Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Geforce GTX 780 - Przestaje współpracować pod obciążeniem w środowisku 3D

Nakano 25 Lis 2015 18:32 1035 14
  • #1 25 Lis 2015 18:32
    Nakano
    Poziom 8  

    Witam,
    Posiadam kartę GTX 780 która podczas maksymalnego obciążenia przestaje działać (czarny ekran i trzeba resetować komputer). Wygląd na to że karta ma problem z podbiciem napięcia, max co ustawia to 1.03v, a powinno być ~1.18v i pod dużym obciążeniem przestaje działać. W środowisku 2D pracuje stabilnie, podczas renderingu w programie Sony Vegas i kodowaniu przy użyciu GPU (CUDA) też nic się nie dzieje dopiero w środowisku 3D. Dołączam link do filmiku na youtubie przedstawiający jej zachowanie.

    https://www.youtube.com/watch?v=m4EoK4cdkoI

    Kontaktowałem się z trzema serwisami oferującymi naprawy kart graficznych i jeden odpisał że już tego nie robią, jeden nawet nie odpisał a trzeci napisał to
    "Wszystko wskazuje na problem z samym układem graficznym. Oczywiści możemy podjąć się naprawy, tzn. wykonać reballing układu. Koszt naprawy to 100 zł brutto, z gwarancją na okres 3-ech miesięcy. Niestety muszę poinformować, że przy uszkodzonym układzie, po reballingu objawy mogą się zmienić i grafika może w ogóle nie dawać obrazu."

    I teraz pytanie: czy reballing może coś pomóc, czy to faktycznie uszkodzenie chipu? Proszę o waszą opinię i radę!

    ps. to nie wina zasilacza czy innego komponentu mojego komputera, karta była sprawdzana w innej maszynie i zachowywała się podobnie!

    0 14
  • #2 25 Lis 2015 19:31
    KiokX
    Poziom 14  

    Najlepiej jakbyś w okolicy zaniósł do jakieś dobrego serwisu na zdiagnozowanie usterki bo
    sam w warunkach domowych nic nie zdziałasz jak mówisz ze karta pod obciążeniem nie działa poprawnie to może być to wina układu graficznego dokładniej to lutów.
    jaki okres czasu juz używasz karty ?

    0
  • #3 25 Lis 2015 20:22
    sosarek

    Poziom 43  

    Pełna konfiguracja komputera z uwzględnieniem marki i modelu zasilacza?

    0
  • #4 25 Lis 2015 20:42
    Nakano
    Poziom 8  

    Kartę mam od znajomego któremu padła już jakiś czas temu nie wiem ile ma karta.

    OCZ StealthXStream OCZ500SXS 500W
    Intel i3
    Gigabate h67m-d2-b3
    Crucial Ballistix Tactical 16GB Kit (8GBx2) DDR3 1866 (PC3-14900) UDIMM
    SAMSUNG HD103SJ ATA Device 1000GB
    Seagate ST350041 8AS 500GB

    0
  • #5 25 Lis 2015 20:45
    KiokX
    Poziom 14  

    Nakano napisał:
    kartę mam od znajomego któremu padła już jakiś czas temu nie wiem ile ma karta.


    Czyli karta była już wcześniej naprawiana ?

    0
  • #6 25 Lis 2015 21:21
    Nakano
    Poziom 8  

    Nie nie była naprawiana.

    0
  • #7 25 Lis 2015 21:23
    KiokX
    Poziom 14  

    Objawy wskazują na przegrzanie i automatyczne wyłączenie się karty , możliwe że Układ BGA jest do wymiany w takim razie.

    0
  • #9 26 Lis 2015 18:36
    Nakano
    Poziom 8  

    Zrobię jak radzisz poszukam fotek tej karty i ją dokładnie obejrzę.
    Dodam że zdemontowałem chłodzenie i pasta na układzie była konsystencji plasteliny a na samym środku sucha więc dobrze był podpiekany.


    Chyba coś znalazłem na samym dole po prawej od środka czegoś tam brakuje prawda?
    Geforce GTX 780 - Przestaje współpracować pod obciążeniem w środowisku 3D

    Czy w tym miejscu od drugiej strony nie są zamocowane sekcje zasilające?

    Geforce GTX 780 - Przestaje współpracować pod obciążeniem w środowisku 3D

    Geforce GTX 780 - Przestaje współpracować pod obciążeniem w środowisku 3D

    0
  • #11 26 Lis 2015 19:16
    KiokX
    Poziom 14  

    zaznacz element na foto który podejrzewasz .

    0
  • #12 26 Lis 2015 19:22
    Nakano
    Poziom 8  

    Już zaznaczyłam. I definitywnie brakuje tak elementu nawet widać oderwaną ścieżkę od PCB.

    0
  • #13 26 Lis 2015 20:21
    przema1983
    Poziom 10  

    Jesli ewidentnie go brakuje to przylutuj, natomiast jesli chodzi o miejsce ktore zaznaczyles od strony rdzenia, tak tam jest sekcja zasilania.

    0
  • #14 26 Lis 2015 20:37
    Nakano
    Poziom 8  

    Czyli by tłumaczyło braki w Voltach.
    Zaniosę do elektronika bo sam tego nie mam szans zrobić.

    0
  • #15 05 Gru 2015 19:07
    Nakano
    Poziom 8  

    Panie i panowie karta po przylutowaniu brakujących elementów działa!!! :D Nic już nie piszczy nie wyłącza się i działa stabilnie a napięcie podbija do ~1.16 :)
    Dziękują za porady!

    0
  Szukaj w 5mln produktów