Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Megane I 98r. 1.6 - Kodowanie centralnego zamka bez immo

brazy123 25 Nov 2015 09:22 7923 9
    brazy123
    Level 8  
    Witam...
    Problem (jak w temacie) dotyczy generalnie centralnego zamka w Renault Megane I z 98r. Wiem że jest od groma tematów ale przeglądam już 3 dni te tematy i nie mogę znaleźć rozwiązania.
    Może zacznę od początku. nie działał nawiew. samochód poszedł do mechanika. Mechanik coś tam podział i nawiew zaczął chodzić ale słabo. Po przejechaniu 20km. strzeliła nagrzewnica i zalało cały samochód. (dzisiaj domyślam się że pewnie nie odpowietrzyli układu chłodzenia, zrobiło się ciśnienie i strzeliło) Z powrotem wrócił do mechanika. nagrzewnice wymienił, nawiew zrobił ale nie mógł odpalić auta więc na swój koszt wyciął immobilizer (ponoć zapłacił 300zł). I cały problem polega na tym że nie działa centralny zamek.
    Pytanie:
    Czy mogę zakodować kluczyk ponownie bez immobilizera (bo wpisywanie kodów nic nie pomaga) czy muszę kupić nowy sterownik i piloty i zmontować wszystko od nowa?
    stachu_22
    Level 17  
    Z tego co pamiętam to w megane I centralny zamek i immo są razem na podczerwień więc jak wywalił immo to wywalił też centralny. Myślę, że możesz wsadzić coś z powrotem tylko pytanie czy będzie działać? Nie wiadomo co było uszkodzone..
    brazy123
    Level 8  
    czyli mam rozumieć, że oryginalnego kluczyka na podczerwień już nie zakoduje? generalnie centralny zamek z przycisku w samochodzie działa... nie działa tylko z pilota...
    stachu_22
    Level 17  
    Musisz podpytać gościa co dokładnie zrobił "wywalając" immo. A swoją drogą z tymi 300 zł to chyba lekka przesada, takie rzeczy to 100-150 zł maks w takich starszych samochodach.

Spróbuj zaprogramować kluczy tak jak robi się to po dłuższej wymianie baterii. Może tutaj będzie jakieś info:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic728428.html
    brazy123
    Level 8  
    czytałem ten temat wczoraj i próbowałem tego sposobu... ale też się nie sprawdził...
    generalnie po wykonaniu całej procedury z kodem po naciśnięciu przycisku centralnego zamka nic się nie dzieje (a powinno się zamknąć i otworzyć według tego tematu).
    nawracająca zgaga
    Level 20  
    stachu_22 wrote:
    takie rzeczy to 100-150 zł maks w takich starszych samochodach.
    l

Pewnie, albo za darmo!
    Za 150 to nawet by mi się nie chciało brać gumiaka na stół, kroić, wyciągać flesza...
    Jak nie masz pojęcia jak się to robi to nie dyktuj cen.
    stachu_22
    Level 17  
    Wykonałem kilka telefonów do ludzi, którzy się tym zajmują i ogłaszają na OLX, allegro. Ceny w zależności od sterownika, za sterownik z 8V ludzie wołają 100-150 zł, za 16V - 150 do 250 zł. Autor tematu nie napisał jaki ma silnik ale 98 rok to chyba jeszcze ośmiozaworowy. W większości wypadków wystarczy wysłać sterownik, który po paru dniach wraca przerobiony.
    Skoro ty masz takie wysokie ceny to nie znaczy, że każdy ma takie mieć.
    brazy123
    Level 8  
    8V... zgadza się... czyli rozumiem że wystarczy że wymontuje sterownik dam go komuś kto się zna na tym i mi go przerobi tak że będzie działał oryginalny kluczyk bez immo...
  • Helpful post
    stachu_22
    Level 17  
    Tak, pytałem nawet specjalnie o to czy po takim zabiegu będzie działał nadal centralny z pilota na podczerwień. Usłyszałem, że tak. Tylko u ciebie teraz nie wiadomo co jest namieszane, jak już wspomniałem musisz dopytać fachowca co to robił ;)
    brazy123
    Level 8  
    ok... temat rozwiązany... nowy sterownik i dwa nowe piloty... zamykam temat