Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SHARAN 1.9TDI 130 KM PD - Czarny szlam i opiłki w baku, oraz czarny ON

tata1 25 Nov 2015 18:16 2943 8
Optex
    tata1
    Level 20  
    Witam
    Alhambra (Sharan) 1.9TDI 130KM PD silnik ASZ. Auto jeździ normalnie.
    Zabrałem się dziś do przeglądnięcia pływaka w baku bo czasami się wskazówka od paliwa zacina.
    A tu ciekawy wygląd baku w środku - czarny szlam na ściankach baku, pływaku i pompie paliwa, czarny matowy ON , oraz dużo mikro opiłków w baku. Co to może być?
    Tandem pompka się łuszczy i daje olej? Czy oprócz pompki jeszcze coś może dawać opiłki?
    Chyba to częsta przypadłość bo na Allegro używane pompki do baku (z pływakiem) są często z czarnymi osadami w zakamarkach plastiku.
    Pewnie wymiana tandem pompki, ale jak i czym umyć bak i przewody.
  • Optex
    Jarzabek666
    Level 38  
    Często tak się dzieje jak ktoś lał ON z przemytu.

tata1 wrote:
    Czy oprócz pompki jeszcze coś może dawać opiłki?

Gdyby to było przez pompe tandem to opiłki zatrzymały by się na listwie zasilającej pompo-wtryski.
  • Optex
    tata1
    Level 20  
    A te opiłki to pada tandem pompka i daje olej do paliwa?
    Co mam robić? Czyścić, wymieniać, co?
    Jarzabek666
    Level 38  
    No może zależy gdzie tankowane, ale przechodziłem to w Passat B6 ale tam było wiadomo ze lane z karnistów lewe (oszczędnościowe) czarna ropa czarny osad i galaretowate aż zatkało filtr siatkowy.
    Bo w innym jak grzebałem i było tankowane z Orlen/shell to czyściutko.

tata1 wrote:
    Co mam robić? Czyścić, wymieniać, co?

Wypłukać wyczyścić i jeździć dalej a za pół roku zajrzeć.
    kwok
    Level 39  
    Jarzabek666 wrote:
    czarny osad i galaretowate aż zatkało filtr siatkowy

A to już jest biomasa czyli mikroby, drożdże i cała masa innych bakterii i drobnoustrojów żyjących w ON. Ten problem się pojawił od kiedy do ON dodali składniki BIO. Raz "zarażony" zbiornik ciężko wyleczyć. Są specjalne środki żeby paskudztwo wytruć ale proces trwa kilka miesięcy.
  • Helpful post
    grzegorzbuczylo
    Level 20  
    Można jeszcze wymienić uszczelnienia na pompowtryskach. Tamtędy też może dostawać się olej do paliwa.
    Jarzabek666
    Level 38  
    Raczej nie listwa powrotna paliwa ma większe ciśnienie niż komora głowicy uszkodzenie uszczelniacza skutkowało by dostawania ON do oleju.
    tata1 wrote:
    A te opiłki to pada tandem pompka i daje olej do paliwa?

Gdyby opiłki pochodziły z pompy tandem zatrzymały by się na listwie zasilającej pompo wtryski a możliwe ze i zatkały by wlot paliwa do nich (micro dziurki). Co do oleju w niej jest to możliwe.
    tata1
    Level 20  
    Bak wyczyszczony z osadu, układ wypłukany (ciekawe na jak długo).
    Opiłków nie było - fałszywy alarm. Bak ma w środku mikroporowatą strukturę (nie jest idealnie gładki) i to w połączeniu z ON świeciło jak opiłki po włożeniu lampy do baku.
    Pompa tandem też wymieniona z LUK na Bosch. Tamta działała, ale na tej Bosch hamulec lżej się naciska (w starej był olej w króćcu podciśnieniowym. Pewnie też dawała olej do ON).
    Po odpowietrzeniu ( i w kolejne dni) nawet żwawiej odpala teraz.
    Uszczelnienia na pompkach też wymienione jak ktoś sugerował.