Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Integra 64+ podłączenie napędu bramy garażowej Genius Zodiac 100

Jimbeam01 17 Lis 2015 20:43 1632 7
  • #1 17 Lis 2015 20:43
    Jimbeam01
    Poziom 11  

    Witam szanownych forumowiczów.
    Przymierzam się do podłączenia napędu bramy garażowej Genius Zodiac 100 do centrali alarmowej Integra 64+.
    Zakupiłem w tym celu układ przekaźnika Pulsar AWZ 514.

    Teraz tak:
    przekażnik (jako+) podłączam do wyjścia wysokoprądowego centrali np. OUT3 oraz jako minus do OUT16 (wyjście niskoprądowe).
    I teraz jak podłączyć styki przekaźnika do sterownika bramy? W załączeniu dodaję schemat sterownika bramy oraz przekaźnika PULSAR.
    Za wszystkie sugestie bardzo dziękuję.
    Pozdrawiam,
    Jakub.

    0 7
  • #2 17 Lis 2015 20:53
    Uciech
    Poziom 15  

    Witam,

    Kasuje błędny wpis...

    A po stronie wtórnej przekaźnika:

    do '-' napędu do C przekaźnika
    a do "open -A" NO przekaźnika , a następnie poprawnie zaprogramować..


    jak czegoś nie ominąłem to tak powinno pracować..

    Pozdrawiam,
    Uciech

    0
  • #4 17 Lis 2015 21:14
    Uciech
    Poziom 15  

    Fakt, sorry

    Trochę się zapędziłem.. ale to skrzywienie zawodowe z automatyki.. dwa wyjścia jak to..

    Tak więc metoda z 'przytoczonego' wątku będzie działać..

    Pozdrawiam,
    Uciech

    0
  • #6 17 Lis 2015 21:21
    Jimbeam01
    Poziom 11  

    zauważyłem że obecnie w sterowniku bramy połączone (zmostkowane ) są stop i (-). Powinienem podłączyć C przekaźnika do (-) bramy tak?
    A za co w takim razie odpowieda tutaj FSW?
    Pozdrawiam,
    Jakub

    Moderowany przez suworow:

    3.1.17. Nie wysyłaj pytań bardzo podstawowych, na które odpowiedzi można znaleźć w instrukcji obsługi lub ogólnie dostępnych źródłach. Nie prezentuj postawy, że mi się należy. Dbaj o poziom pytań i dyskusji. Dziękujemy.

    0
  • #7 21 Lis 2015 11:20
    Jimbeam01
    Poziom 11  

    bhtom napisał:
    Witam,

    Uciech napisał:
    w mojej ocenie pierwszym błędem jest próba podłączenia przekaźnika z obu wyjść


    Kolego Uciech, nie z obydwu wyjść, a jedynie + z OUT-a wysokoprądowego, a masa z wyjścia niskoprądowego. To chyba znacząca różnica...

    Pozdrawiam.

    Witam ponownie,
    Podłączyłem według zaleceń i obecnie mam możliwość sterowania bramą z poziomu centrali Integra 64 plus (manipulator oraz ustawiony telefon przez internet).
    Jednak pojawił się problem: straciłem możliwość sterowania bramą z poziomu pilota dołączonego do napędu oraz przycisku awaryjnego w napędzie.
    Zauważyłem, że na stałe palą się diody ID1 (signaling LED: open input) oraz ID2 (signaling LED: stop input).
    Przed podłączeniem napędu do centrali Open się nie świeciło i można było sterować napędem z poziomu pilota oraz przycisku wbudowanego.
    Poproszę o pomoc w tym zakresie, w czym jest problem co zrobiłem źle, czy da się sterować bramą z poziomu centrali, pilotów i przycisku?
    Dodam jeszcze że instalator zmostkował (połączył styki stop z (-) oraz FSW z (-)TX FSW.

    Pozdrawiam,
    Jakub

    0
  • #8 21 Lis 2015 19:29
    Jimbeam01
    Poziom 11  

    Problem rozwiązany. Przyczyną takiego stanu rzeczy było podłączenie do NC w przekaźniku, powinno być NO, teraz można sterować napędem z integry, pilota, przycisku.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo