Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

MembershipUser - Proszę o sprawdzenie kawałka kodu

byczynho 24 Lis 2015 18:00 786 12
  • #1 24 Lis 2015 18:00
    byczynho
    Poziom 19  

    Witam.

    Czy ktoś może mi poprawić ten kawałek kodu?

    Kod: csharp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Dodając ucznia do bazy danych chce z automatu robić dla niego konto o loginie składającego się z numeru PESEL oraz losowo wygenerowanym haśle.
    Bez tego losowego hasła wszystko działa, z tym hasłem nie :/

    0 12
  • #2 24 Lis 2015 21:25
    ziomal_87
    Poziom 18  

    czym jest zmienna password? chodzi mi o linijkę :

    Kod: csharp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #3 24 Lis 2015 21:38
    byczynho
    Poziom 19  

    tym?
    string password = Membership.GeneratePassword(12, 1);

    0
  • #4 24 Lis 2015 23:06
    -psiak-
    Poziom 32  

    byczynho napisał:
    tym?
    string password = Membership.GeneratePassword(12, 1);

    Nie, to jest lokalna zmienna w metodzie Page_Load()

    0
  • #5 24 Lis 2015 23:32
    byczynho
    Poziom 19  

    A ja jaj... Powiem tak, robię pewien projekt a przy okazji dopiero się uczę. Wynajduje pewne rzeczy w internecie i staram się to implementować do mojego projektu.
    Jak ustawić tą zmienną?
    Wdzięczny bym był gdyby mi ktoś polecił jakiś tutorial, książkę bądź coś innego gdzie mógłbym zaczerpnąć podstawy C#.

    0
  • #7 24 Lis 2015 23:54
    byczynho
    Poziom 19  

    No dzięki, fajnie.
    Czyli nikt mi nie pomoże tak?

    0
  • #8 25 Lis 2015 01:35
    -psiak-
    Poziom 32  

    Mogę ci pomóc z tym akurat problemem:

    Kod: csharp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    ale to nic nie pomoże, ponieważ za chwile będzie kolejny. Którego już w trzech wierszach nie opiszesz. Przeczytaj może byle jaki kurs.

    0
  • #9 25 Lis 2015 10:29
    kinggustav
    Poziom 19  

    A skąd pomysł użycia peselu jako login? To z kilku względów zły pomysł w realnym systemie. Jako zadanie może być oczywiście.

    1
  • #10 25 Lis 2015 12:14
    byczynho
    Poziom 19  

    -psiak- napisał:
    Jeżeli na serio zamierzasz nauczyć się programować to zacznij od nauki obsługi google: http://bfy.tw/2xT7


    Jeśli o to chodzi... zapytałem o jakiś dobry i sprawdzony.
    Wiem, że w google można znaleźć wszystko ale czytanie niektórych poradników albo kursów mija się z celem.
    Przestudiowałem ostatnio "ASP.NET 4 z wykorzystaniem C# i VB. Zaawansowane programowanie" i można powiedzieć, że dużo więcej czasu straciłem niż wiedzy zyskałem.
    Dlatego właśnie zapytałem, abyście polecili mi coś sprawdzonego i wartego uwagi.

    0
  • #11 25 Lis 2015 12:44
    -psiak-
    Poziom 32  

    Tobie brakuje nie zaawansowanej wiedzy zaś podstaw z podstaw.
    Zacznij z byle jakiego najkrótszego kursu.

    Czy widziałeś w sklepach półki z kawą? Zastanów się czemu tam ne stoi jeden jedyny "dobry i sprawdzony" rodzaj.
    Właśnie z tego samego powodu, jak ktoś cie poda "jakiś dobry i sprawdzony" kurs, to już wiesz gdzie go (tego podającego) odesłać.

    0
  • #12 14 Gru 2015 22:44
    byczynho
    Poziom 19  

    Tym razem mam takie coś:

    Kod: csharp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Dlaczego if tutaj nie działa?

    0
  • Pomocny post
    #13 14 Gru 2015 22:49
    -psiak-
    Poziom 32  

    Kod: csharp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0