Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Monitor Benq Q7T4 FP71G+ brak obrazu

mario1978 22 Lis 2015 11:20 654 2
  • #1 22 Lis 2015 11:20
    mario1978
    Poziom 9  

    Monitor Benq Q7T4 FP71G+ praktycznie cały ekran jest biały (na dole i górze obrazu są kolorowe wąskie paski, zaś na białym tle jest kilka poziomych czarnych linii). Zdjęcia później wrzucę, bo ładuję teraz baterie do aparatu. Po włączeniu zapala się na chwilę dioda (Power On) na zielono, pojawia sie biały obraz, po chwili obraz gaśnie, zaś dioda zapala się na pomarańczowo (Stand by). Po kilku sekundach dioda znowu zapala się na zielono i znowu pojawia sie biały obraz.
    Proces ze zmianą koloru świecenia diody i pojawianiem sie białego obrazu i znikaniem go powtarza się.
    Elementy w zasilaczu wizualnie wyglądają w porządku, kondensatory nie są wybrzuszone, jedynie podejrzanie wygląda miejsce na PCB w okolicy elementów Q808 i Q809 (mają brązowe przebarwienia). Jeżeli się nie mylę to zasilają one świetlówki, zaś one swiecą.
    Napięcia które sprawdzałem wydają się być w normie (może coś przegapiłem, nie mam schematu do tego modelu zasilacza)

    I tu moje pytania do osób, które mają doświadczenie z tym monitorem:
    -czy wymieniać wszystkie elektrolity w tym zasilaczu czy tylko niskonapięciowe po stronie wtórnej?
    -czy problem z białym obrazem może być związany z uszkodzonym modułem od obrazu, a nie uszkodzonym zasilaczem?
    -czy ktoś posiada schemat 4H.L2E02.A35, nie udało mi się go odszukać, na elektrodzie i w necie znalazłem schematy tylko dla innych modeli, jeżeli ktoś może wrzucić taki schemat to bym był bardzo wdzięczny.

    Model zasilacza: 4H.L2E02.A35
    Model płytki od obrazu: 4H.L1C01.A42

    1 2
  • #2 22 Lis 2015 11:41
    alikatek
    Poziom 29  

    mario1978 napisał:
    czy wymieniać wszystkie elektrolity w tym zasilaczu czy tylko niskonapięciowe po stronie wtórnej?

    Wymiana elektrolitów nie jest lekarstwem na wszystko! Można wymienić ale to raczej bez sensu skoro zasilacz się załącza. Sprawdź wszsytkie napięcia z niego wychodzące.
    mario1978 napisał:
    czy problem z białym obrazem może być związany z uszkodzonym modułem od obrazu, a nie uszkodzonym zasilaczem?

    tak

    0
  • #3 22 Lis 2015 12:26
    mario1978
    Poziom 9  

    Monitor Benq Q7T4 FP71G+ brak obrazu
    Fotka nie jest wyraźna, ale jak już mówiłem na obu płytkach nie ma żadnych śladów uszkodzeń.

    Napięcia z zasilacza 4H.L2E02.A35
    złącze CN701:
    1) Bright adjust
    2) Backlight ON
    3) gnd
    4) gnd
    5) gnd
    6) gnd
    7) 4.92V
    8) 4.92V
    9)nie podłączony
    10) 3.26V
    11) 3.26V

    Bezpieczniki:
    FP801 = 15V
    JR1 BRAK V
    JR2 BRAK V
    JR3 BRAK V
    JR4 BRAK V
    JR5 0.6V
    JR6 5.43V
    JR7 0.440 V
    JR8 BRAK V
    JR9 5.43V
    JR10 5.42V
    JR11 5.42V
    JR12 BRAK V
    JR13 BRAK V
    JR14 BRAK V
    JR15 0.6V

    IC701 (3.26V i 4.9V)
    Q808 15V
    Q809 15V
    D805 0.6V
    D806 0.6V

    Napięcia wychodzące z zasilacza są w normie. Podejrzewam uszkodzenie płytki od obrazu. Zanim przystąpiłem do mierzenia napięć zauważyłem że już nie ma białego obrazu tylko czarny ekran (podświetlenie załącza się) i słychać pisk z zasilacza, gdy monitor jest wyłączony (tryb standby) jak i przy włączonym monitorze.

    Wymiana kondensatorów C801 i C704 (oba są 330uF 35V) przywróciła obraz.
    Pozostał jeszcze problem pisku jaki dochodzi z zasilacza.

    Monitor długo nie pochodził, bo usterka po około 2 godzinach wróciła :(
    Monitor Benq Q7T4 FP71G+ brak obrazu

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo