Witam, mam problem z moim komputerem. Posiadam płytę główną gigabyte g33-s2 a w niej procesorek intel core 2 quad q6600 (4x2.4ghz). Dłuży czas katowałem go ostro brakiem pasty termoprzewodzącej na procesorze (tymczasowo na paście od zębów działał). I tak oto dziś zakupiłem pastę po czym ją wymieniłem. Nie wspomnę już o rozwalonych zatrzaskach od radiatora który ostatecznie przykręciłem na śrubki z nakrętkami do płyty głównej. Odpaliłem komputer, wszystko elegancko działa. Przypomniało mi się że skoro już się nie grzeje i nie wyłącza to podkręcę procesor. Tak też się stało - Mnożnik na 9x, Taktowanie na 333 o ile pamiętam. W każdym razie z 2,4ghz był kręcony do 3,0. Komp się włączył po podkręceniu normalnie. Ale jak to wyczytałem trzeba sprawdzić stabilność programem. Pobrałem więc program do "katowania" procesora na maksa żeby sprawdzić stabilność. Chodził sobie z 15 minut po czym się wyłączył i włączyć już się nie chciał ze 2-3 razy przy próbie włączenia ponownie było słychać głośny strzał z okolic procesora (? pękający krzem ?) i komputer umarł. Nie reaguje na guzik. Reset biosu zero rezultatów. Wyjąłem wszystko poza prockiem (trzeba rozłożyć całego kompa - oo dzięki radiatorze) i nie rusza. Zasilacz raczej działa bo podaje napięcia (przynajmniej na usb).
I teraz moje pytanie brzmi. Czy padła płyta główna czy procesor (co bardziej podejrzewam). A jezeli to już procesor czy jest możliwość że uwaliła się przy tym płyta główna i cokolwiek innego? Czy poza przełożeniem podzespołów do innego komputera (którego nie posiadam) można jakoś sprawdzić co padło?
Dodam iż wcześniej bez pasty procesor był katowany do okolic 100 stopni i działał poza restartami komputera od przegrzania.
Z góry dzięki za pomoc i chęć pomocy.
I teraz moje pytanie brzmi. Czy padła płyta główna czy procesor (co bardziej podejrzewam). A jezeli to już procesor czy jest możliwość że uwaliła się przy tym płyta główna i cokolwiek innego? Czy poza przełożeniem podzespołów do innego komputera (którego nie posiadam) można jakoś sprawdzić co padło?
Dodam iż wcześniej bez pasty procesor był katowany do okolic 100 stopni i działał poza restartami komputera od przegrzania.
Z góry dzięki za pomoc i chęć pomocy.