyjątekiem jednego "ale".
Objawy:
W trybie CWU piec grzeje wodę z mocą, ktora nie jest mocą ustawioną w parametrze P03. Efektem są kłęby pary w kominie i wysokie zużycie gazu.
W celu samodzielnego sprzawdzenia, czy Wasz piec ma ten problem, należy:
Ustawić maksymalną moc grzewczą CWU na 0 ( piec grzeje wtedy z mocą mnimalną). Dokonać pomiary, jak poniżej ( lub cut -> paste -> e-mail do serwisu)
Pomiaru dokonywałem na tradycyjnym gazomierzu stosowanym w instalacja domowych. Gazomierz ten posiada rozdzielczość odczytu zuzytego gazu do 3 miejsc po przecinku.
Przed włączeniem pieca w tryb grzania CWU, były nastepujące nastawy:
1. moc pieca w trybie CWU 0
2. Temperatura wody (mierzona w zbiorniku 26stC)
3. Temperatura zadana (35stC)
W momencie włączenie pieca licznik wskazywał ....9,127 m3
Po jednej minucie licznik wskazywał 9.162m3
Obliczenia:
Zużycie gazu w ciągu 1 minuty 0.035m3
Wspólczynnik konwersji gazu (kWh/m3): 11.302 - odczytany z faktury
Tak więc, przy obliczonym zużyciu minutowym,zużycie energii godzinowe wynosi:
0.035[m3/min]*60[min]* 11.302[kWh/m3] = 23,73kWh
Jak rozumiem więc w ciągu 1ej minuty moc pieca wynosi 23,7kW.
Moim zdaniem piec jest uszkodzony, ponieważ nastawa mocy 0 oznacza pracę pieca z mocą minimalną (czyli ok 3kW)
Moim celem nie jest grzanie wody najszybciej, jak to możliwe, lecz grzanie wody ekonomicznie. W sytuacji, gdy zaraz po włączeniu pieca z komina bucha nieskroplona para oznacza,że piec jest wadliwie zaprogramowany.
Oczekiwałem,że nastawa mocy CWU oznacza dokładnie to samo,co nastawa mocy CO. Tutaj bowiem piec zachowuje się logicznie: większa wartość mocy - szybsze nagrzewanie kaloryferów
Jestem z tego pieca bardzo, bardzo zadowolony. Z wyjątekiem jednego "ale".