Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nice Robus 600 uszkodzona centralka

kostom 26 Nov 2015 19:21 6567 6
  • #1
    kostom
    Level 10  
    Witam;
    jakiś czas temu (2 lata) centrala napędu przestała funkcjonować z fotokomórkami, więc je zdemontowałem i do tej pory wszystko było OK. Dwa tygodnie temu podczas otwierania pojawił się nowy problem, otóż napęd rozpoczynał pracę po czym nagle brama się zatrzymywała. Ponowne naciśnięcie przycisku na pilocie powodowało ruch w granicach 20 cm i ponowne nagłe zatrzymanie. Generalnie jeśli bramę udało się otworzyć lub zamknąć to na tzw. kilka razy. Po zdemontowaniu centralki okazało się, że wypaleniu uległ jeden z elementów na płytce pcb. Moje pytanie co mogło spowodować taką sytuację i jaki to element? Zdjęcia poniżej.
    Nice Robus 600 uszkodzona centralka Nice Robus 600 uszkodzona centralka Nice Robus 600 uszkodzona centralka
  • #2
    kostom
    Level 10  
    Witam Mareczny
    dzięki za schemat, ale mam problem wrzuciłeś schemat do centrali RBA3/C, a ja posiadam RBA3/A i mam kłopoty z identyfikacją uszkodzonych elementów. Poza tym mam jeszcze pytanie: wymiana to jedno, a co Twoim zdaniem spowodowało uszkodzenie?
  • #3
    User removed account
    User removed account  
  • #4
    kotbury
    Gantry automation specialist
    Quote:
    wrzuciłeś schemat do centrali RBA3/C, a ja posiadam RBA3/A i mam kłopoty z identyfikacją uszkodzonych elementów

    W RBA3C jest inne zasilanie 5V - w twojej wersji A jest zwykły stabilizator 5V i ten opornik jest na jego zasilaniu.
    Opornik to zdaje się 330 Ohm większej mocy - 2 albo 4 W (ale jakby Mareczny sie wypowiedział to nie byłoby źle - ja opieram się na starszej centralce RBA2A - zresztą na jego fotce widać że ten opornik jest kombinowany z dwóch większej mocy)

    PS. A schematy do takich rzeczy są unikalne - do znalezienia jest w/w do C, do a nigdzie nie ma (no może poza serwisem NICE :) )
  • #5
    kostom
    Level 10  
    Mareczny dzięki za zdjęcie które dołączyłeś do informacji. Elektrolity w ocenie wzrokowej są OK, ale jak wiadomo o niczym to nie świadczy, więc zgodnie z Twoją sugestią będą wymienione. Natomiast problem tkwi cały czas w oporniku który jest wypalony, jakie powinien mieć parametry? Na zdjęciu Twojej centralki widać, że wymieniałeś go.
  • #6
    kostom
    Level 10  
    Wymieniłem wszystkie elektrolity, które wskazał Mareczny + wypalony opornik i musiałem popełnić jakiś błąd. Przed rozpoczęciem naprawy problem tkwił z częstym zatrzymywaniem ruchu otwierania lub zamykania bramy i chwilową blokadą napędu, a obecnie po podłączeniu zasilania migają wszystkie diody z częstotliwością około 0,5 s (diody od L 1 do L 8 + bluebus i stop) i nie można wykonać żadnej operacji. Proszę o sugestie gdzie mogłem popełnić błąd lub co może być przyczyną.
    P.S.
    Pojemność nowych elektrolitów identyczna jak tych które wylutowałem opornik 330 Ω 5W.
  • #7
    sgal
    Level 11  
    Mam teraz taką centralkę i ten opornik ma wartość 220Ω.