Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Integra 64 plus - sterowanie roletami

Jimbeam01 21 Nov 2015 22:38 1599 5
    Jimbeam01
    Level 12  
    Witam szanownych forumowiczów :-)

Do ekspandera wyjść INT-IORS podłączyłem 4 rolety. Utworzyłem grupę tych rolet.
    Jak wysterować tą grupę aby przy uzbrojeniu alarmu w strefie rolety się opuściły, a przy rozbrojeniu alarmu podnoisły (wyjścia rolet usatwione na roleta w dół/górę).

Pozdrawiam,
    Jakub.
    mayer2005
    Level 17  
    Jeżeli w opcjach wyjść nie zaznaczyłeś "Czuwanie nie ster. roletą" to rolety będą działały tak jak tego oczekujesz. Czyli jak załączysz czuwanie rolety się opuszczą, jak wyłączysz rolety się podniosą.
    Jimbeam01
    Level 12  
    mayer2005 wrote:
    Jeżeli w opcjach wyjść nie zaznaczyłeś "Czuwanie nie ster. roletą" to rolety będą działały tak jak tego oczekujesz. Czyli jak załączysz czuwanie rolety się opuszczą, jak wyłączysz rolety się podniosą.

Jutro to sprawdzę.
    Jimbeam01
    Level 12  
    Dodatkowo chciałem wysterować grupą rolet na parterze budynku przy pomocy skrótu manipulatora #8 czy jest taka możliwość. Po utworzeniu grupy w manipulatorze mam wszystko ładnie poukładane (pogrupowane) lecz nie mam możłiwości sterowania całą grupą lecz poszczególnymi wyjściami. Generalnie chodzi o możliwość podniesienia wszystkich rolet w strefie jednym skrótem.
  • Helpful post
    mayer2005
    Level 17  
    Jimbeam01 wrote:
    Dodatkowo chciałem wysterować grupą rolet na parterze budynku przy pomocy skrótu manipulatora #8 czy jest taka możliwość. Po utworzeniu grupy w manipulatorze mam wszystko ładnie poukładane (pogrupowane) lecz nie mam możłiwości sterowania całą grupą lecz poszczególnymi wyjściami. Generalnie chodzi o możliwość podniesienia wszystkich rolet w strefie jednym skrótem.

Np. tak:
    Tworzysz dwa wyjścia wirtualne
    17 roleta w górę
    18 roleta w dół

Tworzysz dwa wejścia wirtualne
    17 według wyjścia 17
    18 według wyjścia 18

Teraz do Twoich fizycznych wyjść (tam gdzie masz podpięte rolety) przypisujesz sterowanie z konkretnych wejść. Dla rolet w górę przypisujesz wejście 17, dla rolet w dół wejście 18.
    Jimbeam01
    Level 12  
    mayer2005 wrote:
    Jimbeam01 wrote:

Np. tak:
    Tworzysz dwa wyjścia wirtualne
    17 roleta w górę
    18 roleta w dół

Tworzysz dwa wejścia wirtualne
    17 według wyjścia 17
    18 według wyjścia 18

Teraz do Twoich fizycznych wyjść (tam gdzie masz podpięte rolety) przypisujesz sterowanie z konkretnych wejść. Dla rolet w górę przypisujesz wejście 17, dla rolet w dół wejście 18.

Super dziękuję za pomoc!!