Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wkrętarka to BPH 452 RFE ładowarka DC1804-Uszkodzona ładowarka wkrętarki Makita.

pawelsax 03 Dec 2015 12:12 11265 82
  • #61
    pawelsax
    Level 11  
    Pomyłka C13 i C9.

    Dodano po 35 [minuty]:

    Zmieniłem 8v na nodze i brzęczy kondensator fioletowy E3 strasznie się grzeje.
  • #62
    mariuszw19640717
    Level 35  
    pawelsax wrote:
    Zmieniłem 8v na nodze i brzęczy kondensator fioletowy E3 strasznie się grzeje.

    Co brzęczy?
    Kondensator wylutuj, może jest uszkodzony, lub zbyt wysokie napięcie jest na nim zmierz.
  • #63
    pawelsax
    Level 11  
    Kondensator grzał się ponieważ rezystor miał przerwę teraz jest ok . Zamiast żarówki wpiąłem bezpiecznik 2A teraz między 5-7 jest 7.8v na tykach 17v ale tykanie chodź ciche ale jest nadal i dochodzi gdzieś między U1 a transformatorem.
  • #64
    mariuszw19640717
    Level 35  
    pawelsax wrote:
    U1 słychać na kondensatorze 71v czyli za wysokie, co może być?

    Na jakie napięcie jest ten kondensator dziwne jest, że nie eksplodował.
    Może za za mała wartość C13 daj 47nF, brak stabilizacji i obciążenia, daj żarówkę jak w post #45.
    Sprawdź transoptor U2.
  • #65
    Freddy
    Level 43  
    C13 według kart i innych schematów to 2,2 do 4,7nF.
  • #66
    mariuszw19640717
    Level 35  
    Freddy wrote:
    C13 według kart i innych schematów to 2,2 do 4,7nF.

    To coś źle rozumiem, C13 to CT, a CT jest zależne od RT Vref , RT to R22 jego wartości jest nieczytelna.
    Na schemacie, który dałem CT 10nF, a RT 3kΩ.
  • #67
    pawelsax
    Level 11  
    R22-2701.
    Panowie jak to w końcu powinno być czy te dźwięki dosyć szybkiego cykania powinny być słyszalne jak się zachowuje przetwornica z tym układem U1, w końcu mam 17v na stykach a na nodze 5-7, 8V i jeszcze jedno na tej ładowarce są dwie diody czerwona i zielona na obudowie oznaczone zielona (off) czerwona (on) po włożeniu baterii jak one powinny wskazywać, bateria rozładowana po włożeniu świeci się tylko zielona przycisk SW1 nic nie daje. Czy ta czerwona zaświeca się dopiero po naładowaniu?
  • #68
    mariuszw19640717
    Level 35  
    pawelsax wrote:
    R22-2701.

    Zmierz go miernikiem.
    pawelsax wrote:
    Panowie jak to w końcu powinno być czy te dźwięki dosyć szybkiego cykania powinny być słyszalne jak się zachowuje przetwornica z tym układem U1

    Nie powinien być słyszalny.
    Jaki jest wlutowany C13?
    pawelsax wrote:
    w końcu mam 17v na stykach

    Takie ma być?
    pawelsax wrote:
    Czy ta czerwona zaświeca się dopiero po naładowaniu?

    Nie wiem, poszukaj instrukcji obsługi.
  • #69
    pawelsax
    Level 11  
    R22-2.6 kom
    C13-10nf
    Na ładowarce pisze 22VDC
    Instrukcji nie znajdę bo to ryżowy model ale pewnie powinna się świecić czerwona po włożeniu baterii.
    Na rezystorze R3 tym co się nagrzewa mierząc na jego końcach mam ponad 300v ale to chyba normalne.
  • #70
    mariuszw19640717
    Level 35  
    pawelsax wrote:
    a na nodze 5-7, 8V

    To napięcie coś za niskie, E2 jest na 50V to sugeruje, że powinno być 15V- 20V, raczej zawsze elementy dobierają na ,,styk", sprawdź E2 i D8.
    pawelsax wrote:
    Na ładowarce pisze 22VDC

    Czyli 5V brakuje.
    Jakie elementy są zamontowane w zaznaczonym miejscu, patrz załącznik.
  • #71
    pawelsax
    Level 11  
    Kondensator 103 1KV ceramiczny niebieski oraz dioda.
    Kondensator i dioda są ok. może któryś z układów po wtórnej blokuje gdzieś czytałem że ktoś miał taki problem.
  • #72
    mariuszw19640717
    Level 35  
    pawelsax wrote:
    Kondensator i dioda są ok. może któryś z układów po wtórnej blokuje gdzieś czytałem że ktoś miał taki problem.

    Jak załączasz z żarówką w szereg to usuń ją to ona, może powodować problem z ,,cykaniem" i za niskim napięciem.
    Teoretycznie nic się nie powinno stać, a praktycznie zobaczymy.
  • #73
    pawelsax
    Level 11  
    Już wyżej pisałem żarówki już nie mam założyłem bezpiecznik 2A. I dalej jest to samo.
  • #74
    Freddy
    Level 43  
    mariuszw19640717 wrote:
    Freddy wrote:
    C13 według kart i innych schematów to 2,2 do 4,7nF.

    To coś źle rozumiem, C13 to CT, a CT jest zależne od RT Vref , RT to R22 jego wartości jest nieczytelna.
    Na schemacie, który dałem CT 10nF, a RT 3kΩ.
    No tak, fakt, nie popatrzyłem na wartość RT.
    Cykać nie powinno, bo to znaczy próbkowanie przetwornicy, tak jakby gdzieś jeszcze zwarcie było.
    @pawelsax
    Masz jakikolwiek kondensator o podobnych parametrach, aby do prób podmienić za tego "niebieskiego"?
  • #75
    pawelsax
    Level 11  
    Podmieniłem dałem dwa równolegle bo jednego nie mialem i dalej to samo może ten LM robi robotę?
  • #76
    Freddy
    Level 43  
    OK, LM "robi za ładowarkę', ale możesz spróbować go "odciąć chwilowo".
  • #77
    pawelsax
    Level 11  
    Po usunięciu Lm na U1 jest 8V próbkowanie ale na stykach końcowych 80V i grzeje się R5.
  • Helpful post
    #78
    mariuszw19640717
    Level 35  
    pawelsax wrote:
    Po usunięciu Lm na U1 jest 8V próbkowanie ale na stykach końcowych 80V i grzeje się R5

    Miernik pokazuje jakieś bzdury, przy takim napięciu elementy po stronie wtórnej by ,,odparowały", a na pewno by zostały uszkodzone.
    U2 i U4 sprawne?
  • #79
    pawelsax
    Level 11  
    80V sprawdzane na dwóch miernikach, napewno by tak sie stało ale sprawdzałem tylko przez okoł 2 sekundy
  • Helpful post
    #80
    mariuszw19640717
    Level 35  
    pawelsax wrote:
    napewno by tak sie stało ale sprawdzałem tylko przez okoł 2 sekundy

    Te 2sekndy wystarczy by uszkodzić tranzystory i układy.
    Wlutuj ten LM jak sprawny.
    Co z tymi U2 i U4 sprawne?
  • #81
    pawelsax
    Level 11  
    U2 podmienione u4 zaje się być sprawny na mierniku, po zamianie u1 na ka3842 na nodze 7 jest 12v ale ten jest na wyższe napięcie załączania, już nie mam do tego głowy.
  • Helpful post
    #82
    mariuszw19640717
    Level 35  
    Musisz ustalić, czy problem jest po stronie pierwotnej, czy wtórnej, wróć do post 45, i nie rozłączaj tego do czasu, aż strona pierwotna zacznie działać prawidłowo.
    Dodatkowo wylutuj U2, a w miejsce pin 3, 4 daj RN100k, ustaw go na maksymalny opór
    Włącz, jak wszystko jest dobrze to, żarówka powinna świecić, przy kręceniu RN-em napięcie powinno się zmieniać, przy braku reakcji daj niniejszy RN, przetwornica nie powinna ,,cykać".
    Jak ,,cyka" zmień C13 na 5nF (4,7nF).
    Daj dwie żarówki w szereg 12V/5W.
    W zasilaczach impulsowych, często elementy tranzystory, diody wykazujące sprawność na mierniku, w układzie działają nieprawidłowo.
    Kondensatory niby mają prawidłową pojemność, ale przy dużym ESR też sprawiają problem w impulsów-kach.
    pawelsax wrote:
    po zamianie u1 na ka3842

    Układ zmień na oryginalny UC 3843B.
  • #83
    Michał_J
    Level 12  
    Mam pytanie
    Jaka jest dioda D9 włączona równolegle do rezystora 33om w obwodzie sterowania bramką MOSFET-a

    Moderated By trymer01:

    Regulamin, pkt 3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.