Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

VBA - Podpinanie do Combobox'a zdefiniowanej listy w arkuszu.

18 Lis 2015 14:53 1773 11
  • Poziom 9  
    Witam, mam userforma z combo i chcę pod combo podpiąć listę, którą mam zdefiniowaną w arkuszu jako np ListaDziewczynki? No jeszcze najważniejsze ta lista jest zależna od innej listy. Help plizzz.
  • Poziom 32  
    Kod: vbscript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • Poziom 9  
    No ok to wybór listy a teraz jak oprogramować aby po wyborze w jednym combobox'sie argumentu w drugim combobox'sie była do wyboru inna lista a przy wyborze innego argumentu jeszcze inna lista ?
  • Moderator Programowanie
    Usunąć "starą" i przypisać właściwą w zdarzeniu Change. Coś na wzór:

    Combo2.Clear
    Combo2.List=właściwa_tablica

    Jeśli tego dużo, wykorzystaj Select Case wg Combo1.ListIndex
  • Poziom 9  
    uchuchu aż tak dobry jeszcze nie jestem... Coś jaśniej ?

    Dodano po 1 [godziny] 7 [minuty]:

    Mam coś takiego i mi nie działa. Gdzie błąd ?


    Kod: VBA
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Dodano po 35 [minuty]:

    Kolega wie czy nie bardzo ?
  • Poziom 32  
    Kod: vbscript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • Poziom 9  
    No nie mogę znaleźć błędu ktoś wie gdzie jest ?

    Kod: vba
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • Poziom 38  
    Proponuję zakupić jakąś książkę do VBA Excela i przeczytać na początek kilka pierwszych tematów...

    Kod: vbscript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    a potem

    Kod: vbscript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Słyszałeś o typach zmiennych?
  • Poziom 9  
    Bo ten język nie jest w ogóle intuicyjny ....

    Dodano po 2 [minuty]:

    i nienawidzę czytać instrukcji ....

    Dodano po 5 [minuty]:

    Dobra niech będzie może być ten kurs http://dzono4.w.interiowo.pl/index.htm ?
  • Poziom 38  
    Cytat:
    Bo ten język nie jest w ogóle intuicyjny ....


    Żeby poczuć, że język jest intuicyjny, to najpierw należy poznać podstawy programowania, a następnie zgłębiać go.

    Cytat:
    Dobra niech będzie może być ten kurs http://dzono4.w.interiowo.pl/index.htm ?


    Sieczka...
  • Poziom 9  
    To jaki polecacie kurs online ?
  • Poziom 38  
    Cytat:
    To jaki polecacie kurs online ?


    Taki, dzięki któremu 'zajarzysz' i Twój kod (dzięki przykładom w tym kursie), po zmodyfikowaniu przez Ciebie, będzie działać.:)