Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TP-LINK WD8960N V3 - Niestabilne połączenie WiFi, skaczący ping do routera

16 Nov 2015 21:36 2193 6
  • Level 30  
    Witam,

    Posiadam router ADSL2+ TP-LINK WD8960N V3 i mam problem z niestabilną siecią WiFi, najgorzej jest w trybie N, ciągle zrywa połączenie, pingi są kosmiczne od 5-7 do 60-100(do routera), w trybie BG jest trochę lepiej (ping 2-3 do 30-60) ale nie tak jak powinno być bo występuje utrata pakietów(wskaźnik sieci w windowsie oczywiście "znakomity")... co ciekawe montując w miejsce TP LINKA stary router od orange ZTE ZXV10 W300 który pracuje w trybie tylko BG , sieć WiFi jest stabilna, ping do routera 1ms, większa siła sygnału (TP LINK ok -50db,a ZTE ok -35db , urządzenia w tym samym miejscu, brak zakłóceń, oraz innych sieci w eterze)

    Po kablu jest ok, testowałem różne konfiguracje routera, firmware, ale nic to nie zmienia.

    Problem występuje zarówno na laptopie (testowane z trzema różnymi kartami sieciowymi, jak i na smartfonach)

    Na początku zauważyłem, że router strasznie się grzeje, więc wymieniłem zasilacz na mocniejszy (12V i2A), wymieniłem również kondensatory, oraz zastosowałem radiatory na elementach które się grzały w routerze, kompletnie nic to nie zmienia.

    Co mogę zrobić jeszcze we własnym zakresie ? Router już nie jest na gwarancji, kupiłem go przechodzonego, nie wiem jak działał wcześniej.
  • Level 30  
    jimasek wrote:
    Zrobić diagnostykę sieci bezprzewodowej - Link


    procsa wrote:
    ....brak zakłóceń, oraz innych sieci w eterze... Po kablu jest ok......


    Czyli tak jak pisałem wcześniej brak jakichkolwiek innych sieci w pobliżu, adresy IP przydziela ok, a zresztą obecnie są ustawione na sztywno, dns nie mają znaczenia jakie wpiszę. Router ma IP 192.168.1.1, serwer DHCP przydziela od 192.168.1.10 do 192.168.1.250 (o ile ma to jakieś znaczenie ;/)

    Prędkość na speed teście skacze, ale jest to spowodowane właśnie skaczącym pingiem przez WiFi, posiadam neostrade 20MB/s , po kablu, oraz na ZTE idzie pełnym łączem bez żadnych problemów.

    Dodano po 7 [minuty]:

    bogiebog wrote:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=13629653#13629653

    tego sie nie dało używać - zamieniłem go na W8910g


    W tym problem, że zmieniłem z NETGEAR DGN2200...bo właśnie netgear (chociaż dużo osób go polecało) miał też problemy z WiFi...no to szukałem np. TP-LINKA , a że WD8960N też miał same super oceny więc jego kupiłem...i mnie już szlak trafia...bo niby sprzęt rekomendowany przez "wszystkich", choć nie powiem bo połączenie adsl mają extra, to co do WiFi to porażki kompletne !

    Co ciekawe, niby ten WD8960N ma słabszą siłę sygnału (ok -50db) niz ZTE (ok -35db) ok 4m od routera, ale jak wyjdę z domu to właśnie łapie mi sygnał z TP LINKA (70-80db), a nie widzi w ogóle ZTE i generalnie dlatego chciałem coś mocniejszego z dwiema antenkami itp. a tu masz Ci los ;/
  • Level 30  
    jimasek wrote:
    Liczyłem na printscreen-a z tych pomiarów.


    Aktualnie używam TP-LINK jako modem/router bez wifi, a do wifi ZTE który robi jako AP bez DHCP.

    Test przez WiFi TP-LINKA :

    TP-LINK WD8960N V3 - Niestabilne połączenie WiFi, skaczący ping do routera TP-LINK WD8960N V3 - Niestabilne połączenie WiFi, skaczący ping do routera


    Test przez WiFi ZTE (192.168.1.1 to adres TP-LINKA, a więc pingowałem TP-LINKA przez WiFi ZTE) :

    TP-LINK WD8960N V3 - Niestabilne połączenie WiFi, skaczący ping do routera TP-LINK WD8960N V3 - Niestabilne połączenie WiFi, skaczący ping do routera

    Testy wykonane jeden po drugim, miejsce komputera to samo, miejsce routerów to samo, tryb sieci B/G.

    Router na routerze, dwie sieci włączone :

    TP-LINK WD8960N V3 - Niestabilne połączenie WiFi, skaczący ping do routera

    ZTE chiński "szmelc" ma tak dobie WiFi (Jedna mała antenka), a renomowany TP-LINK (Dwie duże antenki) ???

    -----


    Dziś jak by lepiej TP-LINK działał, ale radio w nim było świeżo włączone, i tylko mój komputer podłączony, zrywanie sieci, czy gubienie pakietów występuje albo po dłuższej pracy, albo jak ktoś jeszcze się podłączy do sieci, ale wcale nie musi z niej korzystać...
  • Level 30  
    Prawdopodobnie przyczyną nieprawidłowego działania routera jest jego wysoka temperatura, co ciekawe właśnie układ od radia grzeje się najmniej, najgorzej jest z procesorem routera, którego nie idzie dotknąć ręka...wcześniej pracował bez radiatorów, czy jest taka możliwość aby się coś uszkodziło ? Jaka jest maksymalna temperatura dla układów w routerze, procesor, radio ?