Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Laptop dla teściowej do 2000zł - ale dobry

26 Lis 2015 19:44 768 7
  • Poziom 5  
    Witam,

    Proszę o pomoc w wyborze laptopa - cena do 2000 zł
    Gdzieś znalazłem ten Link więc piszę wg. niego:

    1.Nie zapominając o kwestii prywatności, napisz dla kogo ma być przeznaczony laptop (płeć, orientacyjny wiek - 10-17/18-24/25-29/30+/40+) czy rodzinny (np. małe dzieci - dokupienie dodatkowej lub rozszerzenie gwarancji producenta / zewnętrznej np. w Hestii), dopisz jeśli na firmę (kwestie gwarancji, na osobę prawną zwykle jest ograniczona do 12m) także jeśli na raty.
    Odpowiedź: kobieta, 40+, za gotówkę

    2.Czy laptop ma być od razu w zestawie z systemem, jeśli tak to którym (Windows 7/8.1/10) jeśli nie czy cena ma uwzględniać jego zakup? Masz własny (BOX lub OEM) albo z uczelni (DreamSpark - program dla studentów) lub wgrasz wersje demonstracyjną Windows lub będziesz używać Linuxa
    Odpowiedź: Z systemem Windows 7 albo 8

    3.Jaki rozmiar matrycy Cię interesuje 10”-11,6”-12”-13,3”-15,6”-17”-18” - sprawdź miarką (szerokość z parametrów) jeśli nie jesteś pewien. Czy waga jest istotna np. mniej niż 2kg?
    Odpowiedź: 14-16 cali, waga nieistotna

    4.Czy laptop ma być z SSD czy HDD (ewentualnie hybrydowy SSHD). W 90% sprzedawanych modeli z dyskami SSD są one dokładane przez sklepy (HDD są wyjmowane i wsadzane do obudowy USB 3.0). Jeśli chcesz dokupić lub zamontować własny SSD oddzielnie - jak maja być zamontowany na SATA (2,5”) lub mSATA lub M.2. Czy zależy Ci na napędzie DVD oraz montażu w jego miejsce z HDD za pomocą “HDD Caddy”? Modele z klapą serwisową w 100% pozwalają na wymianę dysku i ramu bez utraty gwarancji.
    Odpowiedź: HDD, DVD nie musi być, nie chcę nic montować dodatkowo czy ulepszać

    5.Jaką kwotę chcesz przeznaczyć (w PLN) i co w niej ma się znaleźć - czy to kwota maksymalna czy orientacyjna. Tylko nowe czy też używane, powystawowe. Ewentualnie do czego możesz dołożyć albo z czego zrezygnować w tej cenie? Czy sam laptop czy jeszcze w cenie ma się znaleźć (jakby trafił się “zestaw” żeby było wiadomo od razu czy go pomijać) np. torba/plecak, myszka przewodowa/bez przewodowa, podstawka chłodząca (przy mocnej grafice zalecane) i inne. Jeśli już coś masz napisz (np. 2-gi laptop - żebyśmy wiedzieli czy to np. będzie jedyny komputer w domu, komputer stacjonarny np. z i3/i5/i7 dobrą grafiką - gdybyśmy mieli jakieś sugestie np rozbudowa PC i tańszy laptop itp.).
    Odpowiedź: 2000 będzie super, 2200 to max, Tylko nowe urządzenia, sam laptop wystarczy, ale jak w tej cenie trafi się zestaw jakiś to ok

    6.Czy jakość wykonania jest dla ciebie ważna (aluminiowa obudowa, wytrzymała konstrukcja, serie biznesowe) czy oczekujesz najwyższej wydajności procesor/grafika w tej cenie czy może ważniejsza jest długość pracy na akumulatorze (baterii)
    Odpowiedź: Jakoś wykonania - żeby był estetyczny - to będzie laptop domowy, ważniejsza jest wydajność niż czas pracy na baterii

    7.Jaka rozdzielczość matrycy cię interesuje (1366/1600/1920) oraz typ (TN - IPS, błyszcząca - matowa) i czy ewentualnie rozważasz pracę na zewnętrznym monitorze (lub jednocześnie na kilku) np. po HDMI/DisplayPort/WiDi/Stream (WiFi). Istnieją folie matujące (anti-glere) jeśli komuś nie odpowiada matryca typu glere (refleksyjna)
    Odpowiedź: Nie musi być HD, matryca matowa, nie ma znaczenia czy IPS czy matowa, nie będzie podłączanych innych monitorów

    8.Gdzie będzie on używany, głównie biuro, dom biurko - łóżko, samochód/tir, w terenie? Tylko w Polsce czy często wyjazdy zagraniczne (gwarancja międzynarodowa)
    Odpowiedź: W domu, przy biurku

    9.Gry - określ jakie według podanych wymagań (pomiń jeśli w nic nie grasz) - podaj inne tytuły przykładowe albo określ ich wymagania. Podaj detale na jakich chcesz grać
    Odpowiedź: Jeżeli już to tylko pasjans, ewentualnie kurnik

    10. Programy konkretne programy np. Adobe Ps/Ae/Lr, AutoCad (2D/3D), Sony Vegas, jeśli zawodowo dopisz inne multimedia, praca biurowa, akceleracja sprzętowa dla programów profesjonalnych …
    Odpowiedź: Dobrze gdyby był MS Office, ale nie jest to obligatoryjne

    11. Wymagania specjalne (np. VGA/D-SUB, matowa matryca, obudowa aluminiowa, podświetlana klawiatura, subwoofer, modem 3G/4G/LTE (, złącze stacji dokującej etc.)
    Odpowiedź: brak

    12. Osobiste preferencje (np. niechęć do konkretnej marki, konkretny kolor, etc.)
    Odpowiedź: brak

    13. Własna propozycja (model wybrany samemu)
    Odpowiedź: niestety nie znam sie na tym - dla mnie wszystkie są takie same

    Z góry dziękuję za pomoc
  • Poziom 8  
    możesz znaleźć sony vaio ładny za 1500 - 2000 na i5 dysk 640 grafika 1gb. dla teściowej w sam raz wystarczy. nie będzie sie wieszał napewno
  • Poziom 5  
    @malyes
    Dziękuję za podpowiedź - ale z tego co widzę Sony wycofuje się z rynku laptopów Link

    Wolałbym chyba jednak model z którym wiąże się mniejsze ryzyko braku możliwości/ ew. utrudnionego serwisu.
  • Poziom 12  
    Ja bym brał tego lenovo co napisał kolega wyżej ,ponieważ mam w domu 3 inne lenovo ( 2011,2013,2015 ) i do dziś po reinstalu systemu i wymianie pasty w modelu z 2011 śmigają. Co do HP słyszałem że trzeba często konserwować. Toshiba to było coś ale 10 lat temu, i jest prawdopodobieństwo że mógłby być utrudniony serwis. Ewentualnie brałbym tego della z nvidią ,komputer cioci Dell (2007,linia biznesowa) działa do dzś , jednak nie wiem czy wymaga on "specjalnej" troski. Oczywiście to jest tylko moja subiektywna opinia. Ostatecznie ty musisz zdecydować :)
  • Poziom 8  
    ja osobiście mam sony vaio seria sve 15, jestem zadowolony, kupiłem za 1500zł używke, tylko jak to z sonym bywa że się poprostu grzeje (nie jakoś tragicznie) ale nie tylko w moim.
  • Poziom 5  
    Dziękuję za pomoc.
    Lenovo B50-80 i5-5200U/8GB/1000/7HP64X - ten wygląda ok.