Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Philips GC9240 - Brak pary

S-Service 18 Lis 2015 12:03 1623 0
  • #1 18 Lis 2015 12:03
    S-Service
    Poziom 12  

    Witam.
    Przedmiotem mojej naprawy jest stacja parowa Philips GC9240. W urządzeniu stwierdziłem uszkodzony moduł (światełko migało i nie chciał się uruchomić). Po zamówieniu i zamontowaniu nowego modułu wraz z panelem sterującym (niestety trzeba komplet bo panel sterujący ma już inne wejście) stacja się włącza - grzeje się bojler i stopa żelazka natomiast nie pobiera wody. Kable podłączone prawidłowo. W instrukcji jest napisane że na żelazku stacji powinna się palić dioda sygnalizująca gotowość urządzenia jednak podczas grzania nic się nie dzieje na żelazku, świeci tylko przycisk power. Po podgrzaniu uaktywniają się przyciski włączające elektrozawór na bojlerze a pompa nie pobiera wody ze zbiornika. Brak mi pomysłów tym bardziej że elektronika jest nowa.

    Sprawdziłem żelazko:
    - rezystancja grzałki ok 65 om
    - czujnik temperatury ma ok 250k om po trzymaniu go w palcach i ocieraniu spada oporność
    - żarówka informująca nagrzewanie ma przejście i ok 14om
    - przyciski sprawne po naciśnięciu jest przejście

    Sprawdziłem w stacji parowej:
    grzałka bojlera ma ok 41om
    -termiki pod bojlerem sprawne jest przejście
    - czujnik temp pod bojlerem ma identyczne wskazania co w żelazku i tak samo reaguje

    0 0