logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung RF711-S02PL, błąd dysku, zawiesza się na ekranie startowym

matis922 17 Lis 2015 16:06 1953 8
REKLAMA
  • #1 15159591
    matis922
    Poziom 2  
    Witam.
    Od początku. Wczoraj rano laptop (RF711-S02PL, i7-2630Q, GT540M, WDC WD5000BEVT-35A0RT0, win7) zaczął "się mulić", więc chciałem go ponownie uruchomić. I tu problem. Pojawia się ekran SAMSUNG (Intel), na dole F2 for setup i F4 for recovery i nic się nie dzieje. Pojedyńcze klikanie czy pusacyjne nic nie daje, natomiast jak po pulsacyjnym klikaniu naciśnie się F1 to odpala Bios, recovery czy Boot Menager (F10 bodajże). Recovery zeobiłem gruntowne. Jak włącza się Dysk Twardy z bootowania to windows akualnie normalnie odpala. Jak próbowałem odpalić z płyty "napraw system" a następnie "Narzędzie do naprawy systemu podczas uruchamiania" to
    Więc odpaliłem HD Tune
    Skan z MHDD
    Raz wyskoczyło coś takiego
    I tu pytania:
    1. Co zrobić by Windows się bootowal/odpalał?
    2. Da radę jeszcze na tym dysku popracować? (brak gwarancji)
  • REKLAMA
  • #2 15159619
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10429
    Nie da, wymien dysk.
  • REKLAMA
  • #3 15159620
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2774
    Dysk do utylizacji (537 realokowanych sektorów).
  • REKLAMA
  • #4 15159623
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2090
    Jak dla mnie to dysk jest uszkodzony i tylko do utylizacji.
  • Pomocny post
    #5 15159812
    PATAFIAN_PATAFIAN
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 54
    Parametry programu HD Tune a dokładniej SMART w nim zamieszczony potwierdza,że dysk twardy NADAJĘ SIĘ DO UŻYTKU lecz tylko do przechowywania mało ważnych danych dlatego,że w każdej chwili może odmówić posłuszeństwa.
  • REKLAMA
  • #6 15159867
    matis922
    Poziom 2  
    Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło. Póki nowy dysk nie dojdzie chcę użytkować ten (tak wiem, że dane mogę stracić, może się w każdej chwili wysypać i osiągi słabe, ale nie mam innej opcji) (co ważniejsze dane już sobie skopiowałem) i potrzebuję informacji co zrobić, żeby windows poprawnie się bootował.

Zrobiłem MHDD Remap
    zdjecie sie zapodzialo

Tak przy okazji, możliwe, że moja siostra na hybrydowym dysku ma średni czas dostępu 0,3ms?
  • #7 15159937
    miecho18
    Spec od komputerów
    Jedyna opcja to utworzenie partycji tak, żeby ominąć uszkodzone sektory, choć to i tak bez sensu przy takim stanie dysku. Nie wiem po co robiłeś remap.
    PATAFIAN_PATAFIAN napisał:
    Parametry programu HD Tune a dokładniej SMART w nim zamieszczony potwierdza,że dysk twardy NADAJĘ SIĘ DO UŻYTKU lecz tylko do przechowywania mało ważnych danych dlatego,że w każdej chwili może odmówić posłuszeństwa.

Bez wykonania tego, o czym pisałem wyżej system na tym dysku nie będzie pracował stabilnie, o ile w ogóle uda się go na nim zainstalować.
  • #8 15159971
    PATAFIAN_PATAFIAN
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 54
    miecho18 napisał:
    Bez wykonania tego, o czym pisałem wyżej system na tym dysku nie będzie pracował stabilnie, o ile w ogóle uda się go na nim zainstalować.

Tak wiem.
    Ja mówię tu o DANYCH czyli obrazy, filmy, zdjęcia lecz nalerzy je umieszczać w tych sprawnych sektorach a nie uszkodzonych.
  • #9 15160031
    miecho18
    Spec od komputerów
    Zgadza się, ale autor pyta jak postawić na tym dysku system, co jest praktycznie nierealne przy takowym jego stanie.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Samsung RF711-S02PL z procesorem i7-2630Q i kartą graficzną GT540M napotkał problemy z dyskiem twardym WDC WD5000BEVT-35A0RT0, objawiające się zawieszaniem na ekranie startowym. Użytkownik próbował uruchomić system Windows 7, jednak napotkał trudności, a dysk wykazywał uszkodzenia, w tym 537 realokowanych sektorów. W odpowiedziach sugerowano wymianę dysku, ponieważ jego stan uniemożliwia stabilne działanie systemu. Użytkownik planuje korzystać z uszkodzonego dysku do przechowywania mniej ważnych danych, ale potrzebuje wskazówek dotyczących bootowania systemu. Zastosowanie remapowania sektorów nie przyniosło oczekiwanych rezultatów, a jedyną opcją jest utworzenie partycji omijającej uszkodzone sektory, co jednak nie gwarantuje stabilności systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA