Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Projekt instalacji CO proszę o podpowiedź czy jest ok.

janek1815 01 Dec 2015 09:56 1788 7
Optex
    janek1815
    Level 38  
    Witam. Proszę o podpowiedź czy ma to szansę zadziałać.
    Na rysunku nie ma:
    -naczynia przeponowego
    -zaworów bezpieczeństwa
    -odpowietrzników
    -filtrów
    -zaworów.

Nie wiem gdzie założyć pompkę. Czy w miejscu zielonej linii czy na powrocie? Jeśli drabinki nie byłyby podłączone wprost do pieca obieg pomiędzy zaworem 4-d a kotłem powinien się udać grawitacyjnie z tego co doczytałem. Niestety na drabinkach chcę mieć tyle ile jest na kotle. Czy za zaworem 4d też powinna być pompka? (do rozdzielaczy jest po 8m)

Całość ogrzewania to podłogówka jednak w każdym pomieszczeniu są zatynkowane rurki do grzejników i przygotowane miejsce na ew rozdzielacz grzejnikowy obok rozdzielaczy od podłogówki.

• Optex
  • Helpful post
    piracik
    Moderator of Heating systems
    W tym układzie trochę zbędny jest zawór 4D.
    Pompka na zasobnik nie potrzebna jeżeli zasobnik wisi nad kotłem.
    Zamiast dwóch grup mieszających zamontowałbym jeden zawór 3D z wspólną pompką na oba rozdzielacze.
  • Optex
    janek1815
    Level 38  
    No ok tylko jedno pytanie a co zrobić jak się okaże że będę jednak musiał założyć grzejnik wtedy grupy mieszające będę musiał założyć wiem że to by uprościło instalację i zmniejszyło koszty. Choć nie wykluczam zrobienia tego według Twojego pomysłu.
    Czyli pompkę zakładam tam gdzie zielona kreska?

Tę przy bojlerze kasuję tylko wtedy nie mam żadnej kontroli nad temperaturą CWU
    Zakładając zaawór 3-d rozumiem że za nim musi być druga pompka ogarniająca obieg w podłogach na parterze i piętrze skoro ma nie być grupy mieszającej?

Zasobnik będzie nad kotłem no powiedzmy w linii prostej 2m.

Wiem że byli tacy przezorni jak ja porobili podejścia pod grzejniki i nigdy z nich nie skorzystali.
  • Helpful post
    piracik
    Moderator of Heating systems

Pompka zaraz za zaworem 3D lub 4D. Obojętne.

Reszta może lecieć na grawitacji.
    Ciepła woda na grawitacji osiągnie prawie maksymalną temperaturę jaką daje kocioł.
    Zamiast montować pompkę lepiej zamontuj zawór schładzający na wyjściu.
    Będziesz miał do oporu ciepłej wody, bez strachu, że się ktoś poparzy i o legionelli też będziesz mógł zapomnieć:D

Ten układ nie eliminuje możliwości podłączenia grzejników w przyszłości.
    Jedynie będzie trzeba zamontować zawór 4D i dodatkową pompkę.

Układ, o którym piszę potrzebuje zaworu 3D do sterowania podłogą i coś co wysteruje tym zaworem. (regulator pogodowy, regulator kotła.
    Dodatkowo warunek jest taki, że jedna pompka da radę na wszystkie pętle.

Uruchamiałem kiedyś kocioł z takim układem ale pompka była Wilo Yonos Pico 25/1-8
  • Helpful post
    Ptak3124
    Level 24  
    Potrzebnych jest więcej danych do Twojej instalacji.
    1. Rodzaj kotła, jego moc i producent.
    2. Dane dotyczące ogrzewanego obiektu (powierzchnia, zapotrzebowanie na ciepło). Powierzchnia grzanej podłogi z każdego rozdzielacza osobno.

Piszesz, że jest możliwość, by w razie potrzeby montować grzejniki i podłączyć do instalacji ze skrzynki rozdzielaczy podłogi. W takim przypadku grupa mieszająca podłogi i tu mam na myśli zawór mieszający i pompę osobno na każdy rozdzielacz podłogi, to powinno zostać jak zaproponowałeś. Każda skrzynka osobno i wysokotemperaturowe zasilanie z kotła.

Ja bym unikał, żeby polegać na działaniu grawitacyjnym instalacji części grzejników, jeśli inna częć pracuje z pompą. Jedynie, gdzie można wykorzystać grawitację, to kocioł i zawór 4D.

Jeśli producent kotła wymaga zabezpieczenia temp. powrotu z instalacji, to należy wybrać na to jakiś sposób.
    Proponujesz zawór 4D, który może spełnić dwie funkcje. Umożliwi regulacje min. temp. powrotu oraz da Ci komfort, że będziesz mógł regulować temp. czynnika za zaworem do ogrzewania domu. Gdyby była tylko podlogówka, to można zrezygnować wtedy z grup mieszających każdego z rozdzielacza.

Do ochrony temp. powrotu kotła możesz też wykorzystać zawór 3D, sprzęgło hydrauliczne itp.

Jeśli pozostaniesz przy zaworze 4D, to grzejniki proponuje podłączyć do obiegu grzejnego za zaworem 4D, nie do obiegu kotłowego. Dobrze by było, gdyby można z jednej rury zasilającej z zaworu 4D zasilić bezpośrednio rozdzielacze podłogi (bez dodatkowej pompy), oraz inny obieg grzejników z osobną pompą.
    Zasobnik cwu ja bym zostawił z pompą i zaworem zwrotnym wpięty w obieg kotłowy. Cwu musi się nagrzać szybko, w czym pomoże pompa i da się wykonać "priorytet" dla cwu w razie potrzeby.
    janek1815
    Level 38  
    Więc tak na 99% kotłem będzie Ogniwo Eko Plus 16kW nie mam go ale mogę w każdej chwili go przywieźć no chyba że coś innego ale raczej nie znajdę.

Instalację mam zamiar zrobić w stali skręcaną pewnie powiecie kto obecnie robi w stali że pracochłonne itd ok mam czas. Nie boję się nawet gwintowania rur 2".

Powierzchnia domu domu trochę ponad 170m2 zapotrzebowanie na ciepło wychodzi mi niecałe 8kW po ociepleniu ścian ale to na wiosnę.
    http://cieplowlasciwie.pl/wynik/10tz

Na parterze 7 pętli i na poddaszu 7 pętli.

Co do rozdzielaczy podłogi i grzejników to wymyśliłem to tak że obok siebie jest szafka ogrzewania podłogowego i szafka grzejników. Odległość od kotła 8m. Tak więc nie ma możliwości puszczenia dwóch odrębnych obiegów do rozdzielaczy z kotłowni. Po prostu na końcu rur jest zarówno skrzynka podłogówki jak i grzejników. Owszem mogę spróbować na samej podłogówce jak coś będzie nie tak dołożę grzejniki. Chciałbym mieć później jak najmniej przeróbek w kotłowni. Wierzę że grzejniki będą nie potrzebne zrobione to tak w razie W. Koszt żaden ponieważ póki co kosztowała będzie tylko szafka na rozdzielacz.
  • Helpful post
    Ptak3124
    Level 24  
    Jeśli mam poradzić, to trzymaj się wersji z zaworem 4D i obiegiem kotłowym. Zawór 4D i obieg kotłowy dużej średnicy. Tak zabezpieczysz temp. powrotu kotła i spełnisz warunki gwarancji. Do zaworu 4D siłownik i zdaje się obsługę siłownika daje regulator kotła (opcja ochrony powrotu i zadanej temp. zasilania za zaworem 4D).

Zasobnik cwu wepnij w obieg kotłowy. Regulator kotła "zadba" o pompę zasobnika i da Ci kilka możliwości regulacji temp. cwu.

Ryra za zaworem 4D zasila ogrzewanie. Grupy mieszające z pompą ogrzewania podłogowego "poradzą" sobie samodzielnie. Problem jest z grzejnikami. Ten obieg trzeba wspomóc dodatkową pompą.
    Ciężko "po omacku" by dać dobry pomysł... Jeśli technicznie musi być tylko jeden obieg z zaworu 4D do podłogi i grzejników, to ja bym zamontował pompę za zaworem 4D. Zasili ona grzejniki i rozdzielacze podłogi z grupą mieszającą. Od zaworu 4D do rozdzielaczy podłogi i kaloryferów "poważne" średnice rur, by nie było problemów...

Te dwa grzejniki z Twojego schematu już przy montażu podłącz do rozdzielacza, gdzie w przyszłości planujesz podłączyć resztę kaloryferów.

Trochę o regulacji i obsłudze ogrzewania podłogowego.
    Planujesz dwa rozdzielacze podłogi. Temp. czynnika grzewczego w podłodze będzie regulował zawór we skrzynce z rozdzielaczem. Temp. zasilania z kotła na ogrzewanie ustawisz zaworem 4D i tak będą grzały kaloryfery. Kocioł będzie utrzymywał stałą temperature, gdzie minimalny próg określa producent.

Skłaniam Cię jednak do rozwiązania, które umożliwi "odseparowanie" obiegu grzejników. Przemyśl, czy nie było by możliwe w Twojej instalacji, żeby pompę grzejników zamontować tak, by zasilała tylko skrzynki z rozdzielaczami grzejników?
    Czyli główna rura od zaworu 4D zasila skrzynkę podłogi oraz dalej skrzynkę grzejników i tu właśnie dojdzie pompa kaloryferów. Możesz z tej samej skrzynki "na skróty" zasilić drugą skrzynkę grzejników...

Co do instalacji z rur stalowych...
    Jest to tak samo dobre rozwiązanie jak inne materiały. Jednak pamiętaj, do wykonania instalacji grzewczej mają być rury ze stali czarnej nie ocynkowanej. Chyba, że trafisz na rury ocynkowane tylko zewnętrznie... W każdym razie żadnego ocynku we wnątrz instalacji. Wykorzystać możesz też miedź, złączki z żeliwa i mosiądzu.
    janek1815
    Level 38  
    Ptak3124 wrote:
    Te dwa grzejniki z Twojego schematu już przy montażu podłącz do rozdzielacza, gdzie w przyszłości planujesz podłączyć resztę kaloryferów.

Tak się składa że wolałbym to zrobić w kotłowni. Łazienkę mam za ścianą kotłowni a na poddaszu nad kotłownią. Jeśli ogrzewanie podłogowe się sprawdzi nigdy nie będzie w tej skrzynce grzejnikowej rozdzielacza.

Ptak3124 wrote:
    Od zaworu 4D do rozdzielaczy podłogi i kaloryferów "poważne" średnice rur, by nie było problemów...

Myślę o 1" powinno wystarczyć nie?

Ptak3124 wrote:
    Skłaniam Cię jednak do rozwiązania, które umożliwi "odseparowanie" obiegu grzejników. Przemyśl, czy nie było by możliwe w Twojej instalacji, żeby pompę grzejników zamontować tak, by zasilała tylko skrzynki z rozdzielaczami grzejników?
    Czyli główna rura od zaworu 4D zasila skrzynkę podłogi oraz dalej skrzynkę grzejników i tu właśnie dojdzie pompa kaloryferów. Możesz z tej samej skrzynki "na skróty" zasilić drugą skrzynkę grzejników...

Jak będę kupował skrzynkę postaram się kupić większą aby zmieściła się pompa w niej.

Z kotła mam 6/4" czy zawór 4-d też kupić na 6/4 " czy może być 5/4"?

Co do ocynku w CO to wiem że nie może go być. Mam za sobą już 4 instalacje CO w stali niby nie dużo ale nigdy nie robiłem tego z zaworem 3-d czy 4-d i podłogówką itd. Więc wolę dopytać.