Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

galaxy s3 - nie zarejstrowano w sieci, niepoprawny imei

terminatorek123 30 Nov 2015 21:31 1320 19
    terminatorek123
    Level 8  
    Witam,

po wgraniu cyanogenmoda 11 powrocilem do oryginalnego sofru producenta.
    Klopot z tym, że :
    -wkładam karte sim i wpisuje pin
    -wchodze w ustawienia i wybieram opcje autom. wyszukiwania sieci
    -pojawia sie komunikat że telefon zostal zarejestr. w sieci.
    -niestety, ale gdy chce do kogos zadzwonic wyswietla sie komunikat ze nie zarejstrowano w sieci.

Wpisuje *#06# i wyskakuje 0049.../01

W programie GalxySimUnlock pojawiają się szczegółowe informacje. (scr w załącznikach).

Szukałem w google i może być to usterka partycji efs.
    Problem w tym, że ja tego nie rozumię. Proszę o pomoc jak można to zrobić BEZPŁATNYM sposobem.

Karta w sieci T-Mobile.pl
    terminatorek123
    Level 8  
    Niestety, ale dalej nie mogę się połączyć.
    Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam.

aktulanie wgrany android : CM 11. 4.4.4
    rekordgsm
    Level 31  
    Wykasowany EFS, jak nie masz kopii sam nie naprawisz, do zrobienia w większości serwisów.
    blahfff
    Level 40  
    Zacznij od przywrocenia oryginalnego, najnowszego (4.3) softu producenta bo moze EFS jeszcze jest caly i nie moze zostac poprawnie odczytany ze wzgledu na zanizenie softu. Wgranie CM11 moze nie starczyc bo mozna go wgrac pomijajac czysty Samsunga i wowczas modem zostaje stary i niekompatybilny, a w twoim przypadku widac, ze modem masz wciaz z 4.1.2.
    blahfff
    Level 40  
    Cos mieszasz. Odin generalnie nie wyswietla nazwy modelu. Po sieci kraza rozne modyfikowane wersje z roznymi dopiskami, ale nie ma to zadnego znaczenia. Nazwa modelu nie zalezy tez od EFSu.

Zamiast sie zastawiac po prostu pobierz najnowszy, oficjalny soft 4.3, wrzuc Odinem i bedziesz widzial jaki jest efekt. Jak IMEI wroci to zalatwione, jak nie wroci, to wtedy bedzie wiadomo co jest przyczyna.

Wszelakie zabawy w naprawe, odbudowe EFS i przywracania IMEI (czy boxem czy nie) niestety koncza sie w tym modelu tym, ze pozniej trzeba uzywac "spatchowanego" modemu bo w przeciwnym razie nie bedzie zasiegu, a poprawna naprawe IMEI moze wykonac tylko Samsung. Jesli jest szansa, ze IMEI ci sie wysypal bo uzywasz zbyt starego modemu to najpierw po prostu warto to sprawdzic.
    rekordgsm
    Level 31  
    blahfff wrote:

Wszelakie zabawy w naprawe, odbudowe EFS i przywracania IMEI (czy boxem czy nie) niestety koncza sie w tym modelu tym, ze pozniej trzeba uzywac "spatchowanego" modemu bo w przeciwnym razie nie bedzie zasiegu, a poprawna naprawe IMEI moze wykonac tylko Samsung. Jesli jest szansa, ze IMEI ci sie wysypal bo uzywasz zbyt starego modemu to najpierw po prostu warto to sprawdzic

0049xxxxxxxxxxx, łącznie z brakiem zasięgu o którym piszesz bez większego problemu naprawi w kilka minut odpowiedni sprzęt serwisowy, dostępny chyba w większości serwisów
    blahfff
    Level 40  
    rekordgsm wrote:
    blahfff wrote:

Wszelakie zabawy w naprawe, odbudowe EFS i przywracania IMEI (czy boxem czy nie) niestety koncza sie w tym modelu tym, ze pozniej trzeba uzywac "spatchowanego" modemu bo w przeciwnym razie nie bedzie zasiegu, a poprawna naprawe IMEI moze wykonac tylko Samsung. Jesli jest szansa, ze IMEI ci sie wysypal bo uzywasz zbyt starego modemu to najpierw po prostu warto to sprawdzic

0049xxxxxxxxxxx, łącznie z brakiem zasięgu o którym piszesz bez większego problemu naprawi w kilka minut odpowiedni sprzęt serwisowy, dostępny chyba w większości serwisów

Tak, naprawi, tyle, ze jakiekolwiek zmiany zwiazane z IMEI wymagaja pozniej patcha (w z3xie masz teraz jako patch certificate, wczesniej jako repair network) i to trzeba potwtarzac przy kazdej zmianie softu bo inaczej nici z zasiegu.

Naprawic to poprawnie, na stale, zeby potem nie trzeba bylo sie bawic mozna tylko sprzetem Samsunga.

@terminatorek123, to sprawa jasna i pozostaje ci teraz zabrac sie do naprawy EFSa (jakies programy do odbudowy darmowe sa, ale na ile dzialaja nie wiem) badz oddac to do jakiegos punktu, gdzie beda mieli sprzet i zrobia to za ciebie.
    GSMsync
    Level 12  
    Quote:
    to trzeba potwtarzac przy kazdej zmianie softu bo inaczej nici z zasiegu.
    Naprawic to poprawnie, na stale, zeby potem nie trzeba bylo sie bawic mozna tylko sprzetem Samsunga.

Pierwsze słyszę. Wywaliło jemu imei, bo ze złego softa wgrał cyanogena.

Kolego w samsungu używają octoplusa, a każdy porządny serwis ma tego boxa ^^
  • Helpful post
    sm233
    Level 38  
    GSMsync wrote:
    Quote:

W każdym serwisie autoryzowanym samsunga za użycie boxa typu octoplus czy z3x od razu zabiorą autoryzację i jeszcze dowalą kary wpisane w umowie. Samsung imei-e naprawia programem o nazwie DASEUL, teraz jeszcze jest FENRIR który pewnie przejmie tą rolę. Ale potrzebne są do tego loginy, konta na GSPN itd.
    blahfff
    Level 40  
    GSMsync wrote:
    Quote:

Wywalilo mu IMEI bo ktos (on czy nie on) sie bawil. Moze zjechal z softem i potem kombinowal z EFSem, moze stalo sie cos innego. Na tym etapie, juz po przywroceniu i upewnieniu sie, ze jednak to nie wina zby starego modemu jest to bez znaczenia.

Pierwsze slysze o tym, zeby autoryzowany serwis Samsunga korzystal z nieautoryzsowanych narzedzi. Po prostu nie moga i nie ryzykuja przy naprawach gwarancyjnych nawet jesli by chcieli.

Mam natomiast 100% pewnosci, ze naprawa IMEI z3xem wiaze sie z brakiem zasiegu po flashu. Przerobilem sporo takich telefonow i niezaleznie od wersji (czy stare serii 16.x/17.x czy nowe Pro) sprawa wyglada tak samo. Na koncu naprawy wykonuje sie "repair network"/"patch certificate" co w rzeczywistosci jest nalozeniem patcha na modem i ominieciem zabezpieczen Samsunga. Octopusa co prawda nie mam, ale przegladajac watki na na gsmhostingu wynika, ze uzywana jest dokladnie ta sama metoda i efekty koncowe sa identyczne, niestety. Pomijajac boxy mozna uzyc tzw "ariza patch", ktory jest dokladnie tym samym tylko bodajze z nieco mniejsza kompatybilnoscia z roznymi modemami niz w przypadku z3xa czy octopusa.

W przypadku telefonow z CPU Qualcomma (chocby i9505) sytuacja wyglada juz troche lepiej i takich cyrkow teraz nie ma.
    marcinziemko
    Level 15  
    System jak system, a boxa to Ty masz?
    marcinziemko
    Level 15  
    terminatorek123 wrote:
    System : blekota 5.2
    busy box : zainstalowany
    root : zainstalowany

Jak pytałem o boxa, miałem na myśli z3x...
    rekordgsm
    Level 31  
    Reasumując i tak sam nie naprawisz, zostaje Ci serwis, temat do zakmnięcia.
    terminatorek123
    Level 8  
    marcinziemko wrote:
    terminatorek123 wrote:
    System : blekota 5.2
    busy box : zainstalowany
    root : zainstalowany

Jak pytałem o boxa, miałem na myśli z3x...

Co to jest box?