Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

fiat punto 1 - brak hamulca przedniego

22 Nov 2015 22:11 1224 17
  • Level 5  
    Witam. Mam problem z kropkiem. Samochód nie hamuje na przednia oś. wymieniłem zaciski przednie odpowietrzałem nowy płyn nalałem. Zauważyłem ze pedał hamowania jest miększy niż przed tym gdy hamował na sam tył.
    Trendy 2021 w branży Internetu rzeczy [Webinar 02.07.2021, g.12.00]. Zarejestruj się za darmo
  • VIP Meritorious for electroda.pl
    A tylne? Odpowietrzyć musisz całość od najdalszego koła zaczynając.
  • Level 5  
    odpowietrzylem wysztkie a i pompe nowa mam zalozona
  • Level 5  
    pompa wydaje sie ok ale niewiem czy czasami za malo nie jest odpowietrzony a vi czy korektor sily hamowania ma cos wspolnego z przednia oska?
  • Level 24  
    Tak.
    A jak przewody hamulcowe? Oglądałeś?
  • Level 8  
    Może masz przewody gumowe zapchane co idą do zacisku a jak odpowietrzałeś to ciśnienie było w zacisku
  • Level 16  
    A oglądałeś czy klocki hamulcowe mają luz. Miałem już kilka takich przypadków że przyczyną byly zapieczone klocki. Najprościej mówiąc wyjmij klocki i wyczyść rdzę. Wszystko musi luźno chodzić
  • Tube devices specialist
    marek1772 wrote:
    Miałem już kilka takich przypadków że przyczyną byly zapieczone klocki.


    I nie tylko klocki, same cylinderki hamulcowe też muszą być sprawne i nie zapieczone.

    BTW - przed wymianą pompy przednie hamulce działały? Jaka była motywacja dla wymiany pompy?
  • Level 5  
    Samochod mi zaczął hamować na sam tyl i dlatego wymieniłem zaciski i pompę. Zaciski chodza lekko przewody nie są zatkane ani nic bo jak odkręcę zaworek to ladnie leci bez niczego. A i cylinderki tez ok są bo wypycha je cale sprawdzałem. Zastanawia mnie jeden fakt moze te przednie przewody sie rozpierają bo są z gumy a i wycieków nigdzie niema na żadnej rurce. Moze przewody mam źle podlaczone? A odpowietrzalem tak najpierw prawe tyle potem lewe tylne prawe przednie i lewe przednie
  • VIP Meritorious for electroda.pl
    Nie spuchły ci? Zapytam jeszcze, jak odpowietrzałeś hamulce.
  • Level 5  
    Ale cobby miało spuchnac ?? Najpierw tyl prawy od pasażera potem tyl lewy od kierowcy nastepnie lewy przód od pasażera i prawy przód kierowcy.
  • VIP Meritorious for electroda.pl
    Przewody elastyczne. Nie w jakiej kolejności, ale JAK? Metodę opisz.
  • Level 5  
    Szczerze to wygladaja na normalnie. A to tak najpierw odpalilem samochod druga osoba weszla do kanalu odkrecil lewy tylny ten kurek ja pompowalem do samego końca dusilem pedal z 5 razy a jak lecial plyn jednolicie to naciskałem do końca i wtedy ten kurek byl zakrecany i pilnowany stan plynu hamulcowego
  • VIP Meritorious for electroda.pl
    No to jest odpowiedź - ŹLE odpowietrzone hamulce! Jedna osoba wchodzi do auta i pompuje pedałem. Jak pedał zrobi się twardy, to naciska i trzyma. Druga osoba w tym czasie luzuje odpowietrznik. Wyleci z niego płyn z powietrzem. Pedał wpadnie w podłogę, ale ma on być cały czas naciśnięty! Wtedy osoba w kanale zakręca odpowietrznik, a osoba w kabinie dopiero w tej chwili może ściągnąć nogę z hamulca. Po czym pompuje ponownie i cykl powtarza się do momentu, aż z odpowietrznika przez wężyk założony na odpowietrznik nie będzie wypływać jedynie czysty płyn. I tak wszystkie koła.
  • Level 5  
    dobra dobra zrobie tak ale powiedz mi czy na odpalonym silniku czy jak??? A i w jakiej kolejności mam to robić?
  • VIP Meritorious for electroda.pl
    Na zgaszonym. Od najdalszego koła. Z reguły jest to koło prawe tylne, choć np w moim samochodzie, to do lewego tylnego miałem najdalej idąc po przewodzie hamulcowym.
  • Level 5  
    Wielkie dzięki sprawdzę to. Oby wszystko bylo dobrze z tym wszystkim w końcu.