Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Technics SU-VX820 - wymiana tranzystorów w końcówce mocy

kowaltom99 23 Lis 2015 08:22 1452 26
  • #1 23 Lis 2015 08:22
    kowaltom99
    Poziom 10  

    Witam

    Pacjent wzmacniacz Technics SU-VX820
    Przez własną głupotę spaliłem tranzystor w końcówce 2SA1301/2SC3280.
    Podczas sprawdzania napięć na tranzystorze "omsknęła" mi się sonda miernika i zwarłem C + E tranzystora w końcówce.
    Spalił się jeden z tranzystorów 2SA1301 i rezystor 0,22 OHM 2W.
    Sprawdziłem wszystkie pozostałe tranzystory w końcówce i są sprawne.

    Pary 2SA1301/2SC3280 nie są już produkowane (pomijam podróbki) - zgodnie z zaleceniami tu na forum chce wstawić 2SC5200/2SA1943 - w miarę tanie i można dostać oryginały Toshiba.

    Pytanie do doświadczonych kolegów - zgodnie z praktyką co należy zrobić:
    1. Wymienić tranzystory końcówki mocy w obu kanałach na 2SC5200/2SA1943?
    2. Pozostawić jeden kanał oryginalny 2SA1301/2SC3280, wymienić tylko tranzystory w uszkodzonym kanale?

    0 26
  • #2 23 Lis 2015 09:00
    anders11
    Poziom 28  

    Wymień obydwa .
    Trochę to dziwne że zwarcie C+E powoduje uszkodzenie tranzystora,
    Nie było to czasem zwarcie C+B ?

    0
  • #3 23 Lis 2015 09:18
    kowaltom99
    Poziom 10  

    anders11 napisał:
    Wymień obydwa .
    Trochę to dziwne że zwarcie C+E powoduje uszkodzenie tranzystora,
    Nie było to czasem zwarcie C+B ?


    Na 100% to było C+E, ale nie dopisałem - zwarłem C+E tranzystora 2SC3280 a spalił się 2SA1301

    Zamówiłem już z allegro 2 kpl nowych tranzystorów Toshiba.

    0
  • #4 23 Lis 2015 09:35
    wkj
    Poziom 34  

    Po co ruszać sprawny kanał? Myślisz że usłyszysz różnicę (bo zapewne będzie).
    Sprawdź jeszcze czy sterujące tych 2SA1301/2SC3280 są całe.

    0
  • #5 23 Lis 2015 10:43
    kowaltom99
    Poziom 10  

    wkj napisał:
    Po co ruszać sprawny kanał? Myślisz że usłyszysz różnicę (bo zapewne będzie).
    Sprawdź jeszcze czy sterujące tych 2SA1301/2SC3280 są całe.



    W tej chwili odlutowałem wszystkie 4 tranzystory końcówki mocy (ale nadal są na radiatorze)
    Napięcia na tranzystorach sterujących w obu kanałach są takie same.
    Zakładam, że jak w momencie przepięcia spalił się rezystor 0,22 OHM to zapobiegło to dalszym zniszczeniom.


    W załączeniu pełna serwisówka SU-VX820
    Wg schematu zwarcie zrobiłem na C+E tranzystora Q506, spalił się Q508 i rezystor R540

    0
  • #6 23 Lis 2015 12:35
    Uzytkowinik19
    Poziom 37  

    wkj napisał:
    Po co ruszać sprawny kanał? Myślisz że usłyszysz różnicę (bo zapewne będzie).
    Sprawdź jeszcze czy sterujące tych 2SA1301/2SC3280 są całe.

    Jak robić porządnie to od razu dwa kanały

    Jakiś czas temu robiłem końcówkę mocy Sony TA-N80ES uszkodzona jedna para tranzystorów końcowych i 2 rezystory emiterowe, oryginalne tranzystory są wciąż dostępne jednak o innej grupie wzmocnienia, dlatego zakupiłem wszystkie 6 par tranzystorów końcowych na oba kanały i 2 oryginalne nowe rezystory emiterowe.

    Tranzystory ok 120zł za 6 par i 70zł za 2 rezystory emiterowe powiecie pewnie, że dużo ale sprzęt kosztuje 5000zł i gdybym wstawił tam byle co byle działało to była by to istna kpina z klienta

    0
  • #7 23 Lis 2015 12:58
    TOMI
    Serwisant

    Uzytkowinik19 napisał:
    Jak robić porządnie to od razu dwa kanały
    Nie słuchaj tej rady. Jeżeli drugi kanał jest w stanie fabrycznym nie ruszamy go!!

    0
  • #8 23 Lis 2015 13:20
    kowaltom99
    Poziom 10  

    TOMI napisał:
    Uzytkowinik19 napisał:
    Jak robić porządnie to od razu dwa kanały
    Nie słuchaj tej rady. Jeżeli drugi kanał jest w stanie fabrycznym nie ruszamy go!!


    Zamówiłem komplet na oba kanały.
    Na razie wymienię tylko uszkodzoną końcówkę. Jeżeli nie będzie słyszalnych różnic to tak pozostawię.
    Jeżeli wystąpi np. różnica w głośności kanałów (konieczna do korygowania pokrętłem balansu) - to wtedy podmienię też drugi kanał. To chyba optymalne rozwiązanie.

    Dziękuję za porady!

    0
  • #9 23 Lis 2015 14:00
    Uzytkowinik19
    Poziom 37  

    Tu bardziej chodzi o brzmienie niż o poziom, nie wspominając już o problemach później ze sprzedażą takiego urządzenia, gdzie każdy tranzystor jest z innej parafii.

    0
  • #10 23 Lis 2015 14:01
    wkj
    Poziom 34  

    kowaltom99 napisał:

    Na razie wymienię tylko uszkodzoną końcówkę. Jeżeli nie będzie słyszalnych różnic to tak pozostawię.
    Jeżeli wystąpi np. różnica w głośności kanałów (konieczna do korygowania pokrętłem balansu) - to wtedy podmienię też drugi kanał. To chyba optymalne rozwiązanie.

    Dziękuję za porady!

    Słusznie. Zdrowe podejście.

    0
  • #11 23 Lis 2015 22:07
    kowaltom99
    Poziom 10  

    Jeszcze jedno pytanie - odnośnie rezystora emiterowego 0,22 Ohm 2W
    (ceramiczny) R538 i R540
    Nie udało mi się takiego kupić - dostępny był jedynie 0,27 Ohm 5W (ceramiczny).
    Kupiłem 4 sztuki.
    W kanale "spalonym" wymieniłem oba rezystory.
    W kanale sprawnym zostawiłem stare 0,22 Ohm 2W

    1. Czy zamiana 0,22Ohm 2W na 0,27Ohm 5W jest dopuszczalna?
    2. Czy wymienić te rezystory również w drugim, sprawnym kanale?

    Pozdrawiam

    0
  • #12 23 Lis 2015 22:29
    2692051
    Usunięty  
  • #13 23 Lis 2015 23:56
    chudy_b
    Poziom 19  

    Pikus_09 napisał:
    musisz na nowo skorygować prąd spoczynkowy


    Przede wszystkim na nowo policzyć wymagane napięcie na rezystorach emiterowych. Serwisówki z reguły podają napięcie. Z niego musisz policzyć prąd na starej wartości rezystorów i potem napięcie na nowej wartości.

    0
  • #14 24 Lis 2015 05:39
    wkj
    Poziom 34  

    Service manual podaje spadek napięcia na rezystorach emiterowych oryginalnych, jest to metoda pośrednia techniczna nie ingerująca bezpośrednio w układ (nic nie trzeba rozpinać). Przy zmianie rezystorów emiterowych na lekko inną wartość musisz policzyć sobie jaki powinien być na nich spadek napięcia by osiągnąć wymagany prąd określony w SM.

    0
  • #15 24 Lis 2015 08:12
    kowaltom99
    Poziom 10  

    W serwicówce jest podana metoda ustawienia prądu spoczynkowego
    Punkty pomiarowe TP501 i TP502 - regulacja prądu rezystorem nastawnym odpowiednio VR501 i VR502

    Czy dobrze liczę?
    Wg serwisówki w punktach TP501 i TP502 muszę ustawić napięcie 2mV
    Oryginalnie R=0,22 OHM (są po 2 rezystory)
    Prąd spoczynkowy oryginalnie wynosi 0,002V / (2x0,22) Ohm = 4,55 mA

    Czyli dla nowych rezystorów emiterowych 0,27 Ohm powinienem ustawić napięcie 0,00455A x 2 x 0,27 Ohm = 2,45 mV?

    Wyliczenia robiłem na podstawie tego tutoriala:

    Link

    0
  • #16 24 Lis 2015 10:59
    wkj
    Poziom 34  

    kowaltom99 napisał:
    Czy dobrze liczę?
    Wg serwisówki w punktach TP501 i TP502 muszę ustawić napięcie 2mV

    Nie za mało? Nie mam w pracy tego SM, ale spojrzę.

    0
  • #17 24 Lis 2015 14:21
    kowaltom99
    Poziom 10  

    Witam

    Też mi się wydaje mało, ale w SM tak podali.
    Nawet ściągnąłem SM od modelu Su-VX920 (podobny model) - aby sprawdzić czy nie ma błędu w druku. W 920 też jest 2mV

    Technics SU-VX820 - wymiana tranzystorów w końcówce mocy

    0
  • #18 24 Lis 2015 19:13
    wkj
    Poziom 34  

    Nie mogę zlokalizować SM z SU VX820, dlatego zamieszczam zrzut z ekranu SU VX700 gdyż stopnie końcowe to praktycznie to samo (wspomniana 920 ma większy power i zdublowane stopnie końcowe mocy).

    0
  • #19 24 Lis 2015 19:31
    kowaltom99
    Poziom 10  

    wkj napisał:
    Nie mogę zlokalizować SM z SU VX820, dlatego zamieszczam zrzut z ekranu SU VX700 gdyż stopnie końcowe to praktycznie to samo (wspomniana 920 ma większy power i zdublowane stopnie końcowe mocy).


    Serwisówkę wkleiłem parę postów wyżej :-)

    0
  • #20 24 Lis 2015 19:34
    chudy_b
    Poziom 19  

    wkj napisał:
    Nie mogę zlokalizować SM z SU VX820


    Jest bez problemu dostępna na hifiengine.com Faktycznie zaleca ustawienie 2mV na rezystorach emiterowych.

    kowaltom99 Jesli nie rozregulowałes jeszcze sprawnego kanału, to zmierz ile tam jest ustawione.

    0
  • #21 24 Lis 2015 19:50
    kowaltom99
    Poziom 10  

    chudy_b napisał:
    wkj napisał:
    Nie mogę zlokalizować SM z SU VX820


    Jest bez problemu dostępna na hifiengine.com Faktycznie zaleca ustawienie 2mV na rezystorach emiterowych.

    kowaltom99 Jesli nie rozregulowałes jeszcze sprawnego kanału, to zmierz ile tam jest ustawione.


    Sprawny kanał - nie robiłem jeszcze regulacji prądu spoczynkowego.
    Odpaliłem przed chwilą i sprawdziłem napięcie na rezystorach emiterowych - dokładnie 2,1 mV (pomiar miernikiem cyfrowym, więc te 0,1mV to może być błąd pomiaru). Przed awarią wzmacniacz grał bez zniekształceń w całym zakresie głośności.

    Czyli wygląda na to, że dla rezystorów emiterowych 0,27 Ohm muszę ustawić 2,54mV tak jak wyliczyłem.

    0
  • #22 24 Lis 2015 21:27
    wkj
    Poziom 34  

    Na to wychodzi.

    ps. a tak btw po co mierzyłeś to napięcie na kolektorze? Nie prościej było odczytać ze schematu?

    0
  • #23 24 Lis 2015 22:00
    kowaltom99
    Poziom 10  

    wkj napisał:
    Na to wychodzi.

    ps. a tak btw po co mierzyłeś to napięcie na kolektorze? Nie prościej było odczytać ze schematu?


    Odczytałem przecież ze schematu - patrz parę postów wyżej.
    Sprawdzenie "organoleptyczne" było na sugestię kolegi chudy_b

    0
  • #24 25 Lis 2015 05:51
    wkj
    Poziom 34  

    Nie o to mi chodziło.
    Po co w ogóle mierzyłeś to napięcie z 1 postu, w wyniku czego uszkodziłeś tranzystor?

    0
  • #25 25 Lis 2015 08:03
    kowaltom99
    Poziom 10  

    wkj napisał:
    Nie o to mi chodziło.
    Po co w ogóle mierzyłeś to napięcie z 1 postu, w wyniku czego uszkodziłeś tranzystor?


    Wzmacniacz jest mój i ma już 24 lata.
    Robiłem "renowację" tego wzmacniacza - został rozebrany na podzespoły, wyczyszczony(był strasznie zakurzony), wymieniłem kondensatory sprzęgające na MKT WIMY.
    Oryginalnie wzmacniacz miał kondensatory sprzęgające elektrolity - nawet nie bipolarne, tylko zwykłe.
    Po złożeniu wzmacniacz nie włączył się - brak kontrolki "current drive". Zacząłem sprawdzać napięcia na tranzystorach, gdzie na wyjściu jest stałe - no i trach :-(.

    Przyczyna stałego napięcia na wyjściu była prozaiczna - ale odkryłem to już po spaleniu tranzystora. Podczas montażu płytki ze wzmacniaczem gramofonowym (wchodzi prostopadle w płytę główną) - jeden z pinów złącza w płycie głównej wcisnął się i nie kontaktował. Pechowo był to pin masy.
    Technics ma dziwnie poprowadzoną masę - w tym przypadku masa z wzmacniacza gramofonowego łączyła się z masą panelu przedniego (gdzie jest przedwzmacniacz). Brak tego połączenia skutkował napięciem stałym na wejściach w układzie scalonym AN7062 - a tym samym napięcie stałe pojawiło się na wyjściu tranzystorów mocy. Ot cała historia.

    0
  • #26 25 Lis 2015 08:44
    spokojan
    Poziom 18  

    Co pewne to jeżeli wymieniasz to obydwa kanały ale ja bym szukał tranzystorów orginalnych może płyta głowna gdzieś lub z demontaży .Ja zadobyłem do Technicsa na olx.

    -1
  • #27 25 Lis 2015 21:45
    kowaltom99
    Poziom 10  

    Witam

    Finał naprawy - pacjent będzie żył :-)
    Po wymianie tranzystorów mocy - wzmacniacz działa jak nowy - a nawet lepiej.
    Wymieniłem kondensatory sprzęgające na MKT i mam wrażenie, że dźwięk jest znacznie lepszy - szczególnie jest więcej basu.
    Ostatecznie wymieniłem tranzystory w obu kanałach. Początkowo tylko w kanale zepsutym, ale podczas odsłuchu coś mi nie pasowało, musiałem korygować głośność balansem. Nie jestem złotouchym audiofilem - ale różnicę potwierdziła nawet moja małżonka.
    Wymieniłem rezystory emiterowe i tranzystory mocy również w drugim, sprawnym kanale - i teraz jest ok.

    Dziękuję wszystkim za zainteresowanie. Temat zamykam.

    1
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo