Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Centrala alarmowa Matrix 832+ nie łaczy sie z komputerem

258963147 19 Nov 2015 17:00 1080 5
Optex
  • #1
    258963147
    Level 9  
    Witam, jak w temacie centrala nie łączy się z komputerem poprzez rs232, kabel robiłem sam, sprawdzałem czy działa, jest ok, program pobrałem, założyłem abonenta czy jak to się nazywa, zrobiłem wszystko z tych rzeczy jakie tu znalazłem i nie tylko tu, instrukcja 100 razy czytana więc proszę mnie do niej nie odsyłać. Wygląda to tak, po podłączeniu kabla centrala-pc wpisuje na manipulatorze <<9999 potem <<755 i na pc klikam ikonę łączenia lokalnego i wyskakuje" błąd łączenia z centralą" klikam ok i " brak komunikacji, rozłączanie" co może być nie tak
  • Optex
  • Helpful post
    #2
    gigi-44
    Level 26  
    Centralę masz nową czy używaną wcześniej?
  • Optex
  • #3
    258963147
    Level 9  
    Centrala używana, właściwie wszystko było używane, ten sam zestaw w tym samym budynku z tym ze był cały zdjęty podczas remontu, no i nie były znane hasła itp po poprzednim właścicielu lokalu. centrala zresetowana kilka razy. Już nie mam na to pomysłów.
  • #4
    zuczek1987
    Level 23  
    Sprawdź jeszcze raz poprawność wykonania kabla, w którejś wersji instrukcji był błędnie rozrysowany schemat. Następnie sprawdź poprawność połączenia przewodu do centrali, samo róby łatwo włożyć odwrotnie. Kolejne sprawdź poprawność portu com w programie i fizycznie wykorzystywanym oraz jego parametry. To chyba wystarczy skoro procedurę wykonujesz prawidłowo z instrukcją.
  • #5
    gigi-44
    Level 26  
    Nie robiłem tego już kilka lat i wiem ze trzeba dokladnie wybrać wersję centrali w programie i jeszcze kilka innych rzeczy.
    Nie pamiętam jeszcze czy nie trzeba gdzieś zezwolić lub wywołać łączność z PC. Poczytaj też instrukcję w wersji ang i dla użytkownika.
    A reset robiłeś z kołków czy w programie?
  • #6
    258963147
    Level 9  
    Kabel był sprawdzony dwa razy, raz polutowałem od nowa, zgadzanie z schematem z nsssystem, nawet miernikiem przejście sprawdzałem. wersja tzn V3.0 tak jest na centrali, ustawienia portów się zgadzają, oprogramowanie MXUDL nie ma specjalnie dużej możliwości zmiany ustawień, korzystam ze standardowych, powinny być ok z tego co czytałem.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Reset z kołków, ale mam hasło 1234 i kod inst. 9999