Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterowanie RC pierścieniem ostrości obiektywu aparatu.

czolownik 27 Nov 2015 20:41 891 7
    czolownik
    Level 10  
    Sterowanie ostrością obiektywu za pomocą RC

Witam wszystkich

Prosiłbym o pomoc w moim projekcie zdalnego sterowania pierścieniem ostrości obiektywu.
    Nie znam się na tym i proszę doradzić czy to zagra jak myślę , a jak nie to jakim elementem mogę zastąpić dany element by całość
    funkcjonowała jak należy.

Opis : a) Na obiektywie chcę zamieścić serwo z tym ze nie wiem czy nie lepsze byłoby 9g servo .Z tym że wiem po filmiku z linku ze ten jest

cichy , a o to mi chodzi. Może macie sugestie ) z odbiornikiem i zasilaniem ( tutaj nie wiem co mógłbym użyć ,gdyż zależy mi na wadze. Widziałem ,że stosują ludzie dwa AA baterie,ale może jest mniejsze rozwiązanie. Serwo kręci się tutaj na obiektywie raz na
    parę minut po parę obrotów, nie potrzebuje by starczało energii na długo ,lepiej by było jak najmniejsze )

B) W ręce do sterowania serwo tester z transmiterem + coś do ustawiania prędkości obrotu serwo .

Widziałem na jednym filmiku ze obrót pokrętła serwo testera to obrót serwa ( chyba jeden do jeden ) . Gdybym mógł coś wstawić regulującego za
    pomocą pokrętła proporcje ( jeden obrót testera to tyle obrotów serwa ile ustawie ) Przy tym jeżeli się da to jakoś ugryźć by regulacja prędkości

regulowała w odpowiednim zakresie prędkość obrotu serwa.
    (Czyli max szybkość serwo to np 15 obrotów na jeden obrót serwo testera).

Z góry dziękuję i proszę mieć na uwadze ze są to wizje kogoś kto przedwczoraj dowiedział się co to jest w ogóle serwo :-)
    strikexp
    Level 27  
    Szczerze mówiąc to mam wrażenie że chcesz kogoś obserwować z ukrycia...

Po przeczytaniu postu nie zrozumiałem o co chodzi, może jakiś rysunek ułatwiłby odpowiedź.
    Jeśli masz użyć serwa to trzeba określić jakie siły będą tam występowały i dobrać odpowiednie. Jak kasa nie jest problemem to można użyć do sterowania najtańszego modułu RC do modeli i problem teoretycznie z głowy.
    PiotrPitucha
    Level 34  
    Witam
    Kompletne pomieszanie z poplątaniem.
    Zamieszczasz kwarce 40MHz i zdjęcia aparatury 2,4GHz :) po co?
    Po co odbiornik skoro zamiast nadajnika masz tester?
    Jak chcesz regulować ostrość zdalnie? pokręcić to możesz ale nie zobaczysz co ustawiłeś.
    Serwa nie są nigdy ciche, spokojnie słychać ich pracę z kilku metrów.
    Serwo nie kręci się w kółko, ma ograniczony zakres ruchu zwykle koło 180°.
    Zakładając że nawet ten sprzęt Ci się przyda to przepłaciłbyś wielokrotnie.
    Sprecyzuj problem bo jest zbyt wiele niewiadomych
    czolownik
    Level 10  
    Witam .

Wiem ,że temat zamieszałem bo jest dla mnie zamieszany :-) Opieram się tylko na filmikach ludzi którzy zrobili coś podobnego na Youtubie .

Uproszczę temat.

Potrzebuję zdalnego sterowania ostrości ponieważ nagrywam video aparatem lustrzanką ,który jest umieszczony na gibalu stabilizującym 3 osiowym. Nie mogę ostrzyć ręcznie podczas nagrywania bo nie da się tego zrobić nie poruszając choć trochę aparatem i tracąc przy tym efektu płynnego ruchu kamery. Wszelkie sterowania pierscieniem przy pomocy kabelka też odpada ,bo już cienki kabelek usb przeszkadza w pracy stabilizatora. Najlepszym rozwiązaniem jest bezprzewodowy system ostrzenia w tym przypadku. Do powyższego postu: widzę gdzie ustawiam ostrość na monitorku.

Teraz już wiem ,że servo rusza się koło 270 stopni tylko. Lecz pierścien ostrości nie więcej niż połowe ( przynajmniej w moich obiektywach ). Jeżeli servo ma na sobie koło zębate mające średnice około 3/4 średnicy pierścienia obiektywu .wszystko działa znakomicie. Koło serwa kręci pierścieniem ostrości i mamy pełna kontrolę nad ostrością.

Widziałem wiele filmików gdzie ludzie używali takiego patentu .

Przy obiektywie znajduje się serwo z kołem zębatym a w ręce baterie i prosty tester serwo. I wszystko działa należycie lecz na kabelku.

Moje pytanie :
    Jak zrobić to RC bez kabla?

Wiem ,że przy serwo daje mały odbiornik RC. Lecz jaki dać nadajnik przy serwo testerze ? ( Może ktoś podać nazwę ?)
    Widziałem że niektórzy zamiast serwo testera stosują nadajnik od samochodu zabawki. Problem w tym ,że jest to wielkie i potrzebowałbym 3 ręki by wszystko obsłużyć. Zależy mi na jak najmniejszym rozwiązaniu.

Dzięki
    strikexp
    Level 27  
    Na mój gust to trzeba zmienić gibal na mocniejszy bo ten nie daje rady zachować stabilności.
    Serwo możesz wyposażyć w kółko z gumową krawędzią i w ten sposób kręcić obiektywem.

Samo sterowanie RC dałoby się zrobić na takim patencie do Arduino - pilot 4 przyciskowy i moduł odbierający. Na youtube chyba elektromaras coś takiego pokazuje, w każdym razie na pewno polak na jakimś filmie.
    Tylko że do modułu odbierajacego musiałbyś dać jakiś mikroprocesorowy sterownik serwa. Albo ewentualnie generator PWM z wypełnieniem sterowanym przez cyfrowe wejście zwiekszające i zmniejszające.
    czolownik
    Level 10  
    Witam
    W tym linku jest patent ,o którym mowa

https://www.youtube.com/watch?v=hgZ4pThR8z0

Tylko czy ma ktoś pomysł jak zastapić ten wielki kontroler RC przy pomocy testera serwo i jakiegoś nadajnika . Wiem ,że są patenty z arduino ale czy nie ma rozwiązania takiego ?

tester serwo + zasilanie + jakiś nadajnik rc (właśnie jaki?)

W odniesieniu do powyższego posta. Gimbal ,którego używam jest idealnym rozwiązaniem w tym przypadku. ( mały ,poręczny z wyjątkową jak na rozmiary
    ładownością - beholder ds1 )

Dzięki
    strikexp
    Level 27  
    Nie ma takiego rozwiązania bo tak się nie da sterować. Chyba że znajdziesz mały odbiornik RC, typowo do modeli. Wtedy jeśli dobrze pamiętam podpina sie go bezpośrednio do serwa.

Inny sposób to użyć ATtiny i modułu odbiorczego o którym mówię. Moduł jest wielkości paczki zapałek a Attiny z elementami zajął by najwyżej 2x2x1cm. Do tego oczywiście jakiś akumulator na minimum 3,5V.
    Ale takie rozwiązanie może się zacinać, możliwe że trzeba by dodać więcej elementów przy ATtiny.
    PiotrPitucha
    Level 34  
    Witam
    Jedyne rozwiązanie to sprowadzić z Chin gotowy zestaw RC.
    Gdybyś miał większą praktykę to zrobienie swojego nadajnika byłoby realne, ale do tego trzeba wiadomości i sprzętu.
    Widzę też pewne możliwości sterowania przewodowego pomimo zawieszenia aparatu w gimbalu, są cienkie i wiotkie taśmy na tyle że nie powinny zaburzać ruchu.
    Następna możliwość to światłowody, są na tyle giętkie że jedno włókno nie utrudni ruchów gimbala.
    Na koniec zostaje zwykły pilot od TV :) na drugim końcu zestawu Attiny z silnikiem krokowym, możliwości jest masa, tylko musisz mieć kogoś kto to ogarnia ...
    Pozdrawim