Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

DELL N5010 Nie można wyłączyć z PWBTN

19 Lis 2015 17:09 720 5
  • Poziom 22  
    Witam,

    Posiadam DELL N5010 DG15 48.4HH01.011. Problem w tym że gdy podłącze tylko ładowarkę następuje samostart płyty i nie można wyłączyć z guzika, co chwilę uruchamia się na nowo. Wymieniałem kostki biosu, bateryjki cmos, programowałem bios od A07 do A15 na każdym dalej to samo. Poprawiłem styki bateryjki cmos niestety nadal to samo. Na bateryjce do laptopa pracuje poprawnie cyrki zaczynają się w momencie podłączenia ładowarki (testowany na kilku ładowarkach każda z nich sprawna). Miał ktoś może podobny przypadek?
  • Poziom 33  
    Mikrostyk od włącznika nie jest na zwarciu?
  • Spec od komputerów
    _1KOKO napisał:
    Mikrostyk od włącznika nie jest na zwarciu?

    To na baterii było by to samo.
    xironeksik napisał:
    programowałem bios od A07 do A15 na każdym dalej to samo.

    Programowałeś czy aktualizowałeś?
  • Poziom 22  
    Cytat:
    Mikrostyk od włącznika nie jest na zwarciu?



    Nie jest, sprawdzałem... A nawet jeśli to tak samo powinno się zachowywać na samej bateryjce a na niej wszystko ok. Po za tym włącznika nie muszę nawet podłączyć wystarczy sam zasilacz i mam autostart;/


    Raz laptop po aktualizacji biosu piiknoł mi 7x. Wymieniłem właśnie przetwornicę SB, przetwornicę procesora oraz clock generatora, który lubi w tej platformie padać. Dalej to samo;/ Podstawiłem również procesor z serii P6000 niestety bez zmian;/

    Dodano po 27 [minuty]:

    Cytat:
    Programowałeś czy aktualizowałeś?



    Chyba z 10 wsadów znalezionych w sieci programowałem w programatorze. Ostatnie to już aktualizowałem z pena od A07 do A15.
  • Spec od komputerów
    xironeksik napisał:
    Wymieniłem właśnie przetwornicę SB, przetwornicę procesora oraz clock generatora

    W jakim celu?
  • Poziom 22  
    Cytat:
    W jakim celu?


    Laptop ostatnie 2 uruchomienia piknoł 7razy i czarny ekran. Po restarcie wszystko ok. A wiem że przy 7beep lubią padać te elementy więc do testów podmieniłem z bliźniaczej płyty. Nic to nie zmieniło.

    Dodano po 31 [minuty]:

    No to znalazłem przyczynę. Coś mnie tknęło żeby zerknąć na płytkę zasilającą i okazało się że kilka kondensatorów miało zwarcie. Więc zrobiłem próbę zwarciową grzał się RTL8103T. Po jego ściągnięciu objaw ustąpił. Żeby układ odpowiedzialny za lan robił takie spustoszenie masakra!!!