Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pasta lutownicza SMD firmy KOKI, jak się sprawdzi ?

ramzes_503 23 Nov 2015 20:38 2739 17
    ramzes_503
    Level 10  
    Witam, czy ktoś z obecnych na forum orientuje się czy pasta lutownicza o składzie 96% cyny 3% srebra 1% miedzi po stopieniu będzie pełno wartościową cyną ? Mam w zasadzie nieograniczony dostęp do takiej pasty i nie wiem czy to jest opłacalne. Dziękuję, pozdrawiam ;)
    TvWidget
    Level 37  
    Co rozumiesz pod pojęciem "pełnowartościowa cyna" ?
    ramzes_503
    Level 10  
    W sumie źle to napisałem, miałem na myśli to czy po stopieniu pasty wyżej wymienione proporcje pozostaną.
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
  • Helpful post
    Jar-Woj
    Level 21  
    Zmiany składu stopu lutowniczego w trakcie lutowania będą tak małe ( po niżej 0,1%),że do celów praktycznych można przyjąć iż skład stopu się nie zmienia.
    Inną kwestią jest skład topnika pasty.
    Do czego lutowania pierwotnie ta pasta miała służyć zgodnie z danymi producenta ?
    Dodatek srebra sprzyja rozlewności lutowia.
    Lutowie to będzie miało wyższą temperaturę topnienia w porównaniu z lutowiami cynowo-ołowiowymi a ponadto szerszy zakres temperatur w którym pozostaje w stanie półpłynnym.
    Jeśli to twoje pierwsze spotkania z SMD zdecydowanie tak jak kolega wyżej polecam
    na początek lutowie cynowo-ołowiowe.
    Natomiast zaletą lutowia o takim składzie jest wyższa przewodność elektryczna w porównaniu do lutowi cynowo-ołowiowych.
    ramzes_503
    Level 10  
    Jest to pasta do lutowania SMD firmy KOKI
    orzech_u
    Level 15  
    ramzes_503 wrote:
    Witam, czy ktoś z obecnych na forum orientuje się czy pasta lutownicza o składzie 96% cyny 3% srebra 1% miedzi po stopieniu będzie pełno wartościową cyną ? Mam w zasadzie nieograniczony dostęp do takiej pasty i nie wiem czy to jest opłacalne. Dziękuję, pozdrawiam ;)

Kolego a skąd bierzesz tę pastę, bo ja nigdzie nie mogę jej dostać (chodzi o koki)
    orzech_u
    Level 15  
    Tak? Zobacz jakie stany magazynowe. Znajdź mi w Google tam gdzie maja datę przydatności dłużej niż do maja 2016.

Wujek z tme zamawia? Może to chwilowe braki towaru.

Na Allegro jest jedna czy dwie, ale daty ważności mi nie odpowiadają.
    ramzes_503
    Level 10  
    A może warto napisać i zapytać o dostępność, być może strona nie jest na bieżąco aktualizowana.

Dodano po 3 [minuty]:

Pasta firmy AMTECH też daje radę. Ona chyba jest w TME
    TvWidget
    Level 37  
    Zobacz w firmie Semicon. Pastę w strzykawkach chyba mają w sklepiku internetowym.
    Ja kupuję u nich co pewien czas pastę w opakowaniach 0.5kg. Z datą przydatności do tej pory nie było problemów.
    ramzes_503
    Level 10  
    Ile taka 0.5 kg ?
    TvWidget
    Level 37  
    Pasta S3X58_M500C kosztuje 220 zł netto.
    willyvmm
    Level 30  
    Niestety to nie jest pasta dla amatorów i nie taki jest target producenta ;(
    Pastę zamawia się w 500g słoiczkach od producenta (na europę mieszają to w Danii) lub przez dystrybutora i nie ma ona faktycznie za długiego terminu przydatności. Teoretycznie. W praktyce odpowiednio przechowywana naprawdę długo nie zmienia swoich właściwości. Przychodzi kurierem w zabezpieczonych termicznie styropianowych opakowaniach.
    W TME kupiłem zato pastę ołowiową w strzykawce i sprawdza się świetnie. Nie polecam żadnej pasty pewnego polskiego producenta.
    TvWidget
    Level 37  
    Jak pastę przechowuję w lodówce to nadaje się jeszcze do użycia 2-3 miesiące dłużej niż podaje producent.
    ramzes_503
    Level 10  
    Gdzieś słyszałem że granulat cyny wykorzystany do produkcji takich past robią chyba dwie firmy na świecie. Tylko skład chemiczny topnika to już tajemnica każdego producenta. Co do pewnej polskiej firmy to zawsze pomijam ich wyroby.

Dodano po 53 [sekundy]:

TvWidget wrote:
    Jak pastę przechowuję w lodówce to nadaje się jeszcze do użycia 2-3 miesiące dłużej niż podaje producent.

Ja też w lodówce
    willyvmm
    Level 30  
    Kilka dni temu użyłem przeterminowanej o 8 lat bezołowiowej pasty KOKI (którejś z serii ECO)
    Pasta przechowywana cały czas w lodowce, nieco tylko zgęstniała, jednak nie było problemu z sitem.
    Elementy raczej precyzyjne, pitch 0,4mm + smd 0402.

Efekt: bdb, brak zastrzeżeń (a przynajmniej ja nic nie zauważyłem.)

Wnioski pozostawiam do wyciągnięcia sobie samemu :)

Pozdrawiam.