4 lata temu zbudowałem sterownik, który do dzisiaj działa bezawaryjnie. Cały czas brakowało w nim jednak wielu funkcji. Wówczas programowałem w Basicu, ale teraz programuję wyłącznie w CC (AVR-GCC).

Najważniejsze cechy tej konstrukcji to:
• obsługa ustawionej ilości rolet od 1 do 5,
• możliwość przełączenia trybu pracy na automatyczny lub ręczny,
• automatyczne podnoszenie lub opuszczanie rolet w zależności od oświetlenia fotorezystora,
• podwójny pomiar oświetlenia po 0,5 s zabezpieczający przed reakcją na błyskawicę,
• możliwość przyuczenia komend dowolnego pilota (RC5 lub RC6) do funkcji ręcznego sterowania roletami,
• możliwość sterowania przy pomocy pilota podnoszeniem i opuszczaniem każdej z rolet lub wszystkich z możliwością zatrzymania w dowolnym miejscu,
• podczas przyuczania do komend pilota sprawdzane jest użycie komend zabezpieczające przed zdublowaniem dla więcej niż jednej funkcji (próba powtórnego użycia wskazywana jest potrójnym dźwiękiem beepera),
• wyświetlanie komunikatów (z polskimi literami) na LCD w trakcie ustawiania lub wykonywania funkcji,
• kontrola czasu podnoszenia rolet (podnoszenie 18 s, opuszczanie 10 s) po przekroczeniu którego silnik rolety zostaje wyłączony i traktowany jako awaria (np. przerwa w instalacji połączenia silnika),
• ilość parametrów do ustawienia zależna jest od ustawienia ilości obsługiwanych rolet,
• możliwość ustawienia wartości ADC prądu zasilania każdego z silników rolet (przekroczenie tej wartości traktowane jest jako osiągnięcie krańca),
• możliwość sterowania np. oświetleniem pomieszczenia (w trybie automatycznym włączane po opuszczeniu wszystkich rolet lub wyłączane tuż przed podnoszeniem rolet),
• ustawianie parametrów przy pomocy impulsatora stykowego z przyciskiem,
• zapamiętanie parametrów i stanów rolet w nieulotnej pamięci EEROM co zabezpiecza przed utratą ustawionych parametrów w przypadku zaniku zasilania,
• użycie jednego zasilacza 19,5V o dużej sprawności, z którego za pomocą dwóch przetwornic otrzymywane jest napięcie 5V i napięcie zasilania silników, ustawiane za pomocą potencjometru na wartość od 5V do 16V,
• możliwość wyzerowania ustawionych w pamięci parametrów (przy wyłączonym zasilaniu nacisnąć i trzymać przycisk impulsatora, włączyć zasilanie, zwolnić przycisk),
• informowanie o konieczności ustawienia parametrów (po pierwszym uruchomieniu lub wyzerowaniu pamięci),
• modułowa budowa umożliwiająca szybkie serwisowanie (moduł przetwornic zasilacza, moduł procesora, moduł wykonawczy mostków H) oraz stosowanie modułu mostków H dostosowanych do mniejszej niż 5 ilości rolet (ja stosuję wersję z trzema mostkami dla 3 rolet),
• w mostkach H zastosowanie optronów zabezpiecza przed przypadkowym niedozwolonym stanem na wejściach.
Wykorzystałem przestrzeń programu w ATMEGA 8 praktycznie do końca (98,3%). Całość włącznie z zasilaczem od laptopa zmieściłem w obudowie o wymiarach 12x8x19,5 cm.
Więcej szczegółów znajduje się w załączniku.
Dołączam schematy, wsad hexa i bardziej szczegółowy opis.
PCB na razie nie dołączam, ponieważ jeszcze nad nimi pracuję. W prototypie, który już działa, zaprojektowałem płytki dwustronne, ale niestety musiałem zrobić kilka połączeń kynarem.
Uzupełniam o zdjęcia konstrukcji:

Poniżej są dodane projekty dwustronnych płytek modułów. Moduł mostków jest w wersji dla 3 rolet z wykorzystaniem układów SMD. Jedno połączenie trzeba niestety wykonać przewodem (oznaczone na czerwono). Ja płytki robiłem przez transfer termiczny z wydruku na drukarce laserowej.