Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Oscyloskop HP 54600B, uwagi i spostrzeżenia

walderkar 01 Jan 2016 03:24 19203 196
Texa Poland
    Hektar Zahler
    Level 34  
    Jakby Ci to powiedzieć. Masz stacje ładującą accu. Wywaliłeś kasy, ale czegoś Ci brakuje . Nie zrobisz loga bez podłączenia do PC i nie zrozumiesz tak łatwo chemii w akumulatorze. Ja mam takie dwie. Pierwsza "niby" bardziej wypasiona, bo balanser i co najistotniejsze działa na zasadzie podłączam i jest. Druga zakręcona jak nic, bo skomplikowane menu i trzeba sparametryzować co się chce, ale za to ma komunikację, co na dobrą metę okazuje się najważniejsze jeżeli chodzi o analizę problemu na spokojnie. Nawet nie wyobrażasz sobie jak ważny okazać może się zarchiwizowany wykres, na którym pewnego dnia znajdujesz nie widoczną wcześniej anomalię. Ja znalazłem tak po długotrwałej analizie bardzo poważną wadę fabryczną złożonej usterki szyny CAN w ciężarówce RENO Premium, którą producent tłumaczy wadą oprogramowania (bo wgra zdebugowany soft oszukujący transceiver), a i tak nikt nie wie co jest grane. Sprzęt spod siekiery ma to do siebie, że rzucasz go w kąt, bo masz ważniejsze czynności na głowie, a on i tak robi swoje - nie zastanawiasz się co gdzie i jak wcisnąć, tylko naciskasz i jest. Mam dwa Vellemany K-1605 i HPS-40. Pierwszy rewelacja szybkościowa to nie jest, ale prosty w obsłudze jak ruski cep. Dosłownie zero myślenia wymagane. Drugi fantastycznie rozbudowany o możliwości analityczne, ale wymagający spalenia dwóch papierosów żeby przypomnieć sobie który klawisz do czego jest. Ktoś powie, że jemu to nie przeszkadza, bo zna instrukcję obsługi na pamięć. I w rzeczy samej. Ale tam, gdzie liczy się czas i pieniądz najmniejsza zwłoka pomiaru może wywołać ogromny problem.

Dodano po 27 [minuty]:

Jeszcze ważna różnica między jednym a drugim. Znaczenie pojęcia OTP i dożywotnia gwarancja na procek.
  • Texa Poland
    tplewa
    Level 39  
    @Hektar Zahler

Ale co ma piernik do wiatraka tzn. ladowarka od akumulatorow czy zabawka typu HPS-40 z tym oscyloskopem. Co ma wsolnego z stara cyfraz CAN gdzie lepiej sprawdzi sie tutaj analizator stanow za 40zl z allegro (jak nie mamy w oscyloskopie analizy protokolow) to jest pomylka analizowac jakiekolwiek magistrale... Owszem mozna liczyc zera i jedynki recznie (o ile pamieci nam w oscyloskopie styknie), ale do optymalnych zajec to nie nalezy :)

Z jednej strony piszesz ze nie ma czasu bo kasa, z drugiej chcesz modyfikowac sprzet. Ja mam to pierwsze podejscie - ide i kupuje najczesciej. Bo jesli nie musze wole zajac sie innymi projektami, a nie wydawaniem kasy by poprawiac zakupiony sprzet (zreszta to co napisalem takie modyfikacje najczesciej tego typu sprzetu beda watpliwej jakosci)... :)

Sorry ale nie musisz mi tlumaczyc na tym co tam robiles bo elektronika zajmuje sie w sumie z 30 lat i rozne rzeczy robilem wiec mniejwiecej znam plusy i minusy naprawde sporej ilosci sprzetu pomiarowego jaki przeszedl mi przez rece prywatnie czy w pracy...

Powiedz mi konkretnie co akurat w tym modelu HP - bo o niczym innym nie mowimy (a zdanie ktore przytoczyles tego oscyloskopu sie tyczylo) jest na jego plus w stosunku do analoga Teka czy HP (w porownywalej kasie) - poza kilkoma podstawowymi ulatwieniami jakie daja oscyloskopy cyfrowe oraz dosc spora liczba ograniczen starych (a i niektorych nwych) cyfrowych oscyloskopow. Zwazywszy jeszcze na to ze do jego ceny musisz dodac jeszcze z 100zl na najtansze sondy (no chyba ze kogos zadowola te 20MHz co do niego dokladaja)...

To co zostalo powiedziane jest to stara cyfra z najnizszej linii HP wiec co w niej takiego super np. w stosunku do HP 54622D o ktorym kilka razy wspomnialem - jak juz bierzemy pod uwage zakup starej cyfry HP (z jakis tam blizej nieokreslonych powodow)...

Co do OTP to juz calkiem nie ma jakiegokolwiek zwiazku z tematem... pamietaj ze OTP to tez byly procki z EPROM wiec tutaj mamy wade z brakiem mozliwosci upgrade software - nawet do sotosunkowo upierdliwej (ale mozliwej) jak by zastosowac EPROM czy procek z "okienkiem" (no ale takie wiecej kosztowaly).
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    @tplewa @Hektar Zahler HP 54600B jest kiepską cyfra i już.
    Hektar Zahler
    Level 34  
    Kol. tplewa jeżeli transmisja zostaje zerwana pozostaje analiza parametrów elektrycznych medium. Żaden analizator logiczny nie zadziała w tej sytuacji, bo nie odróżni 0 od 1. Pozwolisz, że wyprowadzę Cię z błędu. Nie istnieje jednoznaczna definicja zakłóceń w postaci nieskończonej kombinacji możliwych rodzajów. Nie wymyślono jeszcze detektora nie przewidzianych anomalii. I nikt nigdy takiego nie wymyśli. Stąd zawsze będzie istnieć potrzeba analizy oscylogramów.

ps.
    Amatorsko nikt nie będzie generował sobie takich zakłóceń, ale w praktyce spodziewać się trzeba rozmaitych problemów. Co jeszcze nawiązując do ładowarki. Bardzo powolna podstawa czasu rzędu min.-godz./dz. (patrz HPS-40), z pomocą której istnieje możliwość rejestracji przeróżnych procesów - w zależności od dorobionej przystawki, np. temperaturowej w postaci sondy, ciśnieniowej w postaci czujnika, napięciowej ładowania/rozładowania acuu, itp.

Jako przykład powyższego kontroler procesu Microweld F-04
    Dopiero żmudna analiza wykresów pozwoliła ustalić mi źródło usterki - przekaźnik zakłóca działanie µC po nietypowym uszkodzeniu na zasilaniu.
    tplewa
    Level 39  
    @Hektar Zahler

Jesli sa tego typu problemy czyli zaklocenia na liniach transmisji przez co jest zrywana itp. to nie musisz mnie uswiadamiac... ale z takimi problemami to takim HP sobie nie poradzisz (to nie sa przebiegi okresowe i masz na tym sprzecie 99% szansy ze ci taka szpilka itp. nie wpadnie w akwizycje...) :)

Kolego macisz i to okropnie... mowimy o HP, a ty o pomiarze cisnienia itd. z samochodami tez mialem troche do czynienia... Najpierw modyfikowalem ECU nissana potem zbudowalem od podstaw kompletne ECU - obecnie sterujace silnikiem CA18DET w Nissanie 200sx majacym prawie 500KM pod maska ;) Mozliwosc praktycznie takie jak renomowanych tzw. standalone...

tutaj opis z dawnych lat (2005 rok kiedy zaczynalem z tym zabawe)...
    http://turbokillers.com/topics53/przerobka-ecu-w-s13-vt2547.htm

i dalej kolego nie wiem co z tym wszystkim ma wspolnego ten stary HP :)
    amd3200
    Level 12  
    Witam Forowiczów. Jak miło poczytać, jak się przekomarzacie w sumie o nic. Mam HP 54600B i mi odpowiada do mych potrzeb. Ja będę chciał i potrzebował..., Le Croy też w sklepie dostępny. O co kopie kruszycie Panowie..??? Ale mam pytanko do Was odnośnie tego hapeka. Czy ktoś ma pojęcie, jak przeprowadzić autoregulację? Na razie wywołałem menu, sprawdziłem klawisze i potencjometry, działa wszystko. Ale z językiem na bakier.., uczono mnie radzieckiego w moich czasach, więc kłopot. Może jakiś link po "naszemu"..? I nie kłóćcie się, co jest lepsze, co gorsze. Sensu nie ma. Kupujemy to, co w danej chwili nam potrzebne jest, za jak najmniejsze pieniążki.. I tyle... Pozdrawiam... gdyby co, to bernoulli(malpa)tlen.pl Oscyloskop HP 54600B, uwagi i spostrzeżenia
  • Texa Poland
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    @amd3200 jaką autoregulację?
    amd3200
    Level 12  
    I jeszcze jedno.. Proszę nie obrażać porządnego sprzętu ze Stanów. Wolicie masówkę z Chin??? Wasza wola.. Ale nie pozwolę złego słowa powiedzieć na HP 54600B. Ten oscyloskop taki jest i już. Czy się psuje?, czy złe pomiary robi?, a może duży i ciężki? Jak mówię, nie czepiajcie się. Są w ofercie inne. Textronik, Le Croy. Kupcie sobie. A i tak w Tetrixa nie zagracie...:) Pozdrawiam Forowiczów.. Oscyloskop HP 54600B, uwagi i spostrzeżenia

Dodano po 2 [minuty]:

już odpowiadam... Jak się włączy Print-utilyty i jednocześnie 4+5 klawisz pod ekranem, mamy dojście do ustawień softwerowych. I tam się autoregulację podobno przeprowadza. Autokorekcję, jak by to nie nazwał..

Dodano po 3 [minuty]:

Troszkę mi po X-się na prawo kropka schodzi przy zerowych napięciach i przebiegach. Można to oczywiście wyrównać, ale kurza mnie, że pokazuje mi na osc np. -300 coś tam mV...

Dodano po 4 [minuty]:

już daję screen... Regulacja X-Y na zero. A kropka lekko z boku. O to mi chodzi.. Oscyloskop HP 54600B, uwagi i spostrzeżenia
    amd3200
    Level 12  
    Z tego, co wiem, i usłyszałem od innych stojąc w kolejce po śledzie, to ten oscyloskop potrafi zrobić autoregulację. Sam w sobie. I tym menu się ją wywołuje i uruchamia. Tylko tam się wchodzi bez koła ratunkowego.. A nie chcę czegoś spierniczyć... Potrzebny ktoś, kto to robił już...
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    @amd3200 a przecież to taki super oscyloskop, sprawny i w ogóle, taki amerykański!?
    A jakoś nie działa dobrze? Kalibracji sam nie zrobisz, pokręcisz gorzej niż jest, wymień go na sprawny. Albo kup chińczyka który działa.

Kalibracja;
    - ustaw napięcia zasilacza
    - sprawdź amplitudę kalibratora
    - przełącz przełącznik kalibracji
    - załaduj ustawienia fabryczne
    - podłącz kalibrator 100kHz, 1Vpp 5ns.
    - postępuj zgodnie z instrukcjami na ekranie

Dodano po 43 [sekundy]:

@amd3200 sam, nic nie zrobi.
    amd3200
    Level 12  
    Panowie.., za dużo opcji do wyboru. Oczopląsu można dostać. I zostanie mi najdroższa gra, Tetrix za 750 zł..:) Wiem.., będzie niepowtarzalna, jedyna w swym rodzaju..:) A tak poważnie.. To prośba, jak kto już to robił, będę wdzięczny za każdą podpowiedź...
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    @amd3200 Przecież Ci napisałem, jak dokonuje się kalibracji. Bez kalibratora tego nie zrobisz.
    amd3200
    Level 12  
    Owszem, jest sprawny.. Po mimo delikatnego odchyłu. Nigdy Chińczyka nie kupię, to raz, dwa, bądź bardziej komunikatywny. Trzy, tu się rozmawia, nie obraża. Dzięki za nijaką pomoc.. Bo na pewno mam kalibrator funkcji i źródło napięcia wzorcowego... Ale.., mam, pod zlewem leży... Ja pytałem o podpowiedź dotyczącą menu oscyloskopu. Nie wiesz.., OK. Czyli.., nie wszystko wiesz...! I się nie produkuj. Może źle odebrałem Twój post, to soorka. Po prostu potrzebuję podpowiedzi do konkretnego tematu.
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    @amd3200 Przecież Ci napisałem:

Kalibracja;
    - ustaw napięcia zasilacza
    - sprawdź amplitudę kalibratora DC (0VDC ±500uV, naciśnij dowolny klawisz, ma pojawić się 5VDC)
    - menu print/utility -> selftest -> dac

Kalibracja 2
    - przełącz przełącznik kalibracji
    - menu print/utility
    - załaduj ustawienia fabryczne
    - podłącz kalibrator 100kHz, 1Vpp 5ns.
    - postępuj zgodnie z instrukcjami na ekranie

Mam słowo w słowo przepisać instrukcję serwisową?

Użyj kopiuj wklej i google translate.
    Attachments:
    amd3200
    Level 12  
    oki...., popróbuję.. A co mi tam... Pozdrawiam.., i bez fochów... soorka, jak coś napisałem. Stresa mam, bo mnie wkurza ta odchyłka. Popatrzyłem, to 5mV. Niby nic, a jednak jest. Dzięki za odzew..:)
    bernoulli
    Level 2  
    Co to za czerwone, z prośbą o poprawę pisowni. Do mnie to??? Staram się pisać poprawnie i z "naszymi" języczkami... By było czytelnie. Nawet przecinków i kropek używam. A.., tak gwoli informacji.. Byłem amd3200, teraz bernoulli. Świat się zmienia, ja też...:) Gdyby ktoś miał pomysły i wiedzę ze strojeniem HP 54600B, chętnie przyswoję sobie taką wiedzę...:) bernoulli(malpa)tlen.pl ronapik(malpa)gmail.com . Pozdrawiam Forowiczów...:)

Moderated By ANUBIS:

3.1.2-3.1.3. Nie używaj wielu kont na forum. Takie działanie powoduje zdezorientowanie użytkowników oraz niewłaściwe prezentowanie statystyk. .

bernoulli
    Level 2  
    Dodam, że z tyłu osc ma wejście do kalibracji, pewnie się podłącza jakieś napięcie wzorcowe. Tylko, kto te napięcie wzorcowe kalibrował, i czy ten kalibrator był też kalibrowany. I tak można bez końca. Odchyłka 5mV nie jest aż taką wielką sprawą. Można z tym żyć. A w sumie osc chodzi przepięknie. Do m. cz. i p. cz. spoko.... Kwestia odpowiednich sond. Za 750 dobry zakup, tak mi się zdaje. Jest full wypas http://www.tme.eu/pl/details/lc-jet354a/oscyloskopy-cyfrowe/teledyne-lecroy/wavejet-354a/ Stać nas..????
    tplewa
    Level 39  
    bernoulli wrote:
    Dodam, że z tyłu osc ma wejście do kalibracji, pewnie się podłącza jakieś napięcie wzorcowe. Tylko, kto te napięcie wzorcowe kalibrował, i czy ten kalibrator był też kalibrowany. I tak można bez końca. Odchyłka 5mV nie jest aż taką wielką sprawą. Można z tym żyć. A w sumie osc chodzi przepięknie. Do m. cz. i p. cz. spoko.... Kwestia odpowiednich sond. Za 750 dobry zakup, tak mi się zdaje. Jest full wypas http://www.tme.eu/pl/details/lc-jet354a/oscyloskopy-cyfrowe/teledyne-lecroy/wavejet-354a/ Stać nas..????

Nikt nie pisal tutaj o tym ze trzeba taki za 50k zl czy chinczyka - po prostu za ta kwote mozna kupic lepszego HP czy TEK-a (chodzi tez o starsze modele)... tylko trzeba troche poszukac, a nie wybierac tyllko z oferty alledrogo :) Pasmo jest jakie jest jednym to styka inni wola cos wiecej...
    max-bit
    Level 29  
    Tzn gdzie i za ile ?
    Co wyczekiwać rok aż może sie trafi za 500 ? I to od jakiegoś "Jasia Grzebalca" i się okaże że stracimy więcej czasu zdrowia i pieniędzy ....
    Sorry to tylko 750 PLN i jak ktoś chce się bawić i ryzykować że kupi nie kupi albo kupi nie wiadomo co .... Sorry to sobie darujmy ...
    Nie przesadzałbym z tą ceną że to drogo powiedzmy normalnie.
    tplewa
    Level 39  
    max-bit wrote:
    Tzn gdzie i za ile ?
    Co wyczekiwać rok aż może sie trafi za 500 ? I to od jakiegoś "Jasia Grzebalca" i się okaże że stracimy więcej czasu zdrowia i pieniędzy ....
    Sorry to tylko 750 PLN i jak ktoś chce się bawić i ryzykować że kupi nie kupi albo kupi nie wiadomo co .... Sorry to sobie darujmy ...
    Nie przesadzałbym z tą ceną że to drogo powiedzmy normalnie.

Twoja kasa twoja opinia :) IMHO to kiepska cena i tyle za oscyloskop ktorym nie wiele mozna sobie poza sinusem i przebiegami o niskich czestotliwosciach zobaczyc... Natomiast co do Jasia Grzebanca to sprzet z palety niby lepszy ? Tez niewiadomo co ci sie trafi... co zreszta widac w zwiazku z kalibracja :) Do tego czytaj ze zrozumieniem ja napisalem ze kwota 700 (a faktycznie z przesylka + zakup sond w TME) to troche wiecej... niz 500zl
    max-bit
    Level 29  
    To odsyłasz na ich koszt
    Dostajesz Nowy na ich koszt .

A z jasiem grzebalcem .... ale jak nie działa ? działa! jak wysyłałem działał i zaczyna się jazda.

To daj przykład z ostatnich 3 mies coś lepszego w niższej lub takiej samej cenie ba nawet do 800 PLN ?
    No ?
    tplewa
    Level 39  
    max-bit wrote:
    To odsyłasz na ich koszt
    Dostajesz Nowy na ich koszt .

A z jasiem grzebalcem .... ale jak nie działa ? działa! jak wysyłałem działał i zaczyna się jazda.

To daj przykład z ostatnich 3 mies coś lepszego w niższej lub takiej samej cenie ba nawet do 800 PLN ?
    No ?

Ale po co ci mam dawac przyklad - w firmie cos lepszego lezy na strychu... moge szefa zapytac za ile to pchnie (zapewne za jakies grosze). Zadzwon do kilku firm ktore sprzedaja uzywany sprzet na zachodzie i popytaj... Wejdz sobie choc by na jakies forum typu eevBlog ludzie czasem cos sprzedaja w lepszych cenach niz na aukcjach... Ja jasno stwierdzilem dla mnie ten sprzet nie jest warty 800zl - sorry wolal bym chyba starego Rigola... bardziej przydatny bo tym z spraw amatorskich jakie robie bym nic nie zmierzyl...
    max-bit
    Level 29  
    A cha :) ...
    W Polsce w firmach leża po strychach oscyloskopy :) acha :)
    NA zachodzie ? A też sie dawno wycwanili i nikt tak nikomu nic za darmo nie daje ....
    Cuda :) nagle się okazuje że Teki i Agilenty można kupić za grosze :)
    Ba nawet jak tak by było walało by sie to po allegro czy EU ebay a tu bida jak nic ....
    W USA od bidy to jest możliwe (zresztą jaki to rynek)
    tplewa
    Level 39  
    max-bit wrote:
    A cha :) ...
    W Polsce w firmach leża po strychach oscyloskopy :) acha :)
    NA zachodzie ? A też sie dawno wycwanili i nikt tak nikomu nic za darmo nie daje ....
    Cuda :) nagle się okazuje że Teki i Agilenty można kupić za grosze :)
    Ba nawet jak tak by było walało by sie to po allegro czy EU ebay a tu bida jak nic ....
    W USA od bidy to jest możliwe (zresztą jaki to rynek)

Uwierz ze leza (Warszawa Ursus)... nie pamietam co dokladnie musial bym skoczyc "na gore" na pewno jest tez jakis Hameg analizator widma do 1GHz (niestety bez tracking generatora)...
    Jest tez pare rigoli ktorych nikt nie uzywa - tez zapewne byly by do pchniecia...

Sorry tak sie zapytam sprzedajsz ten sprzet ? ze tak zachwalasz ta cene ? Zreszta powiedzialem za dla mnie jest ona kiepska i tyle.. jesli uwazasz ze to super cena to tez twoja opinia i masz do niej prawo... ja tylko mowie ze na glowe bym musial upasc aby kupic za ta kase... Wiadomo sprzet jest warty tyle ile ktos jest w stanie zaplacic, nawet TDS220 mozna powyzej 2000zl znalezc na aukcjach - moze i na to znajda sie nabywcy... ;)

Niby 800zl to gowno ale dokladajac 200zl masz juz jakiegos starszego Rigola 1052 - ktory w waersztacie bedzie bardziej przydatny - sorry ale ja tez patrze z perspektywy nawet tego co robie hobbystycznie to tym sprzetem nie zobacze jakis ewentualnych smieci na i2c czy i2s w LPC czy STM32...
    tplewa
    Level 39  
    Jest taki plan - od zlotowki moze nie bedzie... ale robimy w firmei sprzatanie ostatnio ;] kiedy nie wiem bo jest inna praca i to jest raczej poboczne... Zreszta na Alledrogo zapewne nie bedzie bo ja nie mam konta i nikomu zapewe nie bedzie sie chcialo bawic, zapewne poleci ogloszenie do EP itp. HMEG-a moze sam kupie...