Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zakup telewizora min 42" z matryca natywna 100Hz 2000-2500

nuninho 21 Nov 2015 13:11 2988 13
    nuninho
    Level 10  
    Witam!
    Założyłem podobny temat na innym forum, lecz nie cieszył się on zbytnim zainteresowaniem. Mam nadzieję ze otrzymam pomoc tutaj.
    Noszę się z zamiarem kupna telewizora jako świąteczny prezent dla siebie.
    Nie siedzę w telewizorach za bardzo, stąd mój post tutaj (poszukuje informacji osób siedzących w temacie).
    Przejdźmy do konkretów:
    Telewizor obecnie będzie podpięty tylko i wyłącznie do komputera, w przyszłości być może zagości u mnie konsola, będzie służył głównie do oglądania filmów, okazyjnego grania i ogólnej pracy przy komputerze z większej odległości. Na codzień mam spięte dwa 22" monitory (taka praca) więc i trzeci "monitor" bardzo się przyda.
    Nie mam specjalnych wymagań, (o ile te w tym w tej cenie da się sprostać) smart jest mi zbędny, w 3d mam wyposażony telewizor w salonie (mało potrzebny gadżet). Jedyną rzeczą która jest wymagana to matryca natywnie wyświetlająca 100hz i możliwie w tej cenie niski input lag, rodzaj matrycy też jest mniej ważny ponieważ będę telewizora używał raczej "na wprost" lub z małymi odchyłami w poziomie a samo pomieszczenie jest mało naświetlone aczkolwiek mile widziany IPS. Fajnym dodatkiem było by złącze ethernet ponieważ w sieci mam 2TB dysk sieciowy. Marka telewizora również nie jest najważniejsza. Jeśli chodzi o design, teraz wszystko oparte jest na wąskich ramkach więc problem rozwiązany. Rozmiar jak wszyscy wiemy - im większy tym lepszy, a cena im niższa tym lepsza.
    Mam kilka modeli które mnie zaciekawiły, ale chciałbym dowiedzieć się czy są one 100Hz, który wybrać do pracy z komputerem oraz ogólne opinie co wybrać.
    - Sony 42w705c
    - LG 42LF652V
    - LG 50LF652V (o ile warto dopłacić i input lag mnie nie zabije)
    - Panasonic TX 42AS650 (o ile dostępny)
    - Toshiba 42L7453 (o ile dostępny)
    Za pomoc dziękuje, pozdrawiam

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? -12m^
    2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? -3 metry
    3. Ile osób zasiada przed telewizorem? - zwykle 1-2, rzadko 4
    4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? - zdecydowanie na wprost z małymi odchyłami w poziomie
    5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? - jeszcze nie zdecydowałem
    6. Jak słońce świeci w pokoju? - praktycznie wcale nie świeci
    7. Jaki masz obecnie telewizor? - (w salonie) LG 42LA660s
    8. Co chcemy aby telewizor posiadał? matryca posiadająca natywnie 100Hz oraz niski imput lag.
    9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? - tylko komputer, więc rozdzielczość FHD
    10 .Jakie urządzenia? - Komputer
    11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? - do 6 godzin
    12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? - w aktualnym pomieszczeniu nie robi to różnicy, refleksy będą nie widoczne
    13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? - Produkcje kinowe
    14. Czy zamierzasz serfować po internecie? - z poziomu telewizora - nie
    15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? - Zamierzam grać na nim w gry ale raczej okazyjnie
    16. Preferencje co do marki? - brak
    17. Preferencje co do wielkości? - minimum 42"
    18. Co Cię denerwuje w telewizorach? - clouding, wysoki imput lag
    19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? - w moim pokoju ma to marginalny wplyw
    20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? - 2500zł
    21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne? - nie wymagam 3d, jeżeli telewizor będzie je posiadał to dobrze, ale nie jest to wymóg.
    Anonymous
    Level 1  
    nuninho
    Level 10  
    Te dwa modele są praktycznie niedostępne. Z kolei jeśli chodzi o philipsa to niestety dopłata jest zbyt duża. Zaciekawiły mnie LG z serii LF, są dość dobrze wyposażone, ich dostępność jest ogromna, ceny całkiem przystępne i podobno wszystkie LF652v mają 100Hz matryce. Ciężki dylemat

Dodano po 1 [godziny] 32 [minuty]:

Nikt nie poleca tych LG. Co z nimi nie tak? Nie mogłem znaleźć żadnego TV w cenie LG 42LF652V (ok. 1800zł) który miałby chociaż połowę jego wyposażenia. Czym to jest spowodowane?
    Anonymous
    Level 1  
    nuninho
    Level 10  
    Nie o to chodzi czy to mój wybór - dlatego pisze tutaj by się czegoś dowiedzieć i podjąć rozsądną decyzje. To nie jest para skarpet, telewizor wymienia się raz na kilka lat, po prostu ciekawi mnie czemu nigdzie LG nie są polecane. Czy chodzi o jakość matryc, soft, o politykę firmy w stosunku do klienta, serwisy etc. Tak dla zielonego człowieka z ulicy taki LG który jedynie nie gotuje a po następnej aktualizacji softu zacznie to strzał w dziesiątke. Mam jednego LG w domu i poza cloudingiem nie można mu nic zarzucić. Co do tego Philipsa - jest za drogi, dokładnie o 500zł - a szkoda.

Dodano po 10 [minuty]:

Więc tak reasumując - co było by najlepszym zakupem do 2500zł? Chodzi mi stricte o sam panel. Ma służyć jako monitor więc to dla mnie najważniejszy parametr.
    Anonymous
    Level 1  
    nuninho
    Level 10  
    Oglądałem dziś philipsa 48pfh5500, w sumie mi się podobał fajnie go można ustawić, czerń zadowalająca. Ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji jaka to matryca. Czy ona jest 100Hz?

Dodano po 21 [minuty]:

Już się dowiedziałem - nie jest. Więc niestety odpada, a szkoda bo byłem bardzo pozytywnie zaskoczony
    Anonymous
    Level 1  
    nuninho
    Level 10  
    Podłączyłem do tego TV probooka z APU, więc wydajność słaba. Wydaje mi się że różnica będzie znacznie bardziej widoczna po podłączeniu do stacjonarki z mocniejsza grafiką. Popraw mnie jeśli w graniu nie będzie różnicy między 50 a 100hz. Aczkolwiek wywarł na mnie lepsze wrażenie niz samsung 48H6400 którego wszyscy chwalą.
    Anonymous
    Level 1  
    nuninho
    Level 10  
    Postaram się jeszcze lepiej sprawdzić tego samsunga. A jeśli mimo starań mi nie spasuje, to zastanowię się poważnie nad tym Philipsem. Szczerze mówiąc nie spodziewalem się takiej jakości panelu po phillipsie
    Anonymous
    Level 1  
    nuninho
    Level 10  
    Nie wiem czy taka możliwość istnieje w moim przypadku, nie biorę telewizora w sklepie typu MM czy innych tym podobnych.
    Anonymous
    Level 1