Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ACV - Piec olejowy ACV z palnikiem BMR 51 nie włącza się.

Tech3 29 Nov 2015 11:25 3513 7
    Tech3
    Level 2  
    Witam,
    Zacznę od początku.

2 miesiące temu z palnika leciały iskry wezwałem serwis - wymieniono:
    - elektroda zapłonowa
    - dysza olejowa
    - przewód wysokiego napięcia x2

Każdego dnia piec działał bez problemu do wczoraj.

Wczoraj, gdy chciałem włączyć piec - palnik się włączył, ale po chwili zapłon zaczął się co sekundę włączać i wyłączać - odłączyłem piec od zasilania i włączyłem ponownie po 15 minutach, a wtedy piec włączał się tylko na jakieś 30 sek później zapalał się czerwony przycisk na palniku (chyba od resetowania). Gdy przycisnąłem przycisk piec uruchamial sie tylko na 30 sekund (nie dochodziło do zapłonu) i znowu sytuacja się ponawiała - zapalała sięczerwona kontrolka (przycisk) i piec przestawał działać, i tak cały czas.

Zadzwoniłem po serwisanta - jak się okazało poinformował mnie po wyciagnieciu palnika z pieca i wlaczeniu go, że jest iskra, a więc, że wykonana przez niego wcześniej usługa i zamontowane części to nie zrodlo problemu. Serwisant wymienił filtr siatkowy który uzupełniał się paliwem do 70% jednak problem cały czas był taki sam.

Dzisiaj piec już w ogóle nie chce się uruchomić, nawet na 1 sekundę, patrzyłem na pojemnik z filtrem jest pełny paliwa. Nie wiem, czy części wymienione 2 miesiące temu nie są wadliwe bądź zamontowane "niedokładnie" gdyż teraz piec w ogóle się nie uruchamia (palnik jest cicho/nie startuje) więc "iskry" juz nie ma.

Proszę o pomoc
    piracik
    Moderator of Heating systems
    Po wymianie dyszy należało zrobić nastawy w oparciu o analizę spalin.
    Opisane przez Ciebie objawy wskazują na nieprawidłową nastawę lub jej brak.
    Dziwi mnie również fakt, że filtr (wkład filtra) nie został wymieniony razem z dyszą tylko dopiero przy drugim przyjeździe już do usterki.

To, że wentylator nie startuje może świadczyć o uszkodzonym kondensatorze, uszkodzonym podgrzewaczu oleju, zablokowanej pompie.
    Jeżeli wentylator startuje, ale iskry nie ma to uszkodzony transformator lub fotorezystor (czujnik płomienia).
    Tech3
    Level 2  
    piracik wrote:
    Po wymianie dyszy należało zrobić nastawy w oparciu o analizę spalin.
    Opisane przez Ciebie objawy wskazują na nieprawidłową nastawę lub jej brak.
    Dziwi mnie również fakt, że filtr (wkład filtra) nie został wymieniony razem z dyszą tylko dopiero przy drugim przyjeździe już do usterki.

To, że wentylator nie startuje może świadczyć o uszkodzonym kondensatorze, uszkodzonym podgrzewaczu oleju, zablokowanej pompie.
    Jeżeli wentylator startuje, ale iskry nie ma to uszkodzony transformator lub fotorezystor (czujnik płomienia).

Co zalecasz zrobić, żeby koszty naprawy były jak najmniejsze a naprawa jak najskuteczniejsza? Czego wymagać od serwisu/serwisanta? Na co zwrócić uwagę?
    piracik
    Palnik, który posiadasz potrafi sprawiać sporo problemów.

Czy serwisant ustawiał ciśnienie oleju na podstawie manometru wkręcanego w pompę?
    Czy serwisant wykonał analizę spalin?

Jeżeli odpowiedź jest NIE to wezwij innego serwisanta.
    Tech3
    Level 2  
    Oczywiscie, niestety odpowiedz to NIE :( czy w tym wypadku powinienem dostac jakis zwrot pieniedzy badz skorzystac z gwarancji? Za uslugi i kupione czesci musialem zaplacic w sumie jakies 1400zl.
    piracik
    Rachunku pewnie też nie masz.
    Po za tym części, które wymienił najprawdopodobniej są sprawne.
    Gwarancji więc żadnej pewnie nie uzna.

Skąd jesteś?
    Tech3
    Level 2  
    Rachunek jest ale na mniejsza kwote. Jestem z Opolskiego, powiat Nyski. Polecisz kogos?
    piracik
    Może zapytaj tutaj.
    milewski-co.pl
    Chyba nie jest tak daleko.