Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Daewoo Lanos 1.5 8V benz/gaz - Dziwny problem z ogrzewaniem

25 Nov 2015 15:37 2199 9
  • Level 6  
    Witam.
    Problem polega w tym że lanos nagle zaczął słabo grzać. Próbowałem chyba wszystkiego i nic nie pomaga :/

    - Nagrzewnica wymieniona 3 lata temu
    - termostat i pompa wymieniona 30 tys temu
    - linki sterujące sprawne
    - parownik podłączony równolegle (próbowałem ścisnąć przewód który ogrzewa parownik i bez zmian)
    - układ odpowietrzony
    - przewody prowadzące do nagrzewnicy jeden gorący drugi trochę mniej

    Autko nagrzewa się po przejechaniu ok 4-5 km do środkowej kreski.
    Dodam że na postoju lekko grzeje(po przełączeniu na obieg tylko w środku ale parują szyby ) a podczas jazdy prawie nic.
  • Level 36  
    To sprawdzenia linki przy pokrętłach i przy przegrodzie ciepłe-zimne.
  • Level 6  
    Linki działają poprawnie nawet ściągałem i ręcznie otwierałem i zamykałem przegrodę
  • Level 26  
    Może coś dostało się do nagrzewnicy i uniemożliwia przepływ cieczy.
  • Level 6  
    jakby coś się dostało do nagrzewnicy i blokowało przepływ to by był tylko jeden przewód ciepły.
    dodam że chyba jest wydmuchana uszczelka pod głowica bo silnik jest zalany olejem i go ubywa
  • Level 17  
    nagrzewnica może być zapchana w 90% i nie będzie ogrzewania, a przewody będą oba ciepłe bo to nie jest wężownica, a co do wydmuchanej uszczelki, hmm trzeba sprawdzić czy nie puchną przewody podczas pracy silnika sam wyciek oleju nie oznacza wydmuchanej uszczelki i zapowietrzania układu chłodzenia. Płynu chłodniczego ubywa?
  • Level 6  
    Płynu nie ubywa. Caly czas jest miedzy max a min
  • Level 17  
    w takim razie uszczelkę zostaw w spokoju, zajmij się nagrzewnicą. W moim przypadku było podobnie inne auto ale objaw ten sam, nie pomagało płukanie zalewanie i gotowanie roztworami. Pomogło dopiero mechaniczne czyszczenie każdego kanału nagrzewnicy z osobna, tu jest mały problem bo jest sporo zabawy przy tym, a ponowne złożenie nie gwarantuje szczelności także pomyślałbym o nowej, trochę to dziwne że w tak krótkim czasie zamuliła się ale jest to możliwe
  • Level 6  
    Odkręciłem plastiki którymi jest obudowana nagrzewnica. Nagrzewnica jest cała gorąca :) A dalej słabo grzeje :)
    Gdy odkręcałem śrubki autko było odpalone prze jakieś 30 min żeby sprawdzić czy nagrzewnica cała grzeje. po 30 min wskaźnik temperatury znajdował się tak:
  • Level 22  
    krzysiek45k wrote:
    Witam.
    Problem polega w tym że lanos nagle zaczął słabo grzać. Próbowałem chyba wszystkiego i nic nie pomaga :/

    - Nagrzewnica wymieniona 3 lata temu

    Sam kilkukrotnie z czystej ciekawości rozbierałem dużo "młodsze"nagrzewnie zastanawiając się czym to jest od środka sklejane(polskie nazwy:klej/silikon,a oryginalne chińskie nazwy to trzeba by się spytać producenta owej nagrzewnicy :D ) że to coś potrafi kilkukrotnie zwiększyć swoją objętość pod wpływem gorącej wody i skutecznie pozatykać drobniutkie kanaliki,a jeszcze jak ktoś kiedyś dosypywał jakichś tam uszczelniaczy w między czasie to nagrzewnica już jest uszczelniona na cacy :D

    Jeśli chodzi o termostat to padają jak muchy,ale to łatwo zdiagnozować bez wyciągania go.

    Parownik:czasem tak ulegają drobnemu uszkodzeniu membrany powodując że gaz LPG w małych ilościach dostaje się do układu chłodzenia i w okolice pompy wodnej,powoduje chwilowe zapowietrzanie układu.Niekiedy na próbę omijałem parownik kawałkiem rurki by się o tym przekonać.

    I najważniejsze,zanim powiem że to wina zapchanej nagrzewnicy:Test który przeprowadziłeś dotykając nagrzewniczki ręką ZUPEŁNIE NIC NIE WNOSI,ona nawet gdy będzie w 80% zatkana to pod ręką będzie niby gorąca,ale wystarczy lekki podmuch wentylatora i po chwili staje się zimna-praw fizyki nie oszukasz-to nie nagrzewniczka ma jaką tam "energię ciepła" tylko ilość i temperatura wody jaka przez nią przepływa.