Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

problem - Prawdopodobnie uszkodzona płyta główna? Odczytuje tylko 2GB RAM.

eXqable 16 Lis 2015 21:49 600 6
  • #1 16 Lis 2015 21:49
    eXqable
    Poziom 5  

    Cześć. Od dłuższego czasu mam problem z moim PC, mianowicie dokładny rok temu spaliła mi się płyta główna (poszło zwarcie przez obudowę i wywaliło kondensatory + uszkodziło płytę), wymieniłem ją na nową (GIGABYTE G41M-COMBO). Wszystkie podzespoły pozostały te co były prócz płyty głównej, wiadomo. Ram miałem 2gb (jak teraz) i tutaj jest właśnie problem. Jakiś czas temu składałem wraz z kumplem jego komputer, niby prosta rzecz, części zamawialiśmy co jakiś czas, ale. Ram, który zamówiliśmy postanowiłem na chwilę do testu włożyć do mojego PC (2x 4GB), ku mojemu zdziwieniu RAM jakby nie działał (pc startował, ale był czarny ekran), czy to 4gb, czy 8gb, nie działało. Zaczyna mnie powoli denerwować to jak sprzęt chodzi na 2gb ram mimo tego, że mam możliwość dołożenia jeszcze przynajmniej dwóch gb. Tydzień temu już na prawdę straciłem wiarę w ten sprzęt i oddałem go do znajomego informatyka, wyjął swój działający ram z pc i włożył do mojego, co się okazało? Czarny ekran i nic więcej.

    Co może być przyczyną problemu? Chciałbym sobie umilić trochę życie i przyspieszyć działanie systemu, gier itd. Testowałem dzisiaj GTA V i nie wypadło wcale tak źle. Wymagania czy niskie, czy max dla mojej karty to jest główny problem. Gra działa płynnie (no w miarę, około 30fps), ale gdy pojawią się samochody to już jest istny pokaz slajdów, czy to może być wina zbyt małej ilości pamięci Ram?

    Trochę się rozpisałem, ale myślę, że będziecie w stanie mi jakoś pomóc. Fajnie by było gdyby ktoś z was dał radę dopisać co warto zmienić w moim pc niewielkim kosztem, abym mógł sobie pozwolić na troszkę nowsze tytuły, chociaż na średnich wymaganiach. Pozdrawiam. :)

    Sprzęt:
    GIGABYTE G41M-COMBO
    Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q8400 @2.66GHz 2.67GHz. Cztery rdzenie, i3.
    Radeon HD4800
    2GB RAM DDR3

    0 6
  • #3 16 Lis 2015 21:55
    eXqable
    Poziom 5  

    rafi84 napisał:
    Tu masz listę kompatybilnych pamięci
    http://download.gigabyte.eu/FileList/Memory/mb_memory_ga-g41m-combo.pdf
    Z tego co widzę ta płyta ma 2 sloty na ddr3 a dwa na ddr2.
    Jakie pamięci ładowałeś i w jakie sloty

    DDR3 do DDR3, nie da się do slotów z 2 przecież i tak.
    Próbowałem odpalić na tym RAMie http://www.ceneo.pl/25673239#tab=reviews i własnie nie działało, a co tam znajomy próbował to nie wiem. Aktualnie zmienił mi na 2x 1GB bo tamten był uszkodzony po ówczesnym spaleniu płyty głównej.

    0
  • #4 16 Lis 2015 22:40
    rafi84
    Poziom 22  

    No nie ma ich na liście co może oznaczać że są niekompatybilne (może nie musi)
    po za tym w instrukcji płyty jest napisane
    Support for DDR3 1333 (O.C.)/1066/800 MHz memory modules
    a te które masz mają dużo większe taktowanie pamięci

    edit//
    Kolejną sprawą są napięcia te które wkładałeś pracują na 1,6 - 1,65V a twoja płyta daje 1,5V

    0
  • #5 16 Lis 2015 22:56
    eXqable
    Poziom 5  

    rafi84 napisał:
    No nie ma ich na liście co może oznaczać że są niekompatybilne (może nie musi)
    po za tym w instrukcji płyty jest napisane
    Support for DDR3 1333 (O.C.)/1066/800 MHz memory modules
    a te które masz mają dużo większe taktowanie pamięci

    edit//
    Kolejną sprawą są napięcia te które wkładałeś pracują na 1,6 - 1,65V a twoja płyta daje 1,5V

    Jeszcze wolę się upewnić zanim kupię. http://www.morele.net/pamiec-a-data-4gb-kit-2x2gb-1333mhz-ddr3-ad3u1333c2g9-2-360979/ Te będą w porządku? Wziąłem z listy, którą mi podałeś.

    A i jeszcze druga kwestia odnośnie GTA V, co może być przyczyną gwałtownego spadku FPS przy ładowaniu większej ilości obiektów, pojazdy, bardzo dużo drzew ładowane w jednym momencie.

    0
  • #6 16 Lis 2015 23:11
    Kil0p
    Poziom 5  

    Miałem bardzo podobnie z RAM'em. Posiadałem 4 GB, a gdy chciałem dołożyć kolejne 4GB to miałem czarny ekran, mimo tego, ze komp odpalał się prawidłowo. Rozwiazanie było proste. Po włożeniu wszystkich kości wyłożyłem bateryjke na kilka minut, a po jej włożeniu wszystko ruszyło bez problemu.

    0
  • #7 16 Lis 2015 23:20
    eXqable
    Poziom 5  

    Kil0p napisał:
    Miałem bardzo podobnie z RAM'em. Posiadałem 4 GB, a gdy chciałem dołożyć kolejne 4GB to miałem czarny ekran, mimo tego, ze komp odpalał się prawidłowo. Rozwiazanie było proste. Po włożeniu wszystkich kości wyłożyłem bateryjke na kilka minut, a po jej włożeniu wszystko ruszyło bez problemu.

    Też tego próbowałem, nic nie dało niestety. Spróbuję po prostu kupić kompatybilne z płytą główną no i powinno wtedy śmigać.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo