logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

excel - naliczanie nadgodzin i ujmowanie w jednej komórce

raffic 25 Lis 2015 14:13 1185 7
REKLAMA
  • #1 15183741
    raffic
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam próbuję rozgryźć regułę żeby w jednej komórce naliczała i nadgodziny a zarazem w tej samej odejmowała jeśli będzie mniej niż 8 godzin. komórki E6, E7, E8, E9.
    Pomoże ktoś rozwiązać mi ten problem ? z góry dziękuję.
    Załączniki:
    • Karty_Pracy_-_Budowa.xls (11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15183986
    -psiak-
    Poziom 32  
    Ocena: 107
    Przepracowane też podmieniłem.
    Załączniki:
    • Karty_Pracy_-_Budowa_-_2.xls (10 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 15184019
    raffic
    Poziom 11  
    Dzięki oto mi chodziło tylko zamiast zera wpisałem -5

=MAKS(-5;ZAOKR((D9-C9)*24;0)-$B$3)

i jest tak jak chciałem z góry dzięki mam nadzieję że się nie wysypie przy zmianach godzin od do :)

no niestety jak nic nie wpiszę w komórki to wyskakuje mi -5 :(
    Załączniki:
    • Karty_Pracy_-_Budowa.xls (11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 15186294
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 479
    Jeśli praca jest w obrębie jednej doby, to można dodać warunek:
    Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Na końcu tekst pusty lub zero, jak wygodniej.
    Jeśli może być praca na nocnej zmianie, np. od 22 do 6, to te formuły trzeba rozbudować, ewentualnie czas wprowadzać z datą.
  • REKLAMA
  • #5 15187049
    raffic
    Poziom 11  
    niestety ta funkcja nie działa
    =JEŻELI(D6-C6>0;MAX(-5;ZAOKR((D6-C6)*24;0)-$B$3);"")

dla lepszego ogarnięcia wpisałem kilka podpowiedzi w arkusze bardzo bym prosił kolegów o przeanalizowanie i w komórkach zmiany niestety w moim przypadku po wpisaniu tej funkcji

nie zadziałała.
    Załączniki:
    • Karty_Pracy_-_Budowa.xls (13.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 15187108
    -psiak-
    Poziom 32  
    Ocena: 107
    Tamto co podałem działało, jedynie zaokrąglało do całej godziny, skąd ty wytrzasnąłeś te -5 i po kiego - nie mam zielonego pojęcia.
    W załączniku masz w zaokrągleniu do minut.
    Załączniki:
    • Karty_Pracy_-_Budowa-3.xls (20.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #7 15188858
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 479
    Cytat:
    niestety ta funkcja nie działa

Ale co nie działa? Zaokrąglenie? Ja w zaokrąglaniu nic nie zmieniałem, zostawiłem tak jak było. Przecież ja nie wiem jak to ma być zaokrąglane, a to jest sprawą użytkownika wzoru.
    Załączniki:
    • Karty_Pracy_-_Budowa__1_.xls (27.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 15189557
    raffic
    Poziom 11  
    Maciej Gonet - i o to chodziło dzięki śliczne właśnie takiej reguły szukałem podziękowałem punkty poleciały w twoją stronę

co do odpowiedzi po co mi -5 np. przy naliczaniu nadgodzin a potem oddawaniu oraz niepełnych godzin pracy w miesiącu jeśli ktoś pracuje 10 a potem 7 godzin i jest wahadło godzinowe ciężko nad tym zapanować ułatwi to pracę w ewidencji czasu pracy moich pracowników.

jeszcze raz dziękuje za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał formuły w Excelu, która jednocześnie naliczałaby nadgodziny i odejmowała godziny, gdy ich liczba była mniejsza niż 8. W odpowiedziach zaproponowano różne formuły, w tym wykorzystanie funkcji JEŻELI oraz MAKS, jednak pojawiły się problemy z działaniem formuł, szczególnie w kontekście nocnych zmian. Użytkownik ostatecznie znalazł rozwiązanie, które spełniało jego wymagania, a także wyjaśnił, dlaczego potrzebował wartości -5 w obliczeniach, co miało ułatwić ewidencję czasu pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA