Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Unitra Safari SMT-301 - Raz działa, a raz nie działa..

Aspir440 21 Nov 2015 23:09 1215 7
    Aspir440
    Level 14  
    Witam,
    radyjko ogólnie trafiło do mnie jako zepsute. Jest dosłownie w idealnym stanie wizualnym bo przeleżało większość swego żywota dlatego też chcę je wskrzesić. Wcześniej (z miesiąc temu) grało i nagle przestało.

Teraz po włączeniu ciągnie jakieś 0,017mA (bez żarówki) i jest cisza. Szukając napięć wg schematu za którymś razem przy włączeniu zasilania zaczęło normalnie grać. "Cud" pomyślałem - i wtedy znowu ucichło. Ponowne włączanie i wyłączanie nic nie dawało.
    Stary sprzęt - pewnie zimne luty. Poprawiłem wszystko i nadal to samo.

A teraz moje pytanie które jest trochę ogólne ale może ktoś zna odpowiedź..
    Co może być przyczyną tego, że całość milczy, a raz udało mi się je włączyć?
    Nie wiem za bardzo gdzie szukać przyczyny więc wszelkie wskazówki byłyby dobre.

Załączam schemat Safari 1 i Safari 2 (jest bardzo podobny tylko w lepszej jakości)

Pozdrawiam,
    Łukasz
  • Helpful post
    000andrzej
    Level 37  
    A z czego go zasilasz?
    Aspir440
    Level 14  
    Radio podpinam do zasilacza regulowanego ustawionego na 13,2V czyli tak jak zaleca producent.

Na potencjometrze nic nie ma ale nie wiem czy kolega mnie dobrze zrozumiał.. sygnału mi nie zanika bo nie ma nawet co zanikać. Radio od włączenia całkiem milczy. Tylko raz na jakieś 100 włączeń zaczęło grać i przestało po minucie. Jeśli chodzi koledze o przełącznik główny zintegrowany z potencjometrem to z nim wszystko jest ok.
    @Edit
    Zauważyłem, że nawet jak radio "milczy" to w głośniku słychać jakieś cichutkie szumy i trzaski. Wydaje mi się, że sygnał po prostu nie dochodzi do sekcji wzmacniacza gubiąc się gdzieś po drodze
    000andrzej
    Level 37  
    Pytałem się o zasilacz, powiedziałeś tylko że regulowany na 13,2V., ale nic o prądzie.
    Jeśli zasilacz nie będzie wydalał prądowo to takie odznaki możesz mieć. Zmierz napięcie na zasilaniu po włączeniu radia.

EDIT - teraz o przyjrzeniu się pierwszemu postowi i przeczytaniu "ze zrozumieniem" :oops: zauważyłem, że to nie będzie zasilacz, skoro masz tak niski pobór prądu. Prawdopodobnie jakaś przerwa w obwodzie. Zobacz, dokąd zasilanie dochodzi (po schemacie) a tam gdzie nie będzie to trzeba ten element naprawić.
    Prześledź drogę: zasilacz, bezpiecznik, filtr, wyłącznik i wejście do płytki drukowanej. Stawiam piwo, że na tej drodze zasilanie się gubi. Oczywiście sprawdź czy drugi biegun zasilania idzie do masy.
    Aspir440
    Level 14  
    Chyba przegrałbys piwo bo zasilanie wchodzi do płytki bez problemu i gubi się gdzieś dalej :P Podejrzewam gubienie sygnału dźwięku idącego do sekcji wzmocnienia ale jeszcze nie miałem czasu sprawdzić. Gdzieś widziałem, że ktoś miał taki problem z innym radiem i pomogła wymiana kondensatorów... szkoda, że nie napisał których.
    000andrzej
    Level 37  
    No to leć po schemacie blokami (np na tranzystorach czy masz napięcie zasilania. Może np. płytka być pęknięta... W każdym razie leć od tyły według schematu napięcia zasilania poszczególnych bloków. Na pewno coś się znajdzie.