Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

A3 1.8 pb AGN - Brak sygnału na pompę po kluczyku

zagierr 18 Lis 2015 21:22 996 6
  • Poziom 7  
    Witam
    Mam następujący problem w Audi A3 1.8 pb 96r.Kod silnika AGN.
    Auto około 3 miesiące temu miało wymieniana pompę paliwa. Po wymianie wszystko było ok. Po przekręceniu kluczyka pompa włączała się na około 2s. Obecnie się nie włącza, zaczyna pracować dopiero jak zaczyna kręcić rozrusznik co powoduje problemy z odpaleniem po dłuższym postoju. Co odpowiada za włączenie się pompy po zapłonie? Ecu a może jakiś przekaźnik czasowy i gdzie szukać przyczyny?
    Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
  • Poziom 29  
    W niektórych modelach pompa pompuje 2 s po otwarciu drzwi kierowcy. Padnięty mikro-styk drzwi nie podaje sygnału że drzwi są otwarte i nie ma dobicia paliwa przed startem. Tak np jest 1.6 . Mikro-styk odpowiedzialny jest również za zapalanie lampki w środku i na drzwiach (jeśli jest) więc weryfikacja czy działa jest prosta.
  • Poziom 7  
    Czyli jeśli nie dostaje sygnału na przekaźnik jedynym winnym może być ECU tak?
  • Poziom 42  
    ECU inicjuje chwilowo przekaźnik pompy po przekręceniu kluczyka na "15" - na zapłon.
    Tak ma być! Reszta wniosków należy do Ciebie.
  • Poziom 19  
    Jak pompa chodzi podczas krecenia rozrusznikiem to jest ok. Jak już zapali i chodzi normalnie to nie szukaj problemu w pompie. Sprawdził bym temp. po nocy przed zapaleniem( na vagu) Możesz jeszcze spróbować zdjąć wtyczkę z czujnika temp. silnika. Zrobić to rano przed 1szym. "paleniem".
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    emeryt2 napisał:
    na "15" - na zapłon.
    Słusznie prawi, sprawdzaj zasilanie na sterownik, ja jednak bym najpierw dokładnie popatrzył na stacyjkę.