Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

nissan murano 3.5 v6 - sonda lambda podpiecie kabli

21 Lis 2015 11:52 1224 4
  • Poziom 8  
    witam

    mam problem z nissan Murano 3.5 v6

    problem dotyczy podpięcia sondy lambda

    ktoś wcześniej uciął wtyczkę oryginalną przy wiązce wychodzącej od kompa/auta i przylutował kable do sondy uniwersalnej

    wymieniłem nowa sondę boscha uniwersalna z wtyczka uniwersalna i wywala cały czas ten sam błąd p0037

    nowa sondę podpoiłem tak samo jaka była po kablach co ostatnio i wywala ten sam błąd

    mam wątpliwość czy to dobrze jest podpięte bo:

    zmierzyłem miernikiem napięcia na kablach i wyszło tak

    z wiązki od auta wychodzą 4 kable :
    czerwono-żółty - 12 v - pod sondę szary - - tak są teraz podpięte pod sondę
    czarny - 0 v - pod sondę czarny - tak są teraz podpięte pod sondę
    fioletowo- niebieski - 2,4 v - pod sondę biały - tak są teraz podpięte pod sondę
    biały -2,4 v - pod sondę biały - tak są teraz podpięte pod sondę

    mierzone na włączonym zapłonie / bez rozruchu silnika

    z tego co ja wiem:
    2 białe to grzanie sondy
    czarny sygnał
    szary masa

    jak to ma być podpięte ????
    błąd wywala grzanie sondy ....

    P0037 niskie napięcie w obwodzie sterowaniu grzałką sonda rzad 1 czujnik 2

    z wiązki od sterownika wystają kable :

    czerwono-żółty - 12 v
    czarny - 0 v
    fioletowo- niebieski - 2,4 v
    biały -2,4 v

    i jak to teraz podpiąć właściwie pod sondę
    kable sondy :
    szary
    czarny
    2 x biały
  • Poziom 13  
    Sprawdź czy jest naięcie podczas grzania sondy (może być spalony bezpieczni - o ile pamiętam 30 A). Miałem kiedyś taki przypadek. Jak nie masz miernika to podłącz żarówkę 12 V 10 W(lub podobnej mocy ) do białych przewodów i zobacz czy zaświeci jak włączasz stacyjkę.
  • Poziom 42  
    Ogólnie białe to zasilanie 12V , czarny sygnałowy , a szary to masa sygnału.
  • Poziom 8  
    jak podpiąć samą sondę wiem

    białe po 12 V
    czarny - sygnał
    szary masa

    ale jak podpiąć pod kable w aucie
    z wiązki od sterownika wystają kable :
    czerwono-żółty
    czarny
    fioletowo- niebieski
    biały

    bezpieczniki ok
  • Poziom 42  
    Przecież masz tylko opcję na fioletowo - niebieskim i białym z wiązki od ECU.
    Po podłaczeniu na sondę Fiol.niebieskim i białym , jako sygnałowe po właczeniu stacyjki winno być napięcie ok. 0,45V. Jest to napięcie referencyjne.