Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Cała prawda o decybelach w akustyce

wojtek999 10 Jun 2005 21:22 25354 28
    wojtek999
    Level 16  
    Już sięw tym wszystkim pogubiłem...wszędzie do tej pory czytałem, że wzrost o 3dB to dwukrotny wzrost głośności. Jednak z artykułu http://audiomania.info/articles.php?id=34 wynika, że 3dB to wyraźnie słyszalny wzrost głośności dla ucha ludzkiego, natomiast 10dB to dwukrotnie wieksze natężenie dźwięku. Gdzie jest prawda? CZy ja coś źle zrozumiałem...ten artukuł dotyczy chyba wzmacniaczy, mi chodzi głównie o głośniki.
    Taenia_Saginata
    Level 31  
    Z tego co wiem 10 dB to slyszalne podwojenie głośności. Ale jako ze nasz sluch jest logarytmiczny aby uslyszec cos dwa razy glosniej. To cos musi grac 10 razy glosniej czyli trzeba dostarczyc 10 razy wiecej mocy.
    irek2
    Level 40  
    co za roznica co czyje ucho slyszy.
    Wazniejsze jest chyba to ze jak podlaczamy drugi glosnik to mamy dwa razy wieksze cisnienie czyli wzrost o 6dB.
    Kwaczor

VIP Meritorious for electroda.pl
    Trudno zdefiniować coś takiego jak "słysze 2 razy głośniej".
    Patrząc od strony technicznej:
    Dostarczenie 2-krotnie wiekszej mocy daje zysk o 3dB
    Dołożenie drugiego głośnika z identycznym sygnałem daje zysk o 6dB
    Człowiek zauwaza różnicę 1-1,5dB
    Taenia_Saginata
    Level 31  
    irek2 wrote:
    Wazniejsze jest chyba to ze jak podlaczamy drugi glosnik to mamy dwa razy wieksze cisnienie czyli wzrost o 6dB.

2 razy wieksze cisnienie to nie sa przypadkiem 3 dB ?
    Kwaczor

Lp=20 log P/P0

Li=10 log I/I0

Tak więc 2 razy większe natężenie to 3dB, ciśnienie to 6dB
    wojtek999
    Level 16  
    Natężenie a ciśnienie...jaka to różnica?? Wszędzie czytałem chyba że jak zamiast 1 głośnika damy dwa takie same to skuteczność rośnie o 3dB, więc gra 2xgłośniej.

Dodano po 4 [minuty]:

aaa...chyba coś już czaje:) Tak w prostym niefachowym języku:natężenie to "ilość dzwięku" mierzona przyrządem, a ciśnienie to "ilość dzwięku" słyszana przez człowieka....? A ponieważ ucho ludzkie ma skalę logarytmiczną to gdy wartość mierzona wzrośnie 10-krotnie to słyszana przez ludzkie ucho będzie 2-krotnie głośniej.Dobrze myślę??
    Kwaczor

Nateżenie jest miarą energii, natomiast ciśnienie akustyczne to odchylenia od cisnienia "normalnego"

A natężenie jest wprost proporcjonalne do kwadratu cisnienia i stad różnice. Wzrost natężenia dwukrotnie powoduje wzrost ciśnienia (usrednionego) o pierwiastek z 2.
    toadi
    Level 36  
    Witam....
    napisze tak jak pisalem w jednym z pierwszych swoich postów tutaj .... byla wtsdy jakas walka miedzy dwoma panami nie pamietam kim (aleni nie eqtkontra silversound...........brakuje mi ich) ...... nie mozna okrslic ze to jest 6 ani 10dB to jest indywidualne subiektywne odczucie stad duze rozbieznosci zalezy tylko od osoby oceniajacej to............. dla polgluchego moze to byc 20dB :D sprawa jest taka do niczego jak dyskusja na temat wyzszosci Swiat Bozego Narodzenia nad Wielkanocą albo nie da sie i tu matematyka nie dziala .

Jedno moza powiedziec co juz napisalei poprzednicy 3dB glosniej wymaga 2x wiecej mocy
    Hefajstos
    Level 35  
    Tak, kłótnia była kultowa...
    Z tymi 10dB, to podobno prawda i dotyczy też innych bodźców - dotyku, ciepła, itp. Tylko jak można powiedzieć, że jest 2 razy głośniej, albo, że ząb boli mnie 3 razy bardziej. To zupełnie jak kosmetyki, po których jest się o 30% zdrowszym i o 70% bardziej promieniejącym:] Dla mnie dwa razy głośniej jest jak koło krzyczącego dziecka postawisz drugie takie samo dziecko i każesz im krzyczeć unisono. Pomijam oczywiście wzajemną rezystancję promieniowania pomiędzmy dziećmi:D

--
    Hefi
    wojtek999
    Level 16  
    Dzieki Wam waszystkim,wiele rzeczy juz pojałem:D
    Passat_EQ
    Level 22  
    irek2 wrote:

Czyli sądzisz ze jak dołoze w swoim aucie drugi głosnik i nadal będe to zasilał 1kW to cisnienie skoczy mi ze 142.8 do 148.8? ;)
    irek2
    Level 40  
    No nie jak dolozysz drugi glosni z drugim wzmakiem 1KW to teoretycznie bedziesz mial o 6dB wiecej. Ale jak sam wiesz tylko teoretycznie. Pomiar w otwartym powietrzu da dokladnie 6dB wiecej ale w samochodzie to jzu zalezy ktora szyba peknie :)
    No ale dwa glosniki i dwa wzmacniacze to juz inna kategoria i inna konkurencja no i dwa razy drozej a puchar chyba taki sam :)
    Passat_EQ
    Level 22  
    nie, jeszcze ta sama kategoria. :)
    Ale nie róbmy off topic.:)
    Szyby w CRXie wytrzymują 156dB spokojnie :)
    kosmaty
    Level 17  
    Kiedyś przeprowadzaliśmy z kolegami test wzmacniacza w komorze i podczas tego testu "głośność" wzrosła 2x czyli 3dB gdy z mocy 50W zwiększyliśmy do 200W. Ale wszystko zależy w dużej mierze od zastosowanych głośników. Głośnik każdej firmy działa inaczej i ma inne parametry.
    robxt
    Level 11  
    kosmaty wrote:
    podczas tego testu "głośność" wzrosła 2x czyli 3dB gdy z mocy 50W zwiększyliśmy do 200W.

Ale co rozumiesz przez "glosnosc". Jak to zmierzyliscie? Pomiarem cisnienia akustycznego? Czy jakos inaczej. Jesli tak, to wynik 3dB jest moim zdaniem slabiutki, i az dziwne, ze taki wyszedl. Przeciez powinno wyjsc +12dB cisnienia, dla +6dB mocy. A ile tu "glosnosci" ?
    Hefajstos
    Level 35  
    Dla czego +12dB? Przecież po to są decybele, żeby zawsze było ich tyle samo. 6dB napięcia i mocy to to samo, tylko inaczeh wygląda na "normalnej" skali - 1,41 i 2, ale przecież to właśnie dla tego, że 1,41 przyrost napięcia daje 2 krotny przyrost mocy. A ciśnienie jest akustycznym "odpowiednikiem" napięcia.

3dB wyszło zamiast 6, bo głośnik ma kompresję mocy - jaki to był konkretnie głośnik. Np. PD1850 (głośnik za 2000zł, 18-ka z 5!!! calową cewką) ma wg. producenta 2dB kompresji przy pełnej mocy, więc co dopiero "tanie" głośnki za kilkaset zł, nie mówiąc już o takich za kilkadziesiąt...

--
    Hefi
    toadi
    Level 36  
    No wlasnie firmy typu Mackie czy RCF tutaj "oszukuja " klientów podajec max spl np 130dB dla kolumny 400W bo podaja bez uwzglednienia kompresji mocy a na dodatek w peaku (mocy 4x wiekszej) ladnie to wyglada jak moc PMPO nawet dexon podaje max spl uwzgledniajac kompresje mocy (ble mialem okazje sie przekonac ze praktycznie nie ma roznicy w glosnosci z LDMami 315 pro brzmienie troche lepsze ale kupowali na decybele jak to swiadczy o tych firmach)
    kosmaty
    Level 17  
    Głośnik użyty to: BEYMA 12''M-300
    Nic nie wiem na jego temat.
    Czy jest dobry , może inaczej czy jest wiarygodny?
    toadi
    Level 36  
    glosik jest dobry i wiarygodny wiem mialem kolummy na nich a badales w jakich czest bo to jest raczej glosnik sredniotonowy (albo raczej midbas- mid) a nie niskotonowy
    tomaszo
    Wszystko pieknie, ale juz ze 4 tematy w ramach tych "dB" sie przewinely - prosze, trzymajmy sie tematu...
    wojtek999
    Level 16  
    Założyłem ten temat bo chciałem się dowiedzieć jak patrzeć na efektywność głośników. Chciałem wiedzieć czy efektywność większa o 3dB = 2x większa "głośność". Z Waszych postów wynika jednak, że ta "głośność" to odczucie subiektywne i nie da się jednoznacznie ustalic ile to będzie. Zastanawia mnie więc tylko dlaczego w takich czasopismach jak.np. "Audio" w najnowszym numerze w jednym z testów przeczytałem, że jakaś tam kolumna ma o 3dB większą efektywność od drugiej więc gra 2xgłośniej. Poza tym pamiętam też z testów samochodów, tzn. chałasu jaki wydają podczas jazdy, autorzy tych testów co trochę podkreślali, że chałas większy o 2-3dB jest 2x większy. Dziwny ten świat.....
    robxt
    Level 11  
    A to nie tak, ze 2x glosniej to mialo byc 10 razy wieksza moc??

Cytujac
    http://audiomania.info/articles.php?id=34
    "3 dB to najmniejszy wyraźnie rejestrowany przez ludzkie ucho wzrost głośności"
    "10 dB to dwukrotny wzrost odczuwanej przez człowieka głośności dla którego osiągnięcia musimy zwiększyć moc 10 razy czyli zwiększyć napięcie 3,2 razy."

Ludzie dojdzmy wreszcie do jakiegos wniosku i zakonczmy temat, tak aby ludzie czegos sie dowiedzieli, a nie taki metlik, ze ja juz sam nic nie wiem. Wydaje mi sie, ze moge zgodzic sie z tymi cytatami ze strony. Zwlaszcza z tym pierwszym? A wy? Ten drugi cytat to trudniej zmierzyc (subiektywne odczucia), ale pewnie tez cos w tym jest. Pewnie ktos to badal i statystycznie tak wyszlo.
    Co wy na to?
    J. S.
    Level 27  
    Zrób sobie teścik. Nagłym skokiem zwiększ głośność odtwarzanej muzyki o 1,2,3,6 dB i odpowiedz sobie, kiedy słyszysz różnicę. Ja przy komputerku, z winampa, korzystając z preampa w EQ (ustawiem np -5,5 dB i dopiero wtedy włączam guzikiem eqaualizer) słyszę na komputerowych głośniczkach różnicę już od powiedzmy 1,3 dB, choć możę to sugestia (bo wiem że ma nastąpić zmiana - sam guzik wciskam). 3 dB (2,9 w winampie)to już wyraźna zmiana, 6 dB (5,5)nazwałbym moim zdaniem dwukrotną różnicą głośności, 10 (9,7) to jeszcze więcej.
    Subiektywne odczucia, powiadacie. Zobaczmy, kto lepiej ściemnia, albo kto ma lepszy słuch...
    Aparatura, pomiary, stosunek mocy, napięć, ciśnień - owszem, ładnie wychodzą nawet i ułamki dB. W temacie, do którego link dałem w poprzednim swoim poście, w tabelce jest wszystko dokładnie napisane.
    Subiektywne odczucia mogą się bardzo rożnić, nikt nikomu nie powie, że dla niego np. 20 dB to nie jest 2x głośniej. Muzycy mają bardziej wyczulony słuch, akustycy wiedzą to i owo o dB, a większość narodu i tak mówi "zrób o pół tonu ciszej".
    Pozdrawiam.
    tomaszo
    Muzycy maja wyczulony sluch "muzyczny" (czyli rozrozniaja zmiany czestotliwosci, smakuja harmoniczne, czesto odrozniaja kilkukrotnie lepiej zmiany natezenia - to sie w sumie wiaze z PAMIECIA SLUCHOWA) - czesto maja uszkodzony sluch fizycznie - chocby na skutek czestego przebywania w halasie...

Ukamionujecie mnie, ale slysze roznice natezen rzedu 0,5 - 0,7 dB - ktos inny ustala poziom... W 90 procentach wypadkow dobrze zauwazylem zmiane w kazdym razie - w przypadku sinusoidy 100Hz, 1kHz i 4 kHz. Im nizej i wyzej od tychwartosci jest to juz trudniejsze - z uwagi na czulosc sluchu... Jesli chodzi o muzyke - no juz trudniej, ale ponizej 1 dB zeszlismy. Wszystko w zakresie ponizej 105 dB maksymalnego, potem jest juz trudniej...
    Kwestia jeszcze sprzetu - nie mozna na tzw. glosnikach komputerowych - czyli jakichs mikro "szerekopasmowych" (jesli pasmo 400Hz - 8kHz jest "szerokie") okreslic pelni swoich mozliwosci...

Tak w zasadzie wszystkie rozwazania na temat dB moga pomoc tylko w przyblizonym okresleniu maksymalnych natezen - a i tez przyblizonym, bo zaleznym od kompresji przetwornikow, pomieszczenia itd... Najpierw kazdy musialby posluchac sinusoid o okreslonych czestotliwosciach na poziomie kolo 120 dB, potem szumu i w koncu samej muzyki - i sie nauczyc rozrozniac poziom nat. dzwieku - jednym slowem halas...- w zaleznosci od czestotliwosci... Wtedy mozna dla samego siebie okreslic - no te 3 dB to jest dla mnie 2 razy glosniej np., ale ponizej natezenia rzedu 120 dB, gdzie juz mi wsio rawno... Nie ma co sie tak bardzo tym przejmowac.
    Pyroaniah
    Level 28  
    Powyżej 120 dB rozróżniam już tylko różnicę 135-140dB dla 16khz. Na zasadzie "boli mocno" - "boli słabo bo już nic nie słyszę" :). Kwestia wyczulenia słuchu... Każdy z nas ma słuch tak indywidualny jak gust muzyczny i koniec, nie ma co się tu tarmosić. Najlepiej więc tworząc swoje własne "wymarzone" zestawy głośnikowe posługiwać się właśnie nim, bo w naszym słuchu zawarte są jednocześnie nasze preferencje.
    Zasil
    Level 11  
    to może ja opiszę eksperyment, który przeprowadziliśmy na uczelni:
    W sali siedziało coś koło 40 osób. Z głośników był emitowany sygnał wzorcowy (szum biały), o jakimś tam poziomie ciśnienia akustycznego. Ten sygnał wzorcowy określiliśmy na 100 punktów. Następnie był emitowany sygnał, o zmienionym poziomie ciśnienia (w granicach +/- 20dB). Zadaniem słuchaczy było przypisanie liczby, proporcjonalnej do wrażenia jakie sprawiał ten dźwięk w porównaniu do sygnału wzorcowego. Oceny słuchaczy były przeróżne, jedni +20dB oceniali na 100, inni na 300, a dla -20dB od 5 do 30... Jednak po uśrednieniu wyników i wykreśleniu zależności oceny od poziomu ciśnienia wyszłą linia łudząco przypominająca krzywą wykładniczą. Po zlogarytmowaniu, można było wyznaczyć współczynnik prostej, czyli współczynnik określajacy ile musi wzrosnąć poziom ciśnienia, aby przeciętny słuchacz ocenił głośność jako dwa razy większą. Ku zaskozczeniu wszystkich, okazało się że dwukrotny wzrost głośności następuje przy zwiększeniu poziomu ciśnienia o ok. 10dB. Jest to wynik uśredniony, bo jak już napisałem powyżej oceny słuchaczy były bardzo rozbieżne... gólnie rzecz biorąc, 10 dB jest to tylko orientacyjna wielkość, bo głośnosć dźwięku zależy też od takich czynników jak np. szerokość pasma (wynik byłby prawdopodobnie inny dla sygnału sinusoidalnego i dl a szumu).
    Piotrekk01
    Level 11  
    Witam

Chciałem się dowiedzieć jaka jest różnica między poziomem natężenia dźwięku a poziomem ciśnienia dźwięku? Obydwie wielkości są podawane w decybelach. Samo ciśnienie akustyczne jest podawane w paskalach.
    Na przykład głośniki samochodowe wytwarzają duży poziom ciśnienia dźwięku, ale mniejszy poziom natężenia. Jak to jest możliwe, że wytwarzają duże ciśnienie ale z małą głośnością. Powinno to być to samo ponieważ ciśnienie to ciśnienie.

Znalazłem na goglach "wykres" ciśnienia i poziomów ciśnienia akustycznego. Przy 20uPa jest 0dB. Podwojenie ciśnienia daje +3dB.
    Więc przy 40uPa powinno być 3dB, przy 200uPa - 10dB.
    A jest inaczej bo przy 200uPa jest 20dB. Zgadza się to gdy dodaje się 6dB. I dlaczego dodaje się 6dB a nie 3dB?

Pozdrawiam