Otrzymałem wczoraj prostownik który miał spalony mostek prostowniczy, po jego wymianie prostownik zadziałał. No niby miał te swoje 11,5v... ale jako że jestem ciekawski to dołożyłem na wyjściu kondensator, napięcie wzrosło do 27v. Ogólnie budowa prostownika jest taka że strach cokolwiek do niego podłączyć. Przed transformatorem jest układ oparty na tranzystorze BT136 (w google jest napisane że to triak), który działa jak chce..
Postanowiłem wiec zbudować własny automatyczny prostownik, problem jednak tkwi w transformatorze ma on 2x14AC przez co nie mogę znaleźć żadnego schematu. Mógł by mi ktoś podesłać jakiś, który był by wstanie działać z tym transformatorem? A następnie odpowiedzieć na kilka moich pytań?
Bardzo podoba mi się prostownik z załącznika lecz nie wiem czy zadziała on z moim transformatorem. Po za tym mam wątpliwości co do działania wyłącznika, jest tam napisane:
"Po naładowaniu
akumulatora, kiedy napięcie na nim
wyniesie około 16 V prosty układ elektroniczny
wyłączy ładowanie"
Moim zdaniem to nie zadziała, ponieważ mój akumulator nawet w pełni naładowany ma maksymalnie 13,5v. Wolał bym coś działającego na nieco innej zasadzie. (No chyba że czegoś tutaj nie zrozumiałem, co jest bardzo możliwe).
Z góry dziękuje za wszelką pomoc.
Postanowiłem wiec zbudować własny automatyczny prostownik, problem jednak tkwi w transformatorze ma on 2x14AC przez co nie mogę znaleźć żadnego schematu. Mógł by mi ktoś podesłać jakiś, który był by wstanie działać z tym transformatorem? A następnie odpowiedzieć na kilka moich pytań?
Bardzo podoba mi się prostownik z załącznika lecz nie wiem czy zadziała on z moim transformatorem. Po za tym mam wątpliwości co do działania wyłącznika, jest tam napisane:
"Po naładowaniu
akumulatora, kiedy napięcie na nim
wyniesie około 16 V prosty układ elektroniczny
wyłączy ładowanie"
Moim zdaniem to nie zadziała, ponieważ mój akumulator nawet w pełni naładowany ma maksymalnie 13,5v. Wolał bym coś działającego na nieco innej zasadzie. (No chyba że czegoś tutaj nie zrozumiałem, co jest bardzo możliwe).
Z góry dziękuje za wszelką pomoc.