Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Miernik częstotliwości ZOPAN KZ 2026A-2 nie mierzy częstotliwości

bearq 29 Lis 2015 18:52 1200 4
  • #1 29 Lis 2015 18:52
    bearq
    Poziom 35  

    Cześć,

    Problem z miernikiem jest taki że pokazuje same zera lub ewentualnie na ostatniej cyfrze 4. Po włączeniu pokazuje losowe cyfry i się resetuję do samych 0 gdzie ostatnia cyfra to 4.
    Zmiana czasu reaguję na miganie diody GATE tak samo jak kręcenie potencjometrem od czasu wyświetlania.
    Sygnał sinusa z generatora o częstotliwości 1kHz podaje na wejście B gdzie na wyjściu wkładki otrzymuje kwadrat który zmienia się wraz ze zmianą częstotliwości sinusa na wejściu układu więc myślę że wkładka pracuje poprawnie. Kwadrat z wkładki podawany jest na wejście A i dalej do IC1 (MH74S10) poprzez pin 12 tego układu. Na pinie 1 oraz 13 wraz z
    miganiem diody GATE zmienia się stan z niskiego na wysoki więc myślę że ta część jest sprawna.

    Dalej z IC8 (7413PC) z wyjścia powinien zostać podany impusl na wejście zegarowe T obwodu IC6 i tutaj też się to zgadza bo wciśnięcie przycisku reset powoduje pojawienie się stanu wysokiego na pinie 8 czyli wyjściu IC8 i zaświecenia kontrolki GATE.
    Jednocześnie na wyjściu Q IC6 pojawia się na chwilę stan niski. Problem jest chyba z IC4 (UCY74121) a dokładnie z wyjściem q na którym nie pojawia się stan wysoki a na którym takowy stan powinien się pojawić (na wyjściu Q tego układy takowy stan się pojawia) chociaż też nie jestem pewien bo niby człon z IC9-IC16 (UCY7490) dzieli częstotliwość.
    Pierwszy raz mam styczność z tego typu układami i nie potrafię wyciągnąć odpowiednich wniosków, może wykonać jakieś dodatkowe pomiary?
    Test z instrukcji na temat potencjalnych uszkodzeń robiłem i w moim przypadku po zresetowaniu, licznik nie zaczął zliczać impulsów co wskazywało by na uszkodzenie IC9-IC16 lub przełącznika IC2. Miernik nie ma jednego wyświetlacza a reszta jest trochę wypalona (miga, nie zapalają się wszystkie człony cyfry).

  • #2 30 Lis 2015 20:59
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany

    Napisał kolega że nie mierzy częstotliwości tak ? A okres mierzy ? Przełączniki zakresów są sprawne ? być może przełącznik dzielnika częstotliwości ma wytarte styki. Proszę podłączyć przebieg do wejścia i sprawdzić czy pojawia się na wyjściu wzmacniaczy. Jeśli tak to trzeba szukać w bloku dzielnika częstotliwości oraz przełączniki zakresu dzielnika czy są jakieś impulsy. Jeśli są to pozostaje blok licznika. Jeśli jakiś blok nie działa to wtedy przejdziemy do dalszych pomiarów.

  • #3 30 Lis 2015 21:46
    bearq
    Poziom 35  

    Tak, nic nie mierzy i wskazuje same zera, podobnie z okresem. Po podaniu sinusa na wejście B z wkładki czyli wzmacniaczy w tym przypadku B wychodzi kwadrat.

  • #4 30 Lis 2015 22:25
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany

    Bo sinusa licznik nie zmierzy. Czyli ta część jest wporzo, formowanie przebiegu też. Pozostał by tylko jeden test. Podał by kolega przebieg prostokątny lub kwadratowy bezpośrednio na wejście liczników według schematu. Jeśli będzie zliczał cokolwiek to i ten blok jest ok. Jeśli nie to przypuszczam ze blok preskalera, czyli dzielnika impulsów lub przełącznika dzielnika jest uwalony. Lub sam przełącznik mechaniczny jak wspomniałem na wstępie.

  • #5 07 Sie 2016 01:45
    bearq
    Poziom 35  

    Dziękuje za pomoc, temat zamykam.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME