Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Format daty i godziny w OpenOffice

iagre 18 Nov 2015 00:12 11856 9
phoenixcontact
    iagre
    Level 35  
    W OpenOffice "da się" ustawić JEDYNIE_SŁUSZNY format daty i godziny (RRRR.MM.DD GG.mm.ss lub RRRR.MM.DD GG.mm lub RRRR.MM.DD) ale poprzez edycje formatu konkretnych komórek w których data i godzina jest wpisywana. Niestety nie wszystkie "komórki" dają się formatować. Jedną z takich niedających się 'komórek' jest na przykład nagłówek (lub stopka) - można wstawić "bieżącą" datę i godzinę ale nie można jej sformatować do postaci RRRR.MM.DD GG.MM W takim przypadku sprawdziłoby się ustawienie formatu domyślnego ale niestety OpenOffice jest w tym zakresie upośledzony bo umożliwia ustawienie tylko jednego z trzech formatów niezgodnych z formatem JEDYNIE_SŁUSZNYM.
    Format daty i godziny w OpenOfficeFormat daty i godziny w OpenOfficeFormat daty i godziny w OpenOffice
    Na obrazkach ustawienia OpenOffice 4.1.1 w WinXp, OpenOffice 4.1.2 w Win10 i okienko nagłówka strony. Jak widać z wersji na wersje OpenOffice nie nastąpiła żadna poprawa w zakresie domyślnego formatowania daty i w okienku ustawień nagłówka również nie ma opcji formatowania daty do jedynie słusznego formatu RRRR.MM.DD
    Domyślam się że pewnie istnieje jakiś sposób na obejście tego problemu i zmuszenie OpenOffice do bezwarunkowego używania zawsze i wszędzie wyłącznie JEDYNIE_SŁUSZNEGO formatu, ale niestety nie wiem jak go do tego zmusić. :(
    Znacie jakieś (plugin, edycja rejestru, podmiana plików, ręczna edycja plików konfiguracyjnych, itd) rozwiązanie tego problemu? Jak osiągnąć pożądany efekt?

P. S.:
    Na googlach nic nie znajduję - Link
  • phoenixcontact
  • Helpful post
    fakvat
    Level 17  
    Zainstaluj LibreOffice. Można w nim ustawić format daty godziny jak sobie życzysz.
  • phoenixcontact
    iagre
    Level 35  
    fakvat wrote:
    Zainstaluj LibreOffice. Można w nim ustawić format daty godziny jak sobie życzysz.

To wprawdzie nie jest rozwiązanie w pełni mnie zadowalające, ale jeśli nie znajdzie się rozwiązanie w ramach OpenOffice to pewnie przerzucę się na LibreOffice. Ale na razie jeszcze poczekam - może ktoś wie jak zmusić OpenOffice do zgodności z moimi oczekiwaniami.
    fakvat
    Level 17  
    Z ciekawości zainstalowałem sobie wersje 14.1.2 i formę daty i godziny można ustawić jak chcesz.
    iagre
    Level 35  
    fakvat wrote:
    Z ciekawości zainstalowałem sobie wersje 14.1.2 i formę daty i godziny można ustawić jak chcesz

We WRITE akurat nie ma problemu w zakresie ustawienia formatu daty w nagłówku/stopce, ale za to jest problem z formatem daty w nagłówku/stopce CALC. Nie wiem jak jest z pozostałymi składnikami OpenOffice, ale jeśli w ustawieniach pakietu OpenOffice a nie w ustawieniach pojedynczej komórki nie ma możliwości ustawienia pożądanego formatu to pewnie w pozostałych składnikach OpenOffice też jest ten problem.

Dodano:

Zgodnie z sugestią zainstalowałem LibreOffice ale jak widać na załączonym obrazku tu również nie ma możliwości ustawienia jako formatu domyślnego jedynie słusznego RRRR.MM.DD lub RRRR.MM.DD GG.mm
    Moderated By swiercm:

Posty scaliłem. Proszę, byś w przypadku aktualizacji informacji używał opcji "Zmień".

fakvat
    Level 17  
    Na innych forach jest informacja,że ustawienia te zależne są od globalnych ustawień języka.
    iagre
    Level 35  
    fakvat wrote:
    Na innych forach jest informacja,że ustawienia te zależne są od globalnych ustawień języka.

No i tu wczoraj pojawił się problem. Wcześniej w komputerze miałem ustawiony jako domyślny jedynie słuszny format RRRR.MM.DD ale wczoraj jakiś fachowiec z firmy ATS przywiózł upośledzoną drukarkę fiskalną POSNET która odmawia współpracy z komputerem jeśli w komputerze jest ustawiony "niedomyślny" format daty.
    W związku z tym upośledzeniem POSNETu pojawia się nowy problem - konieczność wyodrębnienia w systemie ustawień formatu daty i godziny wyłącznie do obsługi POSNETu i pozostałych profili daty i godziny do obsługi wszelkich innych programów i aplikacji.
    Najlepiej jakby utworzyć kilka różnych profili daty i godziny i móc w menadżerze urządzeń przyporządkować konkretne formaty daty do konkretnych urządzeń i analogicznie w menadżerze programów/aplikacji przyporządkować do poszczególnych aplikacji właściwe dla nich profile daty i godziny.

Kto wie jak to ugryźć w Win10?

Dodano:

Wracając do nierozwiązanego problemu.
    Tak jak wspomniałem wcześniej instalacja drukarki fiskalnej wymusiła zmianę w systemie domyślnego formatu daty na RRRR-MM-DD i tak musi pozostać. Wprawdzie nie jest to pożądany format daty ale jest dopuszczalny. Dzięki formatowaniu komórek arkusza nie ma problemu z umieszczeniem w tym arkuszu pożądanego formatu daty. W związku z tym że "produkowane" przeze mnie arkusze są wykorzystywane również przez inne osoby na wyższych stołkach na ich potrzeby również w arkuszach musiałem przejść z preferowanego przeze mnie formatu RRRR.MM.DD na inny dopuszczalny RRRR-MM-DD. Wszystko było by "cacy" gdyby nie jeden szczegół kłujący mnie w oczy - w wierszu do którego wpisuje się formułki format daty jest niezgodny z tym w komórce i jest to format NIEPOŻĄDANY! Jak widzę taki format to scyzoryk w kieszeni sam mi się otwiera Kałach w szafie sam mi się przeładowuje. Jak zmusić OpenOffice-Calc do tego żeby również w tym wierszu używał uznanych przeze mnie formatów daty, a raczej jak go zmusić do tego żeby bezwarunkowo nie używał formatów przeze mnie niepożądanych?
    Moderated By swiercm:

Posty scaliłem. Proszę, byś w przypadku aktualizacji informacji używał opcji "Zmień".

fakvat
    Level 17  
    Reasumując twoja wypowiedź jaki format daty chcesz uzyskać?
    iagre
    Level 35  
    Uznane formaty takie jak RRRR.MM.DD lub RRRR-MM-DD i bezwarunkowo nigdy pod żadnym pozorem nie może być format taki jak D.MM.RRRR lub DD.MM.RRRR lub DD-MM-RRRR, itd. Dopuszczalne są jedynie te formaty w których obiekty bardzie znaczące są z lewej strony obiektów mniej znaczących (rok z lewej strony miesiąca, miesiąc z lewej strony dnia, dzień z lewej strony godziny, godzina z lewej strony minuty), formaty w których kolejna numeracja lat, miesięcy i dni jest jednolita (dzień zawsze ma oznaczenie dwucyfrowe) i jednoznaczna (rok zawsze czterocyfrowy), formaty w których nie są używane znaki których nie można umieścić w nazwach plików i katalogów (na przykład dwukropek w godzinie), formaty które użyte do nadania nazw plików i katalogów w trakcie sortowania alfabetycznego tych plików i katalogów zawsze sortują je w porządku chronologicznym (miesiąc zawsze dwucyfrowy i nigdy w postaci nazwy zwyczajowej).
    Tak jak wspomniałem wcześniej udało mi się dzięki formatowaniu umieścić pożądane formaty w komórkach arkusza, ale drażni mnie niemożność umieszczenia pożądanego formatu w nagłówku/stopce arkusza i kłuje mnie w oczy niepożądany w format w wierszu nad arkuszem.