Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Iveco Stralis 420 - świtała mijania świecą bez przerwy przy włączonej stacyjce

Przemcio1993 23 Lis 2015 17:47 1209 5
  • #1 23 Lis 2015 17:47
    Przemcio1993
    Poziom 8  

    Witam. Mam problem ze światłami w Iveco Stralis 420, Euro 5, 2008 rok, ciągnik siodłowy 4x2. Mianowicie podczas przekładania instalacji elektrycznej kabiny na samym początku światła były w porządku, natomiast później światła mijania zaczęły świecić wraz z włączeniem zapłonu i nie ma możliwości ich wyłączenia. Zamieniłem już komputer sterujący światłami znajdujący się w przedniej części ramy z prawej strony oraz multiplekser i nie dało to żadnej poprawy. Spotkał się już ktoś może z takim problemem?

    0 5
  • Pomocny post
    #2 23 Lis 2015 21:16
    kakibara
    Poziom 24  

    Tak spotkałem się parę razy, jak np. ktoś zamontował wtyczkę J1 na miejsce J2 - czyli sprawdz swój komputer w przedniej części ramy czy nie pomorze zamiana wtyczek z góry na dół.

    2
  • #3 23 Lis 2015 23:26
    Hart3
    Poziom 23  

    A przy braku przełącznika nie przechodzi w tryb awaryjny załączając postojowe i mijania.

    0
  • #4 24 Lis 2015 11:47
    Przemcio1993
    Poziom 8  

    Przechodzi w tryb awaryjny bez jakiego przełącznika?

    0
  • #5 07 Gru 2015 17:50
    Przemcio1993
    Poziom 8  

    Witam. Więc przyczyną ciągłego świecenia świateł mijania i pozycyjnych był uszkodzony komputer tylnej ramy (RFC). Jednakże nadal bez przerwy działają awaryjne. Niestety nie mam pomysłu co z tym dalej zrobić... Kłopotem jest też to, że nie mogę połączyć się texą z body komputerem ani 1 ani 2 oraz z silnikiem przez tzw. 30 pinowe złącze. Udało mi się połączyć z silnikiem przez OBD i wyświetla takie błędy:
    - Linia magistrali CAN (VDB) - komputer pokładowy: prąd przekracza normy lub zwarcie do masy; Kod Błędu: 0xCB;
    - Napęd dodatkowy 3: Napięcie wysokie lub zwarcie do plusa; Kod błędu: 0x11;
    - Panel Sterowania CAN- komputer pokładowy.
    Ma ktoś może pomysł co może być przyczyną tych wszystkich problemów?

    0
  • #6 15 Gru 2015 11:42
    Przemcio1993
    Poziom 8  

    Witam. Problem został nareszcie do końca rozwiązany: okazało się, że komputer przedniej ramy także był uszkodzony i przez to awaryjne migały cały czas. Co do błędów CAN przy przekładaniu instalacji mechanicy pomylili kostki przy bezpiecznikach ( były 3 identyczne, które dało się zamienić) i stąd było tyle błędów. Dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo