Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pioneer SC- 989 - i Yamaha RX-360

laczers 24 Nov 2015 13:29 1008 4
phoenixcontact
    laczers
    Level 10  
    Witam

Mam taki zestaw od 2 dni

Kolumny grają bardzo ładnie , problem z yamaha - ojciec ma nowy tv i nie ma wyjścia analogowego , wiec przez maly jack pusilem sygnał i gra , problem w tym ze jak w gniazdo sluchawkowe wkładam to odcina dzwiek w tv .

Mogę go u sprzedawcy wymienić na cos innego do soboty proszę o rady

Facet ma

- Yamaha rx - v493
    - Yamaha rx -v350
    - Harman Kardon AVR4500
    - Pioneer VSX-D510
    - Pioneer VSX-505RDS
    - Yamaha RS-300 + DVD Yahama

Co wybrać z tej listy ?, kolumny maja 6 om , Sprzet będzie używany do odsłuchu tv 75% , 25% radio bez kina domowego.
  • phoenixcontact
  • Helpful post
    k52
    Level 32  
    Jak gra dobrze, lepiej i taniej kupić DAC ( konwerter cyfrowo analogowy) z optyka w tv na rca , koszt 60-110zł. Nie odcina dźwięku na tv, więc sprzęt audio włączy jak będzie chciał.
    Jak ojciec gra na dwu kolumnach po co mu komplikować obsługę amplitunerem kinowym.
  • phoenixcontact
    laczers
    Level 10  
    Oki , tez tak pomyslalem bo jak odsłuchiwałm Na Harmanie i nie było pilota i sprzedawca motał w ogłoszeniach to ojcec miał lęk w oczach.:) w sume nie ma się co dziwić (65 lat).

co do DAC to coś takiego ?

http://allegro.pl/konwerter-dac-toslink-spfid-coaxial-cinch-rca-kd4-i4848283241.html ?

Ale jeden z amplitunerów R-S300 (stereo) jest nowszy ma z 2 lata z dvd za 500 pln z pilotami za tą yamahę dałem 160 pln i nie ma wyjścia na subfower.

Pytanie czy jest sens wymienić rx-360 na tą nowszą yamahe ? Czy to tylko ładne wygląda , byłem w media i stał na półce za 1100 pln sam amplituner bez dvd.

Na kino domowe już nie patrzę

Dodano po 2 [godziny] 40 [minuty]:

A nie lepiej zamiast tego DAC jakiś dobry kabel EURO - chinch ? tak teraz patrze w specyfikację ze ten tv ma euro . czy będzie roznica jak kupię DAC made in china to może się okazać ze na tej konwesji więcej mi utnie niż jakbym puscil poporostu z euro?
    k52
    Level 32  
    Do średniej wielkości kolumn taka Yamaha RS300 da radę, zresztą słuchałem tej 300 z kolumnami Magnat quantum 675 i dawało radę, a cenę masz atrakcyjną.
    Tata miałby tez radyjko i prostą obsługę.
    No ale możesz zostać jak pasuje przy tym co jest, jak działa.
    laczers wrote:

co do DAC to coś takiego ?

http://allegro.pl/konwerter-dac-toslink-spfid-coaxial-cinch-rca-kd4-i4848283241.html ?

A nie lepiej zamiast tego DAC jakiś dobry kabel EURO - chinch ? tak teraz patrze w specyfikację ze ten tv ma euro . czy będzie roznica jak kupię DAC made in china to może się okazać ze na tej konwesji więcej mi utnie niż jakbym puscil poporostu z euro?

DAC powinien mieć wejście czyli IN optical lub dodatkowo coaxial, a wyjście OUT 2 chinch/rca
    To że tv ma euro, nie znaczy że wypuszcza sygnał, bo to jest raczej wejście IN dla np. starego magnetowidu.
    Co do jakości to w porównaniu z wyjściem słuchawkowym ( dodatkowo niewygodnym bo odcina na stałe głośnika tv) nawet taki DAC to i tak dźwięk dwie klasy wyżej.
    Większość daców robią w chinach, owszem taki za 350zł, czy 2000zł będzie lepszy , piękniejszy i większy i będzie obrabiać pliki np. 32 bit /192kHz, ale i tak takich w tv nie ma ;), więc lepszy to jak byś miał, czy kupował muzykę w wysokiej rozdzielczości .
    laczers
    Level 10  
    No właśnie kupiłem kabel scart i 6 chinch mając nadzieję ze wydobędę sygnał audio a tu lipa.

Okazało się ze od 2010 Samsung tylko cygnał cyfrowy wypuszcza.
    Amplituner oddany , DAC zamówiony , zmieniam bo ten rs301 ma wyjście na aktywny subfofer a jak pod ten stary podpiołem (pod zwykłe wyjście) to szału nie było.