Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
SterControl
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ubiquiti NanoBeam M5-400 i Nan -

elox 02 Gru 2015 16:58 2688 52
  • #31 02 Gru 2015 16:58
    m.jastrzebski
    Poziom 35  

    elox napisał:
    Dziwna sprawa. Nie znalazłem włącznia nigdzie widoku siły sygnału.

    To daj screeny z kazdej zakladki.

    Patrze na nanostation (powinno byc podobnie). W zakladce MAIN, na dole mozesz kliknac w kilka rzeczy: thtougoutput, stations, interfaces .....
    Jak klikniesz w station to pokaze Ci podlaczonego klineta i sygnał.
    Tamzesz zobaczysz z jaka predkoscia jest polaczenie.

  • SterControl
  • #32 02 Gru 2015 17:13
    elox
    Poziom 3  

    Znalazłem siłę sygnału co prawda nie w formie paska a zakładki o to SS
    Ubiquiti NanoBeam M5-400 i Nan -

    Odległość nie wiem czemu waha się nawet do 700m +/-

  • SterControl
  • #33 02 Gru 2015 17:17
    m.jastrzebski
    Poziom 35  

    elox napisał:
    Znalazłem siłę sygnału co prawda nie w formie paska a zakładki o to SS
    Ubiquiti NanoBeam M5-400 i Nan -

    Odległość nie wiem czemu waha się nawet do 700m +/-


    No to masz odpowiedz na swoje problemy.
    Sygnał -90.
    Przy 8.5km, antenie zysku 25, nadajniki 23db, powinienes miec okolo -60!! Czyli masz duuuuzo za mało.

    Albo masz przeszkody miedzy antenami, albo są żle zwizowane. Wez pod uwage ze nanobeam promeniuje bardzo wąsko więc ustawienie nie musi być trywialne.

  • #34 02 Gru 2015 17:24
    elox
    Poziom 3  

    dzięki za informacje będę zaraz starał się ustawić AP jak najlepiej. Daje SS z widoku po zalogowaniu sie do AP.
    Ubiquiti NanoBeam M5-400 i Nan -

  • #35 02 Gru 2015 17:44
    m.jastrzebski
    Poziom 35  

    Sprawdz jeszcze jedna rzecz.
    W PL mocy wyproemieniowana w 5Ghz nie moze przekraczac 200mW dla 5,150-5,250GHz i 1000mW dla 5500-5700.

    Urzadzenie wie w jakim jestes kraju i ogranicza moc radia jesli antena jest o bardzo duzym zysku. Mam sobie 2 nanostation, jedno bardzo stare drugie nowe. W nowym antena ma 8dbi wiec moge moc radia ustawic na malsymalnie 8db, choc teoretycznie radio moze nadawac do 20db. W starym nanostation nie mam opcji wybory anteny i tam moge podkrecic moc do 20 bez problemu, co od razu widac w poziomie sygnału.

    Ale jesli masz antene 25dbi, to urzadzenie baaaardzo solidnie Ci ograniczyło moc nadawania radia, zeby sumarycznie nie wyszedl ponad wspomniane 200mW (bo jestes na niskim zakresie czestotliwosci 5Ghz).

    Wiec, zmien kanal na wyzszy, ten powyzej 5500. Tam dozwolona moc wypromieniowana jest ciut wieksza. Sygnał powinien sie polepszyc.

    Kolejna rzecz, to gdybys przekonał urzadzenie ze nie ma podlaczonej anteny o zysku 25dbi tylko jakas malutka, to samo radio zaczełoby nadawac z wieksza moca. Przepisy bys przekroczył, ale wtedy byś sie zblizył do wspomnianych -60 mocy sygnału.... Ale jak obejsc ta antne to nie mnie pytaj tylko wyguglaj.

  • #37 02 Gru 2015 20:06
    smario11
    Poziom 31  

    Podaj jaka moc masz ustawiona. Cala zakładkę main wklej i to jednej i drugiej strony.

    Zakładając ze moc się ustawiła na 2dBm to przy tym uzysku anten i kanale 5500mhz przy kanale szerokości 40Mhz powinieneś mieć sygnał miedzy -74 a -76.
    Oczywiście jak moc ustawisz na maxa czyli 25dBi to powinieneś mieć sygnał w granicy -51 a -53.

    Szumu dużego nie masz z tego co widać wiec jak anteny zwizujesz i ustawi się odpowiedni kanał i moc to 80Mbit jest całkiem realne.

    Jeszcze jest inna opcja ze nie masz widoczności anten i walisz po krzakach. Krzywizna ziemi na tej odległości to około 1,2m wiec nie dużo. Jedynie co Cie może blokować to właśnie brak widoczności

  • #38 02 Gru 2015 22:38
    elox
    Poziom 3  

    smario11 napisał:
    Podaj jaka moc masz ustawiona. Cala zakładkę main wklej i to jednej i drugiej strony.

    Zakładając ze moc się ustawiła na 2dBm to przy tym uzysku anten i kanale 5500mhz przy kanale szerokości 40Mhz powinieneś mieć sygnał miedzy -74 a -76.
    Oczywiście jak moc ustawisz na maxa czyli 25dBi to powinieneś mieć sygnał w granicy -51 a -53.

    Szumu dużego nie masz z tego co widać wiec jak anteny zwizujesz i ustawi się odpowiedni kanał i moc to 80Mbit jest całkiem realne.

    Jeszcze jest inna opcja ze nie masz widoczności anten i walisz po krzakach. Krzywizna ziemi na tej odległości to około 1,2m wiec nie dużo. Jedynie co Cie może blokować to właśnie brak widoczności

    Po zmianie Pasma na 5620 MHz zyskałem przyrost o 1,5 MBita więcej. W tej chwili przepustowość jest 4.5 -5 Mbit.
    W sobotę AP zamontuje o 2 metry jeszcze wyżej i będę z lapkiem sprawdzał sygnał na bieżąco, myślę że to załatwi sprawę.

    SS z AP i Clienta
    Ubiquiti NanoBeam M5-400 i Nan - Ubiquiti NanoBeam M5-400 i Nan -

    Dziękuje Wszystkim Za Taką Dużą Pomoc.

  • #39 02 Gru 2015 23:05
    smario11
    Poziom 31  

    Musisz dobrze ustawić anteny. Teraz jak patrze po tych screenach to uznam ze masz wybitnie duza prędkość :D aż dziw bierze ze się zalinkowało ale to tylko dlatego ze szumów nie masz.

    Zmniejsz kanał na 20Mhz to prędkość Ci wzrośnie i sygnał się poprawi o jakieś 3-4dBm

  • #40 03 Gru 2015 13:43
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    elox napisał:
    AP jest zamontowany 15m nad ziemia. A client 7m od ziemi. Niby się widzą ale po sygnale i osiągach tego nie widać.

    Pierwsza wysokość, to jakieś 3/4 piętro, ale druga, to ledwo pierwsze piętro będzie.
    Anteny powinny być na tej samej wysokości.
    elox napisał:
    8.5 km

    elox napisał:
    Otwarty teren.

    Coś nie mogę w to uwierzyć, by teren był absolutnie pusty i czysty.

  • #41 03 Gru 2015 14:40
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    KOCUREK1970 napisał:
    Anteny powinny być na tej samej wysokości.

    ehhh.. no bez przesady, wystarczy aby ogórek fresenla był niezakłócony, nie musi być poziomy, na ukos ogórek też może być IMO.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Fresnel_zone

  • #42 03 Gru 2015 15:22
    m.jastrzebski
    Poziom 35  

    KOCUREK1970 napisał:

    Anteny powinny być na tej samej wysokości.
    Gdzies tu sie kiedys pojawił jakis operator WiFi z beskidów czy czegos takiego pagorkowatego. Co to miał antene na wysokiej górze, wiec wszyscy dookola go mogli widziec bez problemów. Myslisz ze kazde CPE stało na maszcie 200m wysokim :P

  • #43 03 Gru 2015 18:03
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    @bogiebog
    @m.jastrzebski
    Tu wysokości nie są 200 m, ale może właśnie przez to strefa Fresnela nie jest zachowana z powodu aż takiej różnicy, a jak wygląda teren faktycznie nic nie wiemy - coś jest na przeszkodzie - tylko pytanie, czy ma to naturę techniczną, geostacjonarną, czy jaką?.

  • #44 03 Gru 2015 22:13
    smario11
    Poziom 31  

    Jak wspominalem krzywizna ziemi to 1,2m. Teraz jesli link przez las to srednio 20m sie dodaje.
    Tutaj mamy przypadek ze albo cos zaslania ewidentnie i to nie jest pojedyncze drzewko albo zle zwizowane anteny.
    Jesli ktos nie ma doswiadczenia w wizowaniu to stawiam na bledne wizowanie.
    Wiazk nie jest tak waska jak w radioliniach ale jednak trzeba sie wstrzelic na 8km a to na oko przy tej odleglosci srednio wyglada

  • #46 01 Maj 2016 17:27
    elox
    Poziom 3  

    Witam

    Wiec tak. Moja sieć się rozrasta. Pojawił się nowy problem. Muszę zamontować Ubiquiti NanoBeam M5-400 w miejscu gdzie niema prądu. W jakim zakresie napięć pracuje Ubiquiti NanoBeam M5-400?
    Coś mi się biło o uszy że od 12v do 24v. Jest to dla mnie istotna informacja bo prąd będzie pochodził z paneli słonecznych. Chce ominąć przetwornice na 230v ze względu na straty prądowe.

  • #47 01 Maj 2016 18:59
    tomiok
    Poziom 33  

    Ubiquiti NanoBeam M5-400 jest zasilany wg specyfikacji: 24V, 0.5A GigE PoE.

  • #48 02 Maj 2016 07:58
    Szczota6
    Poziom 16  

    Z paneli słonecznych nie zasilisz. Taniej wyjdzie zrobić przyłącze prądu w Tauronie.

  • #49 02 Maj 2016 18:07
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    elox napisał:
    Jest to dla mnie istotna informacja bo prąd będzie pochodził z paneli słonecznych

    Szczota6 napisał:
    Z paneli słonecznych nie zasilisz.

    Też uważam, że to mało realne.

    Lepiej będzie zastosować zasilanie PoE - ale zasilacz dobrać taki, by po wszelkich stratach wynikających z odległości przy Nano było 24 V - czyli powiedzmy zasilacz 30/40 V (to już organoleptycznie trzeba by dobrać).

  • #50 02 Maj 2016 21:33
    tomiok
    Poziom 33  

    Znacznie lepiej w takich wypadkach (na początku) podnieść napięcie przetwornicą typu Step-Up do 48V, a następnie na końcu obniżyć za pomocą przetwornicy Step-Down do 24V.
    Mamy w ten sposób zapewnione stabilne 24V, bez zastanawiania się jaki będzie spadek.

  • #51 02 Maj 2016 23:49
    Szczota6
    Poziom 16  

    Dobra skrętka to k na 100m poleci z PoE. Testowane na oryginalnym zasilaczu.
    Te urządzenia stabilnie działaja jeszcze przy 9v więc tolerancja jest spora

  • #52 03 Maj 2016 00:33
    tomiok
    Poziom 33  

    @Szczota6 - Ale na którym modelu sprawdzałeś?
    Są różne modele zasilane różnymi napięciami po PoE (pomimo że oryginalna specyfikacja PoE zakłada 48V).

  • #53 03 Maj 2016 12:06
    Szczota6
    Poziom 16  

    Rocket M5.
    Wersje Ti i teraz nowe AC z droższych wersji są na 48v co nie zmienia faktu że 24v też lata na dużych odległościach ale dobry kabel to podstawa. Raz dostałem jakiś dzieny kabel prawie za free na testy. Tam już przy 15m był problem.
    U mnie to dzialalo na kablu UBNT level 1.
    Nanostacje podobno nawet na 5v wstają i działają.

    Solarnie nie da sie bo za mało dni słonecznych mamy i trzeba wiatrak montować. Przy dużych wiatrach turbina jest wyłączana żeby łopatek nie uszkodzić a do chamowania jest jakaś cześć energii wykorzystywana.
    Co rok do wymiany akumulator.
    System fotovoltaniczny był na 200w a i tak była bieda utrzymać dwa nanobridge i kamerke IP.
    Nie dość że sam hybrydowy tani nie jest to co rok wymiana aku a dopiero przy 40ah działało.
    Niestety u nas pogoda jest taka że jak przyjdzie słoneczny dzień to jest wrecz lampa a pozniej 3-4 dni pochmurna i leci z aku. Z wiatrami podobnie wieje słabo albo dowali wichure