Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nokia Lumia 735lte - nie działa wyświetlacz po wymianie płyty

konkretny_serv 18 Nov 2015 21:59 1854 2
    konkretny_serv
    Level 8  
    Dostałem telefon po zalaniu, płyta była skorodowana i przypalona, ale ekran startowy wyświetlał się przy uruchamianiu. Po umyciu płyty w wannie ultradźwiękowej płyta umarła. Zamontowałem więc płytę z innej lumia 735 po upadku i okazało się, że telefon działa, dotyk też lecz nie ma obrazu. Zamontowałem płytę z drugiego telefonu po upadku i objaw identyczny. Niestety nie mam sprawnego telefonu, żeby sprawdzić wyświetlacz. Czy jest możliwe, że uszkodzony wyświetlacz (po upadku) uszkadza płytę główną? Czy ktoś spotkał się w podobnym problemem?
    konkretny_serv
    Level 8  
    Po testach okazało się, że do wyświetlacza musiała się dostać woda, gdyż płyta testowana na innym wyświetlaczu działa bez problemów.
    Wniosek jest taki, że mimo tego że wyświetlacz działa po zalaniu, to niekoniecznie musi to długo trwać. Rozpoznać taki telefon można po tym, że dotyk działa, tylko nie ma nic na ekranie (brak obrazu i podświetlenia).
    Jak uda mi się dobrać do wyświetlacza i go naprawić do dam znać w tym poście.
    konkretny_serv
    Level 8  
    Po próbie zmoczenia wyświetlacza w miejscach w których może dostać się do niego woda, czy przy taśmie, zauważyłem że płyn bez trudu rozlał się pod wyświetlaczem (między szybką i wyświetlaczem). Po długim suszeniu wyświetlacz się bez zmian - nie obudził się. Wniosek taki, że podczas kąpieli telefonu woda może dostać się do wyświetlacza i spowodować uszkodzenie. Zamykam temat.